Annons

Församling kräver giftermål för att hyresgäster ska få bo ihop – ”ingen har klagat”

Örebro Ingen sprit. Ingen tobak. Inget utomäktenskapligt samboende. I kontrakten till Filadelfiakyrkans studentboende i Örebro finns flera juridiskt tveksamma formuleringar. Bland annat kan du bli av med bostaden om du lever som sambo.
bildkollage av en bild med två händer som byter ringar och en bild på en frikyrka.
Foto: Getty/ Anna Rytterbrant
Baptistförsamlingen tillåter bara gifta par att dela rum.

Hyresgästerna måste inte vara kristna för att få bo i Baptistförsamlingen Filadelfias studentboende.

Men för att bli utvald som hyresgäst kräver församlingen referenser från en församling eller kristen person – utanför den närmsta familjen. Och redan när intresserade ansöker om boende finns en ruta att kryssa i om att de är införstådda med att boendet har en kristen värdegrund.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Gunlög Eiderbrant är församlingens administratör med ansvar för köer och kontraktsskrivning. Hon säger att det under hennes cirka 10 år som ansvarig för boendet har aldrig någon svarat nej på frågan. Dock finns bara en ja-ruta att kryssa i.

– Det betyder inte att man måste vara kristen för att bo här. Vi har haft muslimer och ateister som hyresgäster. Men om man är en person som blir provocerad av att andra snackar tro i köket eller vantrivs av att dela kök med massa kristna – då kanske man inte ska söka bostad just här, säger hon.

Lusläser inte formuleringarna

Den kristna värdegrunden avspeglar sig i de allmänna villkoren som följer med hyreskontraktet. Enligt dem förbinder man sig att inte ta droger, dricka alkohol eller röka på boendet. Upprepade brott mot regeln är skäl för vräkning.

Än mer ovanligt är villkoret att man behöver vara gift för att bo tillsammans i ett av de större rummen. Att leva som enbart sambo är enligt villkoren skäl för vräkning.

Varför har ni formuleringarna?
– Ja du… fråga dem som skrev det någon gång före 1997. Vi lusläser inte de här formuleringarna regelbundet. När någon undrar vad som gäller, tar vi upp det till diskussion. Det hände senast när det gällde husdjur till exempel. Men ingen har tagit upp den här frågan och tyckt det är ett problem, säger Gunlög Eiderbrant.

Ett utdrag ur villkoren i ett hyresavtal.
Enligt villkoren kan den som är sambo, dricker alkohol, använder tobak eller droger kan bli vräkt.

25 år gammal skrivning

Kravet på att par ska vara gifta för att få bo tillsammans är över 25 år gammalt. På den tiden hade det uteslutit homosexuella par att leva ihop, eftersom det var 12 år innan det blev lagligt med samkönade äktenskap.

Mycket har alltså ändrats sedan dess. Även i församlingens villkor, som har ändrats flera gånger sedan dess. Den nyaste versionen av villkoren är från mars 2023. Ändå står formuleringen kvar.

Annons

– Jag har aldrig stött på ett sådant villkor tidigare. Det låter ganska barockt och jag tror inte det skulle hålla i hyresnämnden att ha krav på ett visst civiltillstånd för att få lov att bo. Hyreslagen är ju en social skyddslagstiftning för att man inte ska kunna bli av med hyreskontraktet på lösa boliner. Så skrivningen är inte direkt i linje med skyddslagstiftningen – utan det låter snarare som en social norm de vill upprätthålla, säger Johan Mirtorp som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Normerna ändras

Även skrivningarna om rök- och alkoholförbud är juridiskt tveksamma.

För trots att allt fler hyresvärdar inför rökförbud i sina fastigheter, finns det inget i hyreslagen som förbjuder att man röker i sin bostad – däremot får man inte störa sina grannar.

I april var ett rökningsärende uppe i hyresnämnden. Men fallet avgjordes genom förlikning, därför saknas fortfarande rättsfall om hyresgäster som trotsar rökförbud.

Det samma gäller alkohol: lagen förbjuder inte att man dricker alkohol i sin bostad – men du får inte störa dina grannar. Och att grannens fredagsöl skulle kunna räknas som en störning utifrån någons personliga värderingar eller religiösa åskådning, har Johan Mirtorp svårt att tro.

Läs ocksåFörbjöd kvinna sällskap och öl hemma – läxas upp rejält av JO

– Hyreslagen tar inte hänsyn till vilken konfessionell inriktning du har i ditt liv, så jag har svårt att tro det skulle hålla för prövning i hyresnämnden.

Samtidigt spår han att rökförbud kan komma att accepteras inom några år.

– Normen rör sig i en riktning där rökförbud kanske kan komma att bli accepterat i nya hus vid en prövning i nämnden. Vi vet inte än. Men det är intressant för det finns en stark trend om att förbjuda rökning i lägenheter. Men det finns ingen motsvarande trend att förbjuda folk att bo ihop som sambos. Det är diametralt motsatta trender, säger Johan Mirtorp.

Annons
Läs ocksåInget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshusPerson som röker.
Ett vitt hus i förgrunden och ett rött tegelhus i bakgrunden.
Studentboendet i centrala Örebro har 39 rum. Tolv av dem är större med pentry och i dem får man bara bo tillsammans som gift.

”Korkat att ta bort förbudet mot rökning”

Gunlög Eiderbrant kan inte svara på om någon faktiskt skulle vräkas om de levde som sambo.

– Får jag en fråga om det här tar jag det med vårt fastighetsråd och så får de fundera på de här sakerna. Det var väl det normala när de här reglerna skrevs och en del av de kristna värderingarna. Men det har hänt en del sedan dess, så det kan hända att det ändras, säger hon.

Men rent juridiskt finns inget stöd för formuleringen i lagen. Hur ser du på det?
– Är det så? Då kan man kanske ta bort den. Men jag vet inte. 1997 var inte jag med så jag vet inte hur de resonerade när de skrev dit det. Och gäller det inte så… då får kanske fastighetsrådet titta på det. Eller om någon klagar. Då tar vi så klart upp det, som med alla andra frågor.

Det samma gäller tobak och alkohol – det finns inget stöd för det.
– Ja, men så mycket allergier som det finns i dagens samhälle så vore det ju korkat att ta bort förbjudet mot rökning. Detta är vad jag tycker och hanterar rent praktiskt, sen vet jag inte vad fastighetsrådet beslutar, säger Gunlög Eiderbrant.

Efter intervjun hör Gunlög Eiderbrant av sig och säger att hon informerat fastighetsrådet som ska ta upp formuleringarna efter sommaren. Hon skriver också att hon inte tror att någon skulle vräkas på grund av samboskap.

Vad får stå i ett hyreskontrakt – vad har inte där att göra? Hem & Hyra reder ut.

Fakta: Hyreskontraktet – så ska det se ut

hyresavtal hyreskontraktNär du ska hyra en lägenhet är det några saker som är viktiga att tänka på. Bland det viktigaste är att du går igenom hyreskontraktet noga. Begär alltid att få avtalet skriftligt. Ett muntligt gäller också, men då riskerar ord att stå mot ord om du och hyresvärden skulle bli oense om vad ni kommit överens om.

Läs noga igenom hyreskontraktet innan du undertecknar det. Se till att kontraktet överensstämmer med vad du och din hyresvärd kommit överens om.

Detta bör finnas med i hyreskontraktet:

Hyresvärd

Hyresgäst/hyresgäster

Lägenhetens adress

Lägenhetens typ (antal rum, kvadratmeter med mera)

Hyrestid och uppsägningstid

Hyresbelopp

Vad som ingår i hyran, till exempel uppvärmning.

Vilka utrymmen du har tillgång till utöver lägenheten (som. vind och källare).

Har den tidigare hyresgästen gjort eventuella tillval av extrautrustning eller liknande som du blir bunden till?

Allmänna villkor och särskilda bestämmelser (brukar vanligtvis stå på kontraktets baksida). Ibland förekommer det bestämmelser som faktiskt inte gäller, till exempel att man inte får ha inneboende utan hyresvärdens tillstånd.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.