Annons

Risken för skyfall ökar – experten om hur bostadsbolag kan klara översvämningar: ”Sätt igång snabbt”

Nyheter Skyfall väntas bli allt vanligare. Samtidigt har många bostadsbolag i Sverige ännu inte kommit igång med att översvämningssäkra sina hus. Det finns mycket de snabbt kan sätta igång att göra som inte behöver kosta så mycket, säger forskaren Mattias Hjerpe.
Foto: David Brohede/Linköpings universitet
Mattias Hjerpe, forskare vid Linköpings universitet, tycker att det är viktigare att bostadsbolag kommer igång och börjar översvämningssäkra sina fastigheter, än att man först gör ett jätteomfattande arbete med att kartlägga hela sitt fastighetsbestånd och ta fram en plan. Det finns många åtgärder som inte behöver kosta så mycket pengar eller ta så mycket tid att genomföra, säger han.

Under de senaste åren har fler och fler bostadsbolag börjat rusta sina fastigheter för skyfall och höga vattenflöden.

– Men det är inte merparten. Det är fortfarande ingenting som de flesta gör, utan ganska nytt. Men till skillnad för hur det var för kanske fem år sen så finns det nu ett ganska stort gäng som har börjat jobba systematiskt med det här, säger Mattias Hjerpe, som forskar vid Linköpings universitet om städers klimatomställning och klimatanpassning.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hem & Hyra har i en annan artikel tittat närmare på ett antal kommunala bolag i östra Mellansverige. 8 av 21 hyresvärdar som svarat på Hem & Hyras enkät har inte gjort förebyggande åtgärder för att klara skyfall och översvämningar bättre. Ett par av bolagen som har svarat att de inte gjort förebyggande åtgärder har ändå gjort punktinsatser på vissa drabbade fastigheter.

Ny lag har satt fart på arbetet

I slutet av 2022 antog EU ett nytt direktiv som innebär att alla stora bolag måste redovisa risker i en hållbarhetsrapportering i förvaltningsberättelsen. Uppemot 70 av de allmännyttiga hyresvärdarna i Sverige berörs. Antingen för att de själva är stora nog, eller för att de ägs av ett stort moderbolag i en kommunkoncern. Mattias Hjerpe tror att EU-direktivet har haft betydelse, samtidigt som stora regnoväder runt om i landet har ökat medvetenheten.

– Direktivet har nog varit en väg in för många bolag som inte har varit drabbade. Om man har varit drabbad är det ju en sak man ofta vill jobba vidare med, för att se om man kan undvika några missar om det skulle komma ett nytt skyfall, säger han.

Läs ocksåUlla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp

Annons

Källare har större risk att översvämmas

De hyresvärdar som har satt i gång ett förebyggande arbete utgår ofta ifrån skyfallskarteringar och tittar på vilka hus som ligger i områden där det kan komma att samlas mycket vatten. Nästa steg blir att titta på byggnadernas egenskaper. Har de källare är det till exempel större risk att vatten rinner in där.

– Utifrån det har en del börjat ta fram interna policyer eller strategier för att minska riskerna. Både i de hus som redan finns och vid nybyggnation. Och några bolag har börjat göra punktinsatser, för att skydda enskilda objekt, säger Mattias Hjerpe.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Madeleine Askelöf, samt träd.

Bra idé att börja snabbt

Han tycker att hyresvärdarna borde sätta i gång och göra åtgärder så snart som möjligt.

– Att snabbt sätta igång och göra saker, är en sådan sak man skulle vilja påminna fastighetsägarna om. Det vore bra om fler inser att de kan göra mycket och att det finns åtgärder som är effektiva och som inte behöver kosta alltför mycket. Anpassningarna måste inte alltid vara de här stora sakerna som kräver samverkan och kostar jättemycket pengar och tar tid, säger han.

”Riktigt, riktigt smutsigt och äckligt!”

Ett exempel på en enkel åtgärd är att installera backventiler. De hindrar vatten från att rinna in i huset via avloppet.

– Framför allt brukar man säga att sådana ventiler är bra i hus där det som kommer från toan och det som kommer från taket åker ut i samma rör. Där är det bra att sätta den ventilen så att inte regnvatten kan tryckas upp bakifrån när det regnar för mycket. För vattnet som kommer in då är riktigt, riktigt smutsigt och äckligt!

Annons

Andra relativt billiga åtgärder kan vara att täta källardörrar, källarfönster, entrédörrar och altandörrar. Då kan inte vatten forsa in i byggnaden den vägen när de är stängda. Det kan också vara bra att se över om det finns hål i fasaden som man inte har tänkt på.

Kraftiga skyfall orsakade enorma översvämningar i Gävle 2021.

– Det kan vara att man gjort hål för att släppa in ett rör under en kabel. Då är det bra att täta runt den. Sådana saker ser vi ibland händer på taken också. Att man har gjort något på taket och glömt att göra det tätt. Det är bra att ha med i sitt arbete att leta oväntade saker man inte har tänkt på. Då kanske man hittar tio eller femton sådana riskställen. Det är ett arbete som inte kostar så mycket, säger Mattias Hjerpe.

Bättre om vattnet rinner mot en gräsmatta

Det behöver inte heller bli så dyrt att se över utemiljön. Man kan styra om regnvattnet så det rinner mot en grönyta i stället för mot fasaden genom att jobba med höjdsättning och kantstenar. Ofta finns små kullar i gräsmattorna utanför bostadshus, där man en gång i tiden la schaktmassorna när man byggde huset. De kan man gräva ut för att minska risken för att huset skadas av ett regn.

– Man behöver inte tänka att det är ett misslyckande om ett hus blir översvämmat trots att man gjort åtgärder, för sannolikt kommer det att bli mindre skador och mycket mindre översvämmat än det skulle ha blivit annars, säger Mattias Hjerpe.

Fakta: Det kan du göra som hyresgäst
  • Se till att ha en hemförsäkring.
  • Förvara ingenting alltför viktigt i källarförråd. Lägg sakerna i förrådet några decimeter upp från golvet, på hyllor.
  • Om du till exempel ser att en brunn utomhus brukar täppas till av löv på hösten, eller att vatten brukar samlas nära fasaden på ett hus, kan du uppmärksamma din hyresvärd på det genom en felanmälan.
Fakta: Tre tips från forskaren till hyresvärdar
  • Sätt igång arbetet så snabbt som möjligt, där ni vet att det behövs. Man behöver inte börja med att göra en systematisk analys som pekar ut precis vilken byggnad som skulle vara mest effektiv att åtgärda.
  • Arbetet med att åtgärda alla hus kommer att ta lång tid. Se till att ha ett system som gör det lätt att se om ni har åtgärdat en byggnad och vad ni har gjort, så att inte den kunskapen går förlorad.
  • Fastighetsägare som äger flera hus kommer att behöva samarbeta med kommunens planavdelning, VA-bolaget i kommunen och olika konsulter. Bygg relationer och hitta några som ni fungerar bra ihop med, för att sen fortsätta jobba med dem.
Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter” Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.