Annons

Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Göteborg Privatvärden Västerstaden har lämnat förhandlingsbordet och skickar åter igen ut oförhandlade hyreshöjningar till hyresgästerna i Göteborg. Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar att inte betala. ”Västerstaden beter sig oseriöst”, säger hyresgästen Monica Heras.
Foto: Gustaf Görfelt
Monica och Prudentia Heras har följt Hyresgästföreningens uppmaning och betalar fortfarande 2022 års hyra, den senast förhandlade. ”Det är inte okej att bete sig som Västerstaden gör”, säger Monica Heras.

I slutet av förra veckan satt det plötsligt en lapp i trappuppgången till huset på Bangatan i Majorna där Monica och Prudentia Heras bor.

Deras hyresvärd Västerstaden meddelade att de haft ”bra samtal” med Hyresgästföreningen men att de inte kan acceptera att få lägre nivåer än andra. ”Därför tvingas vi att justera hyrorna med 5,3 procent”, skriver Västerstaden.

Läs ocksåLars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Samma sak hände senast i oktober, när Västerstaden skickade avier med en höjning på 5 procent efter att hyresförhandlingarna strandat.

– Hyreshöjningen är inte förhandlad, det är inte okej att bete sig som Västerstaden gör. De skriver en massa ursäkter om kostnadsläget, men de sparar ju på allting, de gör ingenting i husen, säger Monica Heras.

LÄS MER: När värden struntar i att förhandla – Gör så här!

Läs ocksåTusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med””Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.

”Håll er till den gamla hyran”

Laskar Salah är förhandlare på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Han bekräftar att Västerstaden lämnat förhandlingarna och börjat med så kallad direktavisering. Alltså att skicka ut avier och kräva en oförhandlad hyreshöjning direkt av hyresgästerna.

Nu har Hyresgästföreningen skickat brev till alla medlemmar som bor hos Västerstaden.

Lashkar Salah, förhandlare Hyresgästföreningen.

– Vår uppmaning till hyresgästerna är: håll er till den gamla hyran och fortsätta betala in den. Har man autogiro så uppmanar vi att man drar tillbaka det medgivandet, så att inte hyreshöjningen kommer automatiskt, säger Lashkar Salah.

Betala är att acceptera

Juridiskt räknas det nämligen som att den hyresgäst som betalar den höjda hyran också har accepterat den.

– Om Västerstaden driver ärendet i hyresnämnden mot enskilda medlemmar så kommer vi att stötta dem och vara deras ombud, säger Lashkar Salah.

Annons

Monica och Prudentia Heras hör till de hyresgäster som följt Hyresgästföreningens uppmaning och tagit fajten.

Läs ocksåNär värden struntar i att förhandla: Gör så här om du får en direktaviserad hyra!Ung fundersam kvinna i ett kollage med direktaviserad hyra och hyresprotester i Malmö.

– Jag betalar den senast förhandlade hyran, från 2022. Och det kommer jag fortsätta med nu också. Jag har fått brev där de påstår att ”alla andra har betalat”. Men vi har en Facebookgrupp här i husen, vi vet vilka som betalat och inte, säger Monica Heras.

”Tveksam hur vi ska göra”

Grannen Mikael Elfström är inte lika säker på hur han ska göra.

Mikael Elfström.

– Egentligen tycker jag att det är principiellt fel det som Västerstaden gör, det är fult. Men i höstas betalade vi ändå. Det är väl lite lathet, det är besvärligt med autogirot. Jag är tveksam hur vi kommer att göra nu, säger Mikael Elfström.

Hotar säga upp lokaler

Även om förhandlingarna formellt är avbrutna så förs det fortfarande vissa samtal mellan parterna. Lashkar Salah hoppas att förhandlingarna ska kunna återupptas. Målet är att hitta en överenskommelse för både 2023 och 2024 års hyror.

– Men just nu är vi inte där. I nuläget hotar Västerstaden med att säga upp alla lokaler för lokala hyresgästföreningar, alla verksamhetsmedel och allt som har med oss att göra. Det är väldigt tråkigt och problematiskt, säger Lashkar Salah.

Även år 2020 strandade Västerstaden förhandlingarna och direktaviserade. Den gången fick dock bolaget backa från sina krav och gå med på en överenskommelse till sist.

Vill ha samma som andra

Både 2020 och 2023 har konflikten handlat om samma sak som den här gången.

Västerstaden och deras ombud Stadsån kräver att bolaget ska få samma höjning som allmännyttan, eller i det här fallet den stora grupp privatvärdar som företräds av Fastighetsägarna GFR och som nyligen fick sina hyror avgjorda av skiljeman. Men Hyresgästföreningen anser att Västerstaden håller en betydligt lägre kvalitet som hyresvärd.

Lashkar Salah:

Annons

– Vi får massvis med negativ återkoppling från våra medlemmar när det gäller Västerstadens service, fastighetsunderhåll och kundbemötande. Västerstaden vill ha samma nivåer som ”resten av stan”, men vi bedömer att de har en del att ta igen när det gäller kvalitet först, säger Lashkar Salah.

Instämmer i kritiken

Det är något som såväl mor och dotter Heras som Mikael Elfström håller med om.

– Vi har bott här i 50 år, de har knappt gjort någonting på den tiden, säger Prudentia Heras.

Mikael Elfström jämför med det tillhörande parkeringsgaraget. För parkeringar råder marknadshyra och där har Västerstaden gjort flera stora höjningar de senaste åren.

– De skriver att de fått höjda förvaltningskostnader, men jag undrar vad de består i. De gör absolut ingenting i garaget, underhållet är under all kritik, säger han.

”Oseriöst att inte förhandla”

Monica Heras säger att hon förstår att hyran inte kan stå helt still.

– Men vill de höja till samma nivåer som de stora värdarna så måste de hålla samma standard. Det gör de inte nu. En förhandling handlar om att ge och ta. Jag tycker det är oseriöst att de inte sätter sig och förhandlar, säger Monica Heras.

Hem & Hyra söker Västerstadens vd Magnus Karlsson för en kommentar.

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.