Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd
De flesta i Jokkmokk vet att samhället ligger på mark som släpper ifrån sig mycket radongas. Därför var det ingen hyresgäst som var direkt överraskad över att bolaget började radonmäta en tredjedel av sitt bestånd. Och det var många lägenheter som överskred gränsvärdet.
– Jag kommer inte ihåg exakt hur många lägenheter det rör sig om, men det var många. Vi har anlitat en konsult för att göra noggrannare analyser och ge åtgärdsförslag. Men det var ingen lägenhet som låg mycket över gränsvärdet, säger Ann-Christin Kvickström, vd på Jokkmokkshus.
– Förutom min egen lägenhet där det var högt över gränsvärdet jämfört med övriga kontrollerade. Det visade sig att ventilationen hos mig var felinställd. När det blev fixat sjönk värdena direkt.
Någon eller ett par hyresgäster har uttryckt oro över situationen. Men en klar majoritet tar det hela med ro.
– Vi som bor här i Jokkmokk vet att det är mycket radon i marken. Så det är inget nytt och därför blev få förvånade. Det är ju också så att gränsvärdet halverades för några år sedan, från 400 till 200 becquerel per kvadratmeter, säger Ann-Christin Kvickström.
Konsultens åtgärdsförslag omsätts nu i handling. Mycket handlar om att se till att lägenheterna har förstärkt tilluft i ventilationen och tätning mot marken. Jokkmokkshus kommer sätta in åtgärder allt eftersom och samtidigt börja mäta resten av beståndet. Ett saneringsprojekt som kommer att ta flera år.
– Det går inte att skynda fram. Mätningarna tar flera månader och vi kan av ekonomiska skäl inte ta allt på en gång. Så det handlar om ett långsiktigt arbete, säger Ann-Christin Kvickström.
– Vi går in i ett år med den högsta underhållskostnaden på tio år. Drygt 15 miljoner ska vi använda till underhåll i år. Pengar vi inte har men åtgärderna måste genomföras, så vi kommer att gå minus. Av den anledningen kan vi inte ta all radonsanering på en gång.
En sak har Jokkmokkshus gjort för att lättare kunna prioritera var åtgärder sätts in. En mer avancerad radonmätare har köpts in. Där den visar höga värden påbörjas långtidsmätning och då kan en prioritering av åtgärderna göras, berättar Ann-Christin Kvickström.
– Det är ändå ett projekt på lång sikt. Men vi kan hantera problemen i rätt ordning.
Radon är en radioaktiv gas som varken luktar eller syns.
Det finns bland annat i byggmaterialet blåbetong som användes fram till slutet av 1970-talet. I vissa delar av Sverige finns stora mängder radon i marken.
Radonet an på sikt orsaka lungcancer, framför allt hos människor som dessutom röker. Det får därför vara max 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft. Det målet ska samtliga bostäder klara senast år 2020, enligt regeringens miljömål.
En hyresvärd är enligt lag skyldig att mäta radonhalten och sanera vid behov.
Källa: Boverket