Forskare ifrågasätter Culture Casbah på Rosengård
Det är i Sydsvenskan som 18 forskare ifrågasätter bygget av Culture Casbah, ett höghus med 22 våningar på Rosengård. De varnar bland annat för att bygget riskerar leda till att boende tvingas flytta på grund av stigande hyror och för att segregationen i Malmö kommer att fördjupas. Men framför allt vänder de sig mot att projektet också medför en försäljning av en del av allmännyttan.
För att ro projektet, Culture Casbah, i hamn startar MKB ett nytt bostadsbolag med tre privata hyresvärdar – Balder, Heimstaden och Victoria Park. I det nya bolaget kommer 1 650 lägenheter på Örtagården på Rosengård, som idag ägs av MKB, att ingå. Samtidigt som forskarna ifrågasätter projektet ordnas både möte och samtal på temat. Under gårdagen arrangerade engagerade personer ett öppet protestmöte på Rosengård med rubriken ”Sälj inte ut Rosengård” som inledningen på en kampanj för att stoppa försäljningen av allmännyttiga bostäder till ett nytt privat bostadsbolag. I kväll arrangeras ett samtal på temat ”Utförsäljning och stadsomvandling i Rosengård” på Sofielunds kollektivhus. Inbjudna gäster är Tove Kanerud, vänsterpartist och aktiv i kampanjen ”Nej till privatisering av MKB – Rosengård inte till salu” och Fredrik Rubin, journalist som tidigare arbetat på Hem & Hyra.
Läs även: Nytt landmärke ger 200 nya bostäder
Trots att det innebär att det kommunala bostadsbolaget MKB tappar 1 650 lägenheter i Malmö är Hyresgästföreningen positiv.
– Det är jättebra och spännande att det är fyra bostadbolag som är inblandade. Det krävs för den här typen av projekt. Det enda jag vill att man ska vara försiktig med att man inte överrenoverar och höjer hyrorna, har Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen, tidigare sagt till Hem & Hyra.
Lägenheterna i det nya bolaget Culture Casbah kommer att fördelas via Boplats Syd enligt MKB:s köregler. Om kommunfullmäktige godkänner planerna kan huset Culture Casbah stå klart år 2021. Kommunfullmäktige kommer att ta ställning till förslaget om Culture Casbah på nästa sammanträde 23-24 november.
Här är MKB:s egen film om Culture Casbah från 2014.
Så här avslutar forskarna sitt debattinlägg i Sydsvenskan:
”Allmännyttan är ett viktigt redskap i skapandet av mer jämlika och inkluderande städer. Om MKB och stadens ledning vill skapa en mer jämlik stad, borde allmännyttan stärka sin roll så att det är stadens invånare och inte de privata fastighetsföretagens intressen som styr utvecklingen. Den planerade utförsäljningen kan föra med sig allvarliga konsekvenser för de boende som riskerar att tvingas flytta, för segregationen i Malmö som kan komma att fördjupas och för det demokratiska och politiska inflytandet över bostadspolitiken i Malmö som löper risk att urholkas.”