Annons

Förhandlingarna kraschade – ändå höjs Kjells hyra: ”Ett hån från deras sida”

Gotland Hyresvärden fick inte igenom sitt hyreskrav för 2024. Nu väljer Klarabo att höja hyrorna ändå, för 900 hushåll, trots att de inte är förhandlade med Hyresgästföreningen. Den som inte betalar kan dras till domstol. ”Det är ett hot mot oss hyresgäster”, säger Kjell Larsson.
Brev från Klarabo om direkthöjda hyror på Gotland samt bild från Visby.

När Gotlandshem inte fick igenom sitt rekordkrav på 17,53 procent lämnade de förhandlingsbordet. Nu följer den privata hyresvärden Klarabo efter.

Klarabo och Hyresgästföreningen har inte heller kunnat komma överens om hyresnivån för 2024 och Klarabo har därför strandat förhandlingarna för totalt 900 lägenheter, bland annat i Visby. Klarabos ursprungliga krav låg på 12,65 procent.

Läs ocksåTiotusentals fick smyghöjda hyror – så hotas det svenska systemetHyresgästerna Tobias Lohse och Dilshad Sadiq i Malmö.

– Vi har haft flera förhandlingstillfällen med Hyresgästföreningen och var fram tills igår väldigt nära en överenskommelse. Tyvärr valde Hyresgästföreningen då att backa från den nivå som vi diskuterat. Då valde vi att frånträda förhandlingen, säger Jimmy Larsson, fastighetschef på Klarabo.

Jimmy Larsson, fastighetschef på Klarabo.
Jimmy Larsson, fastighetschef på Klarabo.

Men inte nog med det. Klarabo vänder sig nu direkt till hyresgästerna och höjer hyran, trots att man inte är överens om nivån. Det gäller 900 hushåll på flera orter.

– Det är ett jävla hån från deras sida. De respekterar inte det system och de spelregler vi har i landet, säger hyresgästen Kjell Larsson.

Läs ocksåTobias vägrade betala hyreshöjning – trots hot om domstol: ”Lätt val”Tobias Lohse, hyresgäster i Malmö, som vägrade betala hyresvärdens direktavisering.

Han bor med sin fru i en mindre fyrarummare i Visby. Beskedet om att hyresvärden Klarabo höjer hyrorna kom via mejl. Där står det att hyresvärden kommer att skicka ut avier med en högre hyra och att hyresgästerna kan välja om de vill betala eller inte. Om de inte går med på den nya hyran, utan fortsätter att betala den gamla, kan det bli aktuellt med en rättslig prövning. Och då finns risken att hyran går upp ännu mer. ”Vi kommer då att pröva hyrans storlek genom att yrka fullt bruksvärde, vilket för vissa lägenheter kan komma att överstiga den nu begärda nivån”, står det.

– Jag uppfattar det som ett hot mot oss hyresgäster. Går vi inte med på hyran så går de till domstol. Det här är nästan som att vara arbetstagare utan kollektivavtal. Jag vill inte förhandla med hyresvärden direkt. Jag vill ha Hyresgästföreningen som ombud, säger Kjell Larsson.

Annons

Uppmanar hyresgästerna att betala gamla hyran

Susanne Davidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, är kritisk till bolagets agerande.

– Att hänvisa till domstol kan uppfattas som hotfullt. De höjer mer än vad de tidigare sagt att de vill ha. Vi går ut med information och försöker stötta hyresgästerna. Vi vill fortsätta förhandla. Skulle Klarabo gå till hyresnämnden kan medlemmar vända sig till oss och få hjälp, säger hon.

Hon uppmanar hyresgästerna att fortsätta betala den hyra som gäller för 2023 och att ta bort autogiro för att inte råka betala för mycket oavsiktligt. Dessutom kan det vara bra att lägga undan lite pengar om det blir en hyreshöjning som man måste betala retroaktivt.

Pengar och bild från demonstration mot höjda hyror.
Hyresgästföreningen vill inte att hyresgästerna betalar direktaviserade hyror.

Fler direktaviseringar i landet

Hem & Hyra har i rad artiklar avslöjat hur tiotusentals hyresgäster i landet under 2023 fick direktaviserade hyror, precis som i fallet med hyresgästerna hos Klarabo. Hyresgästföreningen betraktar det som en stridsåtgärd, ett agerande som ska stoppas. Flera hyresvärdar slår tillbaka mot Hyresgästföreningen och menar att de bär ansvar för att man inte kan komma överens. Vår granskning visar dessutom att en majoritet av hyresgästerna betalar den nya hyran, trots att de inte behöver. Ofta handlar det om rädsla eller okunskap.

Men Kjell Larsson tänker inte betala. Han är långtidssjukskriven efter en stroke och räknar varje krona. Hans hyra höjs med 6,95 procent eller med 570 kronor i månaden.

– Nej, jag är glad att jag är med i Hyresgästföreningen för jag tänker inte acceptera det här, säger han.

Annons

”Inte önskvärt att direktavisera”

Klarabo vill enbart svara på frågor via mejl. I ett mejlsvar hänvisar Jimmy Larsson, fastighetschef på Klarabo, till bolagets ökade kostnader som skäl till direktaviseringen.

– Våra kostnader för bland annat värme, vatten, renhållning underhåll har ökat mycket under det senaste året och kommer att fortsätta öka med kraftiga justeringar med start i början på 2024. För att kompensera för detta måste även hyresnivåerna justeras. Vi väljer att direktavisera för att undanröja osäkerheten kring justeringsnivå och den eventuella retroaktiviteten som våra hyresgäster kan få. Detta när förhandlingarna med Hyresgästföreningen inte fungerar, säger han.

Han menar att hyresgästerna förstår varför bolaget agerar som de gör.

– Vi upplever att våra hyresgäster har förståelse för att det sker en justering av hyresnivån. Det är dock inte önskvärt, varken vår eller våra hyresgästers sida, att inte kunna komma överens med Hyresgästföreningen om en förhandlad hyra, säger Jimmy Larsson.

Läs ocksåNär värden struntar i att förhandla: Gör så här om du får en direktaviserad hyra!Ung fundersam kvinna i ett kollage med direktaviserad hyra och hyresprotester i Malmö.
Fakta: Direktaviserad hyra? Gör så här!

  • Om hyresförhandlingarna strandar har hyresvärden laglig rätt att försöka driva igenom höjningen genom att vända sig direkt till dig som hyresgäst.
  • Får du en högre men oförhandlad hyra har du två val: betala och därmed godkänna höjningen eller inte betala.
  • Är du osäker på om hyran är förhandlad kan du kontakta Hyresgästföreningen.
  • Går du inte med på höjningen ska du heller inte betala den, vilket också är det som Hyresgästföreningen förespråkar. Då fortsätter förhandlingen och troligtvis blir det prövning i hyresnämnden eller i Hyresmarknadskommittén.
  • Vill du inte betala höjningen måste du själv ändra summan på hyresavin. Har du autogiro kontaktar du banken och stoppa det och betalar i stället manuellt via internetbanken. Betalar du via faktura
    ändrar du bara beloppet till den gamla hyran.
  • Du kan inte förlora din lägenhet om du inte betalar höjningen. Däremot kan du få en hyreshöjning i efterhand. Då kan du behöva betala den retroaktivt och därför kan det vara klokt att spara lite pengar varje månad.

Läs mer om vad du kan göra om hyresvärden direktaviserar här.

Läs också Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.