Annons

Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis

Karlstad Grannarna störs av röken enligt hyresvärden som införde eldningsförbud och ville plombera alla öppna spisar. Men 16 hyresgäster gick samman och tog ärendet till hyresnämnd och hovrätt. Nu har domen fallit. "Min första reaktion var att gå in på Hemnet", säger hyresgästen Conny Claesson som drivit ärendet åt sig och sina grannar.
En man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.
Foto: Anna Rytterbrant
Conny Claesson lägger in björkved i elden. Det blir en av de sista gångerna som han eldar sedan KBAB fått rätt av Svea hovrätt att plombera kaminerna. I soffan sitter grannen Stig Kask.

Det knastrar mjukt och doftar svagt av eld och ved. Värmen från den öppna spisen kittlar i ansiktet. Conny Claesson har tänt en av sina sista eldar i kaminen på Kvarnberget i Karlstad. 

I soffan framför eldstaden sitter även grannen Stig Kask. Han och hustrun bodde i exakt den här lägenheten innan Connys familj flyttade in. De flyttade tre trappor ner. Det var 2012. 

Läs ocksåHyresrådet: "KBAB har inte fattat"

– Lägenheten blev för stor för bara oss två och sökte efter något mindre. Men eftersom vi ville kunna elda väntade vi tills det blev en ledig i huset, säger Stig och fortsätter: 

Du vet när man varit ute en höst- eller vinterdag och man känner sig lite kall. Då är det fantastiskt att kunna tända en brasa att värma sig vid, säger han. 

Redan när han flyttade hit 1999 var det eldstaden i lägenheten som avgjorde. 

Läs ocksåKBAB släcker eldningsförbudet

Det var den som gjorde att det tippade över, minns Stig.

Conny och hans familj har bara eldat vid högtider.

– Vi har inte eldat jättemycket, utan framförallt vid högtider som jul och nyår och det har varit något fint för oss, säger han.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Men nu är det alltså sluteldat. Det har Svea hovrätt slagit fast i en dom från slutet av mars i år. 

Två män sitter i en soffa framför en öppen spis.
Conny Claesson och Stig Kask är två av 16 grannar som gått samman mot sin hyresvärd KBAB.

Legat och pyrt

Men frågan är inte ny. Den har legat och pyrt sedan 2016 när hyresvärden Karlstads bostads AB, KBAB, första gången fattade beslut om eldningsförbud i lägenheternas fungerande eldstäder. Eldstäderna finns endast i de största lägenheterna och har aldrig varit till för att värma utan enbart för så kallad trivseleldning.

Grannarna tog ärendet till hyresnämnden även den gången. Då vann hyresgästerna: KBAB kunde inte utan vidare ta bort möjligheten att elda. Att göra det hade krävt hyresgästernas medgivande.

Där hade den här historien kunnat vara slut.

Men 2019 och 2022 kom nytt bränsle i frågan i form av domar från hovrätten som, tvärt emot hyresnämnden 2016, slog fast att plombering av kakelugnar och eldstäder inte alls kräver tillstånd från hyresgäster. Detta eftersom plomberingen inte anses påverka bostaden fysiskt.

Annons

Domarna gjorde att KBAB åter sände ut brev till hyresgästerna med eldstäder med beskedet att de inte får elda. KBAB:s motiv har helt tiden varit att eldningen är dålig för miljön och medför en ökad brandfara.

Dessutom, menar de, har fastigheten haft problem med störningar mellan grannar på grund av att rök kan ta sig in i lägenheterna genom friskluftsintagen som sitter vid fönstren på husets fasad och att det kan orsaka hälsoproblem för personer med astma. Med bakgrund av det införde KBAB eldningsförbud igen och meddelade att de annars väl fungerande eldstäderna ska plomberas.

Hur många klagomål som inkommit varierar över tid enligt Petra Höyhtyä som är fastighetschef på Karlstads bostads AB.
– Vissa år har det varit tio klagomål andra inget. Det beror på allt från hur ofta det eldas till hur känsliga andra hyresgäster är. Men vi har märkt att det är vid vissa väderleksförhållanden som problemen ökar i vissa delar av huset, säger hon.

Tre gula tegelhus efter en gata med några bilar.
Det är endast de största lägenheterna i de tre husen som har eldstäder. Enligt KBAB har andra hyresgäster störts av eldningen.

Medgivande eller inte?

Det är något som Conny och Stig tycker låter märkligt.

– Huset är högt, ligger på en kulle och vi eldar inte hela tiden utan för trivseleldning. Det ska till mycket speciella väderleksförhållanden för att rökgaserna ska vända om och börja sjunka ner längs med huskroppen. Om det var ett problem borde rimligtvis vi som bor högst upp få in rök och det får vi inte, säger Conny och får medhåll av Stig:

– Under alla år som jag bott här har ingen granne fört eldningen på tal och KBAB har heller aldrig sagt att andra störs, säger han.

Trots att det fanns två domar som sa att plombering inte kräver hyresgästens medgivande, valde grannarna att ta det vidare. En anledning var att ett hovrättsråd i en av domarna tyckte att plombering är ett så stort ingrepp att det visst kräver hyresgästernas medgivande.

Därför tyckte grannarna i Karlstad att ärendet var oklart och ville ha det prövat.

– Dessutom ska man inte bara ta för givet att det en hyresvärd säger stämmer, konstaterar Conny som arbetar som jurist.

Cirkelresonemang

Och i den senaste domen skriver hovrätten faktiskt att möjligheten att trivselelda kan antas vara något som värderas relativt högt av många hyresgäster. ”Detta skulle kunna tala för att de ovan redovisade fysiska förändringarna trots allt ska bedömas som tillståndspliktiga”.

Men i nästa stycke skriver rätten att eftersom KBAB redan infört eldningsförbud, spelar ju plomberingen i sig ingen roll eftersom hyresgästerna ändå inte får elda.

Detaljbild av en skylt där det står eldningsförbud.
Redan 2022 satte KBAB upp skyltar i vissa lägenheter om att det råder eldningsförbud. Hyresgästerna har fortsatt elda, men nu är det stopp. KBAB räknar med att plombera rökkanalerna nästa år.

Grannarna tycker att resonemanget är konstigt. Eldningsförbudet är inget som kommer från vare sig räddningstjänst eller länsstyrelse utan är något som KBAB själva beslutat. Eventuellt hade grannarna behövt specificera att de ville att hovrätten även skulle pröva hyresvärdens eldningsförbud, inte bara plomberingen av eldstäderna. För eldningsförbudets vara eller inte vara har aldrig tagits upp rättsligt.

Annons

Domen är en besvikelse för grannarna.

– Som jag läser det innebär det att en hyresvärd tycks kunna hitta på ett förbud – låt säga om att använda en fungerande balkong – och sedan ha rätt att göra så att hyresgästen inte längre kan gå ut på balkongen. Det blir ett sätt att runda hyreslagen genom ett cirkelresonemang, säger Conny och fortsätter:

– Min första reaktion när jag fick domen var att gå in på Hemnet. Det finns många fördelar med att hyra, men man saknar rättigheter att bestämma över sitt hem.

En bild av en man som sträcker sig ner och lägger in ved i en eldstad.
Conny Claesson arbetar som jurist och drev ärendet åt grannarna. Även om de förlorade har kampen fört grannarna närmare varandra.

Bättre grannsämja och lägre hyror?

Trots förlusten har kampen haft flera fördelar med sig: 

– Vi grannar har fått bättre sammanhållning tycker jag. Även de som inte har öppna spisar stannar ju och frågar hur det går, berättar Stig. 

Nu driver Hyresgästföreningen ärendet för att sänka grannarnas hyror. 

Vi menar att det är en standardförsämring som sänker bruksvärdet och därför ska medföra hyressänkning, säger Henrik Woxlin som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Lägenheterna på Kvarnberget är de sista där hyresgästerna haft möjlighet att elda. Enligt KBAB har de inte sänkt hyran när de plomberat eldstäder tidigare.

KBAB kommer antagligen inte plombera eldstäderna förrän nästa år eftersom KBAB inte budgeterat för det i år. Men det betyder inte att det är fritt fram att elda, KBAB kommer inte se mellan fingrarna om någon eldar tills plomberingen är genomförd.

– Vi har infört eldningsförbud och har därför inte gjort någon brandskyddskontroll. Därför finns det risk för brand i skorstenen så det kan bli mycket allvarligt om hyresgäster eldar. Men vi tror att våra hyresgäster kommer att respektera eldningsförbudet det fram till dess att plomberingen är klar. Skulle det vara så att någon ändå eldar, kommer vi att meddela hyresgästen vilka regler som gäller och att de kan riskera sitt kontrakt om de fortsätter att elda, säger Petra Höyhtyä

Läs också Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.