Förhandlingarna för 6 000 har brutit samman – Lundastudenter vägrar betala mer i hyra

Lund AF bostäder i Lund ville höja hyrorna för 6 000 studentbostäder. Hyresgästföreningen sa nej men bostadsbolaget skickade ändå ut avier med en högre hyra. "Det ska inte vara så här enkelt för hyresvärden att stranda förhandlingarna", säger Arne Stenkrona.
Foto: Emil Malmborg
Arne Stenkrona och Hannes Nilsson vill inte betala en högre hyra.

För studentlägenheten på Delfi i norra Lund betalar Arne Stenkrona och hans sambo 7 000 kronor i hyra. Om AF bostäder fått som de ville hade hyran höjts med 140 kronor i månaden.
– Det är klart att det hade varit lättare för oss att bara betala hyreshöjningen. Men det är inte vad som lätt utan vad som är rätt som ska avgöra hur man agerar, säger Arne Stenkrona.

Han står bakom en grupp på Facebook, skapad för att studenterna ska gå samman och vägra betala den hyreshöjning som värden kräver. Det tvingar i så fall AF bostäder att vända sig till hyresnämnden för att få hyresnivån prövad där, om de vill få igenom höjningen.
– Jag kan inte med gott samvete betala den nya högre hyran. Vart hamnar vi då? Det ska inte vara så här enkelt för hyresvärden att stranda förhandlingarna, säger Arne Stenkrona.

Läs ocksåStudenterna i Umeå vann tvisten – fastighetsägarna får inte höja hyranLisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Det var strax före jul som stod det klart att hyresförhandlingarna hade havererat. AF bostäder och Hyresgästföreningen hade träffats tre gånger utan att komma närmare varandra.

AF bostäder ville höja alla hyror med två procent. Hyresgästföreningen sa nej. Då valde studentbostadsbolaget, ett av landets största, att lämna förhandlingsbordet. Strandningen var ett faktum. ”Hyresgästföreningen är inte längre vår motpart”, skrev AF bostäder i ett pressmeddelande.

AF Bostäder ville höja hyran med två procent. Det gillades inte av varken Hyresgästföreningen, som sa nej till budet, eller Arne Stenkrona och Hannes Nilsson som inte vill betala.

Hyresgästföreningen menade samtidigt att hyreskravet var alldeles för högt, särskilt med tanke på pandemin.
– Det är orimligt att hyrorna ska höjas så mycket, med tanke på den extrema situation vi befinner oss i som påverkar många hyresgäster, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Sedan dess har AF bostäder skickat ut hyresavier med den högre hyran. Att betala innebär i praktiken att man godkänner den nya hyran, vilket många redan har hunnit göra.

Arne Stenkrona menar att en del är rädda för att ta striden. Andra känner inte till hur hyresförhandlingarna går till.
– Jag var också rädd först. Skulle jag bli vräkt, få en prick i något register? Men jag förstår ju nu att jag som vuxen har rätt att föra fram min åsikt och få min sak prövad i hyresnämnden. Men det tar energi och många orkar kanske inte heller, säger Arne Stenkrona.

AF Bostäder vill höja Arne Stenkronas hyra med 140 kronor i månaden.

Men att det skulle ha skapat oro bland studenterna är inget som Henrik Krantz, vd för AF bostäder håller med om.
– Vi har en extremt hög kundnöjdhet så att vissa skulle vara rädda köper jag inte, säger han.

Hur många har betalat den nya hyran?
– Det vill jag inte kommentera. Det är en fråga som bara rör oss och våra kunder.

Kommer ni att vända er till hyresnämnden?
– Vi kommer förmodligen att landa i det, säger Henrik Krantz.

Fakta: Så förhandlas din hyra
  • Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare träffar kommunala bolag och större privata som begärt att få justera hyrorna.
  • Hos mindre värdar är det oftast enbart en tjänstemän som sköter jobbet för föreningens sida.
  • Räntor, landets ekonomi i stort och avgifter för värme, sopor och vatten är sådant som kan påverka hur mycket hyran justeras från ett år till ett annat.
  • Du kan välja bort det kollektiva systemet och förhandla själv.
  • Alla hyresgäster, som inte uttryckligen begärt att få förhandla själva, betalar en hyressättningsavgift på 12 kronor i månaden via sin hyresavi för förhandlingen.

 

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Studenter kräver att få tillbaka hyra Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.