Annons

Förhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr

Jämtland Hyresgästföreningen spelar en viktig roll som motpart till bostadsbolagen i de årliga förhandlingarna om hyreshöjningar. En sammanställning visar att utan hyresförhandlingar skulle hyrorna i Norrland vara minst 130 miljoner kronor högre än vad de är idag.
Foto: Gry Ellebjerg

En hyresförhandling går till så att bostadsbolaget först meddelar Hyresgästföreningen att de vill förhandla om hyran och hur mycket de vill justera den med, ett så kallat yrkande.

Ett datum bestäms, inom två veckor, för förhandling mellan de båda parterna, där Hyresgästföreningen representerar hyresgästerna.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

När de enats skrivs en överenskommelse. Ibland kan det behövas flera möten. Och om förhandlingar med kommunalägda bostadsbolag inte kommer till avslut kan parterna få hjälp av HMK, Hyresmarknadskommittén, som är ett medlingsorgan.

Hur en hyresförhandling ska gå till är lagstadgat i hyresförhandlingslagen såsom den ser ut idag.

Annons

För att visa på vikten av att förhandla om hyressättningen har Hyresgästföreningen i region Norrland tittat närmare på skillnaden mellan hyresvärdarnas önskemål, yrkandena, och den faktiska höjningen efter förhandling fram till och med juni 2020.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

En sammanställning av skillnaden visar att det rör sig om minst 130 miljoner kronor för de cirka 107 000 lägenheter man förhandlat i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Örnsköldsvik. Totalt 38 kommuner. Förhandlingarna i övriga sex kommuner av Västernorrland är alltså inte medräknade.

– Skillnaden mellan bostadsbolagens yrkanden och de överenskommelser som görs utgör en besparing för hyresgästerna, säger Elisabeth Ennefors, chef för Hyresgästföreningens förhandlingsenhet i Norrland.

Elisabeth Ennefors, enhetschef förhandling region Norrland

Elisabeth anser att sammanställningen konkret visar på nyttan med det system vi har på den svenska bostadsmarknaden, med förhandlade hyror.

Annons

– För höga hyror slår hårt mot människors plånböcker och det är viktigt att vanligt folk har råd att bo kvar i sina hem. Vi bidrar därmed också till att konsumtion kan gå till övriga delar av näringslivet, inte enbart till fastighetsägarnas ekonomi, det vill säga en samhällsutveckling. Och framförallt är hemmet en trygghet och rättighet, inte en förmån. Det är vår hjärtefråga.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.
Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.