Annons

Förhandlingar in i skarpt läge – Gävlekrav på 1,8 procent

Gävleborg Nollavtal eller extremt låga höjningar är vad Hyresgästföreningen räknar med inför årets förhandlingar. Men utgångsbuden från Gävleborgsföretagen ger andra indikationer.

Hyresförhandlingarna går den här veckan in i skarpt läge i flera kommuner i Gävleborgs län.

För Hyresgästföreningens förhandlare är förutsättningarna givna: Ränteläge, samhällsekonomi och uthyrningsgrad ger bättre förutsättningar än kanske någonsin tidigare för nollavtal eller möjligen mycket marginella höjningar.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

– Vi kommer att vara mycket tuffa i år, säger förhandlaren Owe Hellberg, som i veckan träffar bland annat Sandvikenhus.

Några uppgörelser har redan blivit färdiga i södra Sverige. I fyra fall blev det ingen höjning alls. Stora Helsingborgshem gick med på 0,13 procent eller i genomsnitt åtta kronor per lägenhet.

Utgångsbuden från Gävleborgsföretagen är diffusa i sin konstruktion eller i några fall hemliga.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Jag vill inte föregå förhandlingarna. Men så mycket kan jag i alla fall säga som att det inte är så enkelt som att bara fastställa att det är noll som gäller, konstaterar Nils-Erik Blomdahl, Hudiksvallsbostäders vd.

Hyresgästföreningens förhandlare vill inte heller de avslöja exakt vilka procentsatser det pratas om. Men i ett debattinlägg i lokalmedia skriver Annelie Norman, Klas Larsson och Owe Hellberg:

Annons

”De yrkanden som hittills framkommit i Gävleborgs län stämmer dock inte med den bild vi har”, utifrån resonemanget om att förutsättningarna aldrig varit bättre för ett nollavtal.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

– Ja, vi har fört lite diskussioner och kan ana varåt det lutar. Men vi behöver bättre beskrivningar innan vi går i clinch med varandra, säger Owe Hellberg.

Gavlegårdarna, länets största bostadsföretag, ligger sist i förhandlingskön och blir därmed inte prisledande för de mindre bolagen.

– Vårt nuvarande avtal gäller till 1 mars, så vi har inte kommit så långt ännu, säger vice vd:n Lars Lennmalm.

Bolaget har dock redan lagt ett yrkande på 1,8 procent.

Aefab i Alfta-Edsbyn har i utgångsläget lagt sig på 1,6 procent medan Nordanstigs Bostäder presenterat ett bud på 1,2 procent.

Annons

– Det är trots allt ett rimligt yrkande för att gälla dem. Men egentligen borde alla bostadsföretag ligga på nollbud som ränteläget ser ut, menar Klas Larsson.

En tydlig trend är annars att förhandlingarna i år förs via försök till samsyn om hur utgångsläget ser ut innan buden preciseras.

– Det borde ge goda förutsättningar att nå goda resultat i stället för om man av konstig gammal hävd börjar med att lägga bud som ligger flera procentenheter ifrån varandra, säger Nils-Erik Blomdahl.

Owe Hellberg håller med:
– Det blir lite öppnare och enklare på det sättet. Det går att föra vidare resonemang.

Läs också Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.