Annons

Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”

Nyheter Äldreforskaren Yngve Gustafson, känd från tv och radio, sågar villkoren för äldre människor i Sverige. ”Gamla människor har inte rätt att själva bestämma var de ska bo”, säger han.
En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.
Foto: Mattias Pettersson/Pixabay
Yngve Gustafson, forskare och professor, är kritisk till hur äldre människor behandlas i Sverige.

Yngve Gustafson är läkare och professor på enheten för geriatrik vid Umeå universitet. Han är känd från SVT-produktionerna Sveriges bästa äldreboende (2013) och Sveriges bästa hemtjänst (2016). För fyra år sedan sommarpratade han och beskrev vad som driver honom att arbeta med geriatrik – som när han i sin läkarroll har mött patienter som blivit felbehandlade av vården.

Han skräder inte orden när han pratar om äldres situation i landet. Gamla människor i Sverige saknar rättigheter, säger han.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

– Det finns ingen rättighetslagstiftning. Biståndsbedömarnas godtycke är det som avgör. En del kommuner sätter i system att inte ens ge besked på ansökningarna om särskilt boende, så att det inte ska gå att överklaga. När de väl får avslag hänger det på om de orkar överklaga eller om någon närstående hjälper dem med det.

”Blir fångna i sina lägenheter”

Det finns en mentalitet i Sverige att gamla människor ska vara tacksamma om de får en plats på boende eller får hemtjänst, enligt Yngve Gustafson.

– Gamla människor har inte rätt att själva bestämma var de ska bo. De blir fångna i sina lägenheter och kommer bara ut med ambulans eller Fonus.

Läs ocksåBirgit, 95, bor i en stuga med vedspis – får inte flytta till systerns äldreboende

Hem & Hyra har granskat just detta – att de flesta som får nej från kommunen när de ansöker om att få komma till särskilt boende, får avslag även när de överklagar till  förvaltningsrätten. Detta trots att de i många fall är över 90 år, sjuka och socialt isolerade. Här kan du läsa om hur du kan få hjälp i boendet som äldre.

Annons

När det gäller boende för äldre finns det privata alternativ i många större kommuner – seniorboenden eller trygghetsboenden, konstaterar Gustafson.

– Men ofta är det väldigt dyrt bo där. Det är bara för dem som har det väldigt gott ställt ekonomiskt.

Läs ocksåMinistern: ”Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får det stöd de behöver”Halvkroppsporträtt på socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) i Svart tröja med trekvartsärm och ljust hår. Anna Tenje lägger huvudansvaret för äldres rätt till ett tryggt boende på kommunerna.
Yngve Gustafson forskar om äldres hälsa och livsvillkor.

I sin forskning fokuserar Yngve på äldre människors livsvillkor och rättigheter. Han ingår i forskargruppen Gerda, ett samarbete mellan bland annat Umeåuniversitet och Åbo Akademi. I omfattande enkätundersökningar och hembesök undersöker projektet äldres hälsa och levnadsvillkor i Sverige och Finland.

Yngve Gustafson är också medlem i Rådet för mänskliga rättigheter, som håller på med en utredning av diskriminering av gamla människor i Sverige inom äldreomsorgen. Utredningen beräknas bli klar till årsskiftet.

– Många har svårt att tro att Sverige hör till de sämsta länderna i Europa när det gäller diskriminering av gamla, säger Yngve Gustafson.

Annons

”Får inte tillgång till de senaste behandlingarna”

Förutom boende gäller det bland annat vård, enligt honom.

– Gamla människor får inte tillgång till de senaste behandlingarna när det gäller till exempel cancer. Smärtrehab tar inte emot dem. Äldre kan inte heller påverka vilka läkemedel de får, läkarna lyssnar inte.

Bör man oroa sig för att bli gammal och sjuk i Sverige idag?
– Ja tyvärr. Idag i Sverige har vi aldrig haft så låg andel av gamla människor som får plats på särskilt boende, och som får hemtjänst. I början på 90-talet fanns det 136 000 platser på särskilt boende. Den senaste siffran jag hörde var 83 000 platser. Det innebär att 53 000 platser är borta.

Läs också Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva Efter ett års kamp: Nu får Thure, 96, äntligen bo med sin fru igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.