Annons

Förhandlingar med Värmdö Bostäder har strandat

Värmdö Värmdö Bostäder krävde hyreshöjningar på nära fem procent. Hyresgästföreningen sa nej. Nu har förhandlingarna strandat.

– Vi står för långt från varandra, vi vill helst ner till under två procent och de vill ha mycket mer, säger Maria Palm, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Bertil Adolfsson, bygg och förvaltningschef, på Värmdö Bostäder säger att bolaget krävt hyreshöjningar på 3,9 procent inför förhandlingarna. Men sedan lade Värmdö kommun fram ett förslag på nytt ägardirektiv där de krävde att bostadsbolaget ska leverera tre procent vinst. Detta är en stor skillnad för bostadsbolaget som tidigare inte haft några vinstkrav.
– Det blir ungefär fyra miljoner kronor i vinst per år om de klubbar igenom det. Det blir tufft för oss, säger Bertil Adolfsson.

Annons
Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Efter att kommunen lade fram förslaget till nytt ägardirektiv var Värmdö Bostäder tvungen att kräva 4,7 procent i hyreshöjning för att klara vinstkravet, en höjning med nära en procent jämfört med ursprungskravet.
– Ska vi klara kommunens förslag till vinstkrav måste vi höja hyran mer, säger Bertil Adolfsson.

Om kommunens förslag till ägardirektiv klubbas igenom i kommunfullmäktige börjar det gälla den första juli i år.
 

Annons
Läs också Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.