Annons

Förhandlingarna om hyror i Vårgårda och Alingsås har strandat

Vårgårda ”Den tidigare bolagsledningen har tagit många märkliga beslut, som kostar pengar. Men det är inte meningen att hyresgästerna ska behöva ta gamla ledningens springnota.” Det säger Hyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark om Vårgårda Bostäders hårdnackade beslut att kräva hyreshöjning med 3,3 procent. Och nu går grannkommunens bostadsbolag på samma linje. Alingsåshem lämnar också över till medlare.
Foto: Karin Gistedt
Ombyggnaden av Klockarebolet och en huvudlös satsning på vätgas har ställt till det för Vårgårda Bostäders ekonomi. Men Hyresgästföreningen menar att det inte är hyresgästerna som ska stå för notan som tidigare styre ställt till.

Parterna har inte nått någon lösning. Därför har bostadsbolagen nu hänskjutit förhandlingarna till Hyresmarknadskommittén (HMK). Både Vårgårda Bostäder och Alingsåshem

Parterna har förhandlat och Jesper Lissmark säger att Hyresgästföreningen har kommit med en rad förslag på kreativa lösningar för att slippa en så kraftig hyreshöjning.

Läs ocksåEnergilagring i vätgas testas i miljonprogramshus

– Hyresgästerna har drabbats hårt av pandemin, inte minst ekonomiskt. Därför har vi vädjat om återhållsamhet i förhandlingarna, säger Jesper Lissmark.

Han säger att man inför årets förhandlingar hade förhoppningen att bolagets nya ledning skulle ha en annan inställning än den tidigare. Efter omfattande renoveringsarbeten på Klockarebolet och satsning på vätgasprojekt som gått i stöpet har bolaget stora problem. Men det är problem som måste lösas på ett annat sätt än hyreshöjningar, menar Hyresgästföreningen.

– De tidigare tveksamma affärerna och satsningarna ska inte kosta hyresgästerna mer nu, säger Jesper Lissmark.

Läs ocksåRenovering stoppad i Vårgårda - hyresgäster oroliga

Utgångsbudet från Vårgårda Bostäder var en höjning med 3,5 procent. Och det var där förhandlingarna startade. Vid förhandlingsbordet gick bolaget ner till 3,3 procent, men det var helt oacceptabelt för Hyresgästföreningen. Och då tog bolaget beslut om att hänskjuta förhandlingen till Hyresmarknadskommittén. Där ska nu parterna ta beslut om hur ärendet ska hanteras. Vårgårda Bostäder får motivera sin ståndpunkt. Tycker HMK att parterna inte gjort allt för att komma till en lösning skickas ärendet tillbaka för ytterligare förhandling. Men det vanligaste är att de kommer med ett medlingsbud till parterna. Om inte det accepteras blir det Hyresmarknadskommittén som tar beslut om vilken hyra som ska gälla.

Vårgårda Bostäder och Hyresgästföreningen kom inte överens vid förra förhandlingen heller, som var 2018 och gällde hyrorna för 2019 och 2020. Då hade bolaget yrkat på 6,3 procents höjning, vilket var det näst högsta yrkandet i landet. Hyresmarknadskommittén prutade det och det resulterade i ett tvåårsavtal med en genomsnittlig hyreshöjning på 2,3 procent för 2019 och lika stor höjning 2020.

Annons

I Alingsås var utgångsläget det samma. Alingsåshem yrkade på 3,5 procents höjning och har inte gått med på lägre än 3,3. Det anser Hyresgästföreningen är ett alldeles för högt bud.

Läs ocksåVårgårda Bostäders vd talar om energihus i Almedalen

– Vi har varit beredda att diskutera en liten hyreshöjning som enligt våra beräkningar skulle ge rimlig täckning för ökande kostnader för uppvärmning, vatten, el och avfall, säger Jesper Lissmark. 

Det är oklart när HMK tagit beslut om vad som händer med årets yrkande. Till dess får hyresgästerna leva i ovisshet om hur mycket de ska betala i hyra från årsskiftet.

Läs mer om Vårgårdabostäders tidigare hyresförhandlingar:

Högt hyresyrkande från Vårgårda Bostäder

Stopp i hyresförhandlingarna i Vårgårda

Annons

LÄS MER:

Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2021

Så mycket höjer Västsvenska värdar hyran – hela listan

 

Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.