Försäljningen i Sala stoppades
För att klara av nyproduktion och renovering presenterades Salabostäders ledning 2015 idén om att sälja omkring 450 av bolagets 2 700 lägenheter. Vilka preciserades inte. Hyresgästföreningen i Sala/Heby beslöt sig för att agera snabbt. För att väcka opinion gick föreningen ut i medier och debatterade försäljningen. Medlemmarna hörde av sig och ville att Hyresgästföreningen skulle agera. Föreningen lät trycka upp lappar med budskapet ”Sälj inte mitt hem” som hyresgästerna satte upp på insidan av fönstren. Föreningen ordnade en demonstration på torget där ett hundratal personer slöt upp.
Kanalerna med de ledande politikerna var redan etablerade. Föreningen har som vana att någon ska vara åhörare på varje kommunfullmäktige.
– Även om bostadsfrågor inte står på agendan är det viktigt att skapa personliga kontakter med politikerna, säger Roger Wallin, bostadspolitiskt ansvarig.
Dessa kontakter kom de att få nytta av nu. I Sala regerar allianspartierna i minoritet tillsammans med det lokala partiet Salas bästa. De rödgrönrosa ställde sig kritiska. Sverigedemokraterna vacklade. När omröstningen var klar stod det klart att Sverigedemokraterna röstat med de rödgrönrosa. Försäljningen hade stoppats.
Pengar till renoveringar och nyproduktion löstes genom att Salabostäder lånade upp mer pengar. Nu pågår byggandet av 80 lägenheter som ska bli klara i början av nästa år och renoveringarna flyter på, enligt Bernard Niglis, vd på Salabostäder.
Han anser att mycket av protesterna som ledde till att försäljningen stoppades beror på okunskap. Att allmännyttan säljer lägenheter betyder inte att de försvinner, och ombildning till bostadsrätt hade inte varit aktuellt. Dessutom är Salabostäder väldigt dominerande på orten.
– Hela debatten hamnade snett. Så här i efterhand hade det varit klokare att bestämma vilka lägenheter vi ville sälja först i stället för att oroa samtliga hyresgäster, säger Bernard Niglis.