Förhandlingar om nedsläckt kabelnät strandade i Göteborg
Som Hem & Hyra tidigare har berättat blir det snart svart i rutan för de hyresgäster hos Göteborgs kommunala värdar som ännu inte beställt tv-abonnemang via det nya fibernätet Framtidens bredband.
I februari börjar allmännyttan nämligen släcka ner sitt gamla nät för kabel-tv. Drygt 70 000 hyresgäster berörs av omläggningen. De förlorar då ett 15-tal tv-kanaler som tidigare ingått i hyran, utan att hyran sänks.
I stället krävs nu att varje hushåll tecknar abonnemang med månadsavgift och bindningstid om man vill behålla motsvarande kanalutbud. För att överhuvudtaget kunna ta emot sändningar behövs också en digitalbox per tv-apparat, även det en kostnad som hyresgästerna själva får stå för.
Tv:n måste också ha ett särskilt kabeluttag, vilket saknas på äldre modeller.
Många upprörda hyresgäster har hört av sig till Hyresgästföreningen och undrat om det verkligen får gå till så här.
Hyresgästföreningen har förhandlat med de fyra kommunala bostadsbolagen om villkoren för nedsläckningen. Bland annat har man velat ha sänkta hyror när kabel-kanalerna försvinner. Men trots en rad möten har parterna inte kunnat enas. Nu har förhandlingarna avbrutits.
– Vi har försökt hitta permanenta lösningar för att kompensera hyresgästerna för de ökade kostnader detta för med sig. Men bolagen har enbart erbjudit tidsbegränsade hyresreduktioner och engångsrabatter och därför kommer vi just nu inte längre i förhandlingarna, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Pedram Kouchakpour i ett pressmeddelande.
Framtiden AB, det kommunala koncernbolag som äger de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg, svarar å sin sida att en permanent hyressänkning skulle inverka på bolagens ekonomi allt för mycket.
– En permanent hyressänkning skulle påverka vår ekonomi och därmed våra möjligheter att genomföra nödvändigt fastighetsunderhåll under lång tid framöver. Att det blir så, beror på att vår kostnadssänkning när kabel-tv-nätet släcks ned, blir ytterst marginell. Fördelarna med att släcka ned kabel-tv-nätet handlar istället om lägre priser, en ökad valfrihet för våra hyresgäster, säger Göran Leander, projektansvarig för Framtidens Bredband i ett pressmeddelande.
Hyresgästföreningen väljer nu att ta frågan vidare till den partssammansatta Hyresmarknads-kommittén i Stockholm, som har i uppgift att lösa tvister på bostadsmarknaden.