Annons

Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu

Helsingborg Tiotusentals hyresgäster vet fortfarande inte hur stor hyresökning de ska få. Detta kommer att hända för Ulf Danielsson och andra som hyr privat efter att värdarna och Hyresgästföreningen har misslyckats att komma överens. Nu ska en skiljeman avgöra.
En tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.
Foto: Gry Ellebjerg, Nils-Olof Larsson
Ulf Danielssons hyresvärd vill höja hyran med 12 procent. Eftersom förhandlingarna inte har lett någonstans blir det nu en skiljeman som får avgöra.

8 056 kronor i månaden. Det betalar pensionären Ulf Danielsson för sin tvårumslägenhet på 59 kvadratmeter i Helsingborg. 8 942 kronor hade istället varit hans hyra, om hyresvärdens krav på en tolvprocentig hyreshöjning blivit verklighet.

– Det kravet är alldeles för högt men det brukar ju vara så att man lägger sig på en högre nivå och kommer man fram till en lägre till slut, säger Ulf Danielsson, som själv tidigare varit aktiv i Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft"

Förhandlingarna har brutit samman

Men denna gång blir det inte så. Det blir inget mer förhandlade om hans lägenhet – och han är inte ensam. Hyresgästerna i 2268 andra lägenheter i Helsingborg väntar också på besked, sedan förhandlingarna brutit samman.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat finns det mycket som tyder på att 2024 års hyror kan bli rekordhöga. Hyresvärdarna har krävt större ökningar än tidigare, trots att även 2023 års höjningar blev de högsta under 2000-talet. Och att parterna i många fall står långt ifrån varandra är uppenbart. I julveckan avbröt både privatvärdar och kommunala bostadsbolag med tiotusentals lägenheter förhandlingarna.

Skiljeman ska avgöra hyresnivån

Och gnisslet mellan hyresvärdarna och Hyresgästföreningen har fortsatt in i det nya året. Organisationen Fastighetsägarna som samlar privatvärdar har avbrutit förhandlingarna för flera orter, bland annat skånska Helsingborg där Ulf Danielsson bor, men också flera kommuner i Halland och Småland.

Nu är det istället en så kallad särskild skiljeman som ska sätta hyran. Detta är ett nytt sätt att lösa tvister (se faktaruta nedan).

Annons

Magnus Hulthe Andersson är näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna Syd, som har begärt att en skiljeman ska kopplas in. I Skåne är det 5 300 lägenheter i Helsingborg, Landskrona och Örkelljunga som berörs.

– I grunden är det för att vi kring förhandlingsbordet inte har kommit fram till nivåer som man som fastighetsbolag klarar, säger Magnus Hulthe Andersson.

Läs ocksåBostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyranEn delad bild. En del visar ett flerfamiljshus i mörker. En del visar en äldre man med vitt hår och glasögon. En del visar en skylt med texten Bjuvsbostäder och en fågel.

Enligt Magnus Hulthe Andersson ökade kostnader för bland annat fjärrvärme, vatten och avlopp samt underhåll mellan 15 och 20 procent förra året.

Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne.
Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i norra Skåne.

Evalena Agertoft är förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Hon skriver i ett mejl att hon upplever att Fastighetsägarna inte har gjort ett ordentligt försök att komma överens i förhandlingarna och ”låst fast sig vid skyhöga yrkanden”, vilket är synd eftersom hon anser att skiljemannen inte ska användas i onödan. ”Hyresgästerna är hårt pressade av två års levnadskostnadskris och vi hade hoppats på större förståelse för hyresgästernas situation i dessa ekonomiskt svåra tider”, skriver förhandlingschefen.

Fastighetsägarna håller inte med.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

– Vår ambition har hela tiden varit att bli klara så fort som möjligt för det underlättar både för hyresgäster och hyresvärden, säger han.

Annons

Ulfs värd vill höja med 12 procent

Hyresgästen Ulf Danielsson i Helsingborg säger att han med sin pension haft ekonomiska möjligheter att betala den höjning på 886 kronor som en tolvprocentig höjning hade inneburit.

– Jag hade klarat det men jag hade kanske fått dra in på något annat, säger han.

Visserligen tror han inte att det i slutändan blir en så hög höjning, efter att skiljemannen sagt sitt. Men han tycker inte heller att det är rimligt att han skulle få en högre hyreshöjning denna gång än förra gången, som var den största höjningen på flera år.

– Det går ju inte särskilt dåligt för de flesta fastighetsägare. De tjänar mycket pengar så det är ingen ko på isen för deras lönsamhet, säger han.

Fakta: Detta händer om förhandlingarna misslyckas


I första hand ska parterna, alltså värdarna och Hyresgästföreningen, själv försöka komma överens i de årliga hyresförhandlingarna.

Om förhandlingarna kör fast kan det bli en medling i hyresnämnden. Men detta är inget krav, och förutsättning är att båda parter tycker det är en bra idé.

En särskild skiljeman kan kopplas in, om förhandlingarna och en eventuell medling inte leder till ett nytt avtal. Det kan bara bli aktuellt med en skiljeman tidigast tre månader men senast fyra månader efter att förhandlingarna påbörjats.

Det är hyresnämnden som utser en skiljeman, som ska fungera som en oberoende part. Det finns inget i lagen som säger hur lång tid det ska ta att hitta en sådan person, bara att det ska ske ”skyndsamt”.

Skiljemannen ska inom sex veckor komma med en skriftlig rekommendation som värdarna och Hyresgästföreningen sedan måste godta. Efter det har parterna ytterligare två veckor på sig att skriva ihop ett nytt avtal.

Detta gäller för privata hyresvärdar. För kommunala, allmännyttiga bostadsbolag finns ett liknande sätt att lösa tvister genom Hyresmarknadskommittén.

Fakta: När förhandlingar med privata värdar inte leder fram

Fakta: Så går hyresförhandlingarna

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.