Annons

Förmedlade hotellägenheter – kickas av tillsynsmyndighet

Stockholm Fastighetsmäklarinspektionen kickar ytterligare sex hyresförmedlare som tjänat stora summor på uthyrning av hotellägenheter. Samtidigt startar myndigheten en granskning av branschen.
Foto: Anders Astonsson/Christoffer Röstlund Jonsson
David Johansson är tillsynschef på FMI som nu varnar sex hyresförmedlare och återkallar deras registrering.

Tanken är att en hyresförmedlare ska förmedla lägenheter och för detta få ta ut en avgift på maximalt tre tusen kronor per lägenhet.

Men flera hyresförmedlare sysslar istället med bulvanverksamhet där de hyr lägenheter av hyresvärdar som de sedan hyr ut i andrahand, med en betydligt högre hyra. Mellanskillnaden hamnar i hyresförmedlarens ficka. Något som Hem & Hyra har skrivit om tidigare.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Verksamheten har pågått under flera år och vuxit. Men i mars skrev Hem & Hyra om det unika beslutet att myndigheten, Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, efter en anmälan, stoppade en hyresförmedlare från att vara registrerad och fortsätta jobba.

David Johansson, tillsynschef på Fastighetsmäklarinspektionen, berättar att ytterligare sex anmälningar mot hyresförmedlare har kommit in sedan mars. Nyligen beslutade FMI att dessa skulle klandras och att deras registrering skulle återkallas, vilket betyder att de inte får jobba som hyresförmedlare längre.

Skälet är att de ”bedriver en förtroenderubbande verksamhet” och inte har för avsikt att jobba som hyresförmedlare.

Läs ocksåBråket om hotellägenheterna: Guldkalv för värdar eller företagshjälp?

– Det som är nytt är också att de här sex har hört av sig under processen och själva sagt att de vill avregistera sig som hyresförmedlare, säger han.

Annons

Utöver att de sex hyresförmedlarna stoppas från att arbeta som hyresförmedlare så varnas de också för att de har gått in som en mellanhand och blivit andrahandsuthyrare, istället för förmedlare.
– Vi ser allvarligt på det här – en varning är en kraftig påföljd. Som hyresförmedlare får du maximalt tjäna tre tusen kronor i engångssumma, här har de tjänat betydligt högre summor och fått in pengar varje månad, säger David Johansson.

Vad får anmälningarna för konsekvenser?
– Vi har fått en praxis för vad som är tillåtet och ska starta en granskning av området och branschen, säger han.

Läs ocksåHyresrätter som blir hotell - nu en miljardindustri: ”Lavinartat"

Vad ska granskningen handla om?
– Vi vill titta på hur hyresförmedlingen bedrivs, kartlägga branschen samt även öppna tillsynsärenden om vi upptäcker fel eller brister, säger han.

Fyra av hyresförmedlarna som varnas arbetar på Forenom, en finsk jätte inom hotellägenheter och uthyrning av lägenheter, som har dotterbolag i Sverige.

När Hem & Hyra får tag på Forenom Sveriges vd Henrik Thomasson, säger han sig inte känna till de fyra ärendena.

Han ber att få återkomma med en kommentar men återkommer inte.

Annons

Övriga två som tvingas lämna Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, arbetar på företaget Newstay och begärde själva att få lämna FMI när det kom in en anmälan mot dem till myndigheten. Något som myndigheten sade nej till. Ett beslut som deras juridiska ombud, Peter Landgren, Attorney Esq.AB, är kritisk mot.

– Det är helt tokigt att man inte kan lämna sin position som mäklare om man inte bedriver mäklarverksamhet. Jag anser att det strider mot Europakonventionen och svensk grundlag och vi överväger hur vi ska hantera det, säger han.

David Johansson försvarar beslutet att inte låta mäklarna lämna FMI direkt när de begärde det.

– Vi ville handlägga och göra klart tillsynsärendet innan vi godtog deras ansökan om avregistering, säger David Johansson.

Läs också Myndighet sätter ned foten mot hotellägenheter i unikt beslut De tjänar miljoner när hyresrätter blir hotell Nya siffror: Hyreslägenheter blir hotell - fortsatt stark trend Renée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.