Forskare oroas av att billiga lägenheter säljs: ”Fruktar för slitningar i samhället”

Nyheter Den sociala bostadspolitiken ­undergrävs när allt fler billiga allmän­nyttiga lägenheter säljs. Det menar bostadsforskaren Stig ­Westerdahl.
Foto: Håkan Röjder
Kritisk. Staten borde ta ett större ansvar för bostadsförsörjningen. Det anser forskaren Stig Westerdahl som är kritisk mot försäljningarna av kommunala lägenheter.

När lägenheter med överkomlig hyra säljs, renoveras, och hyrs ut ­betydligt dyrare, minskar möjligheten för ­kommuninvånare med liten plånbok att få en bra bostad, menar Stig Westerdahl.

– Det är den allvarligaste effekten. Att sälja gör att bostadskrisen för resurs­svaga grupper förstärks. ­Nyproducerade lägenheter löser inte det problemet ­eftersom hyrorna är för höga, men ­billiga bostäder är inte en utopi – de finns redan i det befintliga beståndet, säger han.

Läs ocksåSex ägarbyten och ombildningar till bostadsrätter: ”Uppenbar risk för spekulationer”Vaxholm och Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Vad tror du händer om den här utvecklingen fortsätter?

– Jag fruktar slitningar i samhället som blir mycket värre än i dag, säger Stig Westerdahl.

Läs ocksåHär är kommunala värden som tvingas sälja lägenheter mot sin vilja: "Vi får inte låna mer"Hallbo, Hallsberg, Peter Sjerling

I de allra flesta fall finns det alternativ till att sälja kommunala lägenheter, ­anser Stig Westerdahl. De allra flesta bolag har god ekonomi och det skulle gå att låna upp pengar i stället för att sälja. Han ­efterlyser också ett ökat ­statligt ­engagemang för det hyrda boendet.

– Det är inga riskfyllda investeringar och på så vis bibehålls kommunernas utrymme att styra över exempelvis hur många lägenheter som ska gå till sociala ändamål. Staten borde öka sitt engagemang med exempelvis kreditgarantier för renovering och nyproduktion.

Vad anser du om att kommunala bostadsföretag måste sälja stora delar av sitt bestånd för att ha råd med renoveringar?

Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.

– När det gäller just Hallbo så före­faller det som att en ovanligt liten del av beståndet är renoverat. Ett system med statliga garantier skulle göra det ­enklare för kommuner i den ­situationen att ­kunna renovera utan att sälja fastig­heter. Man ska inte glömma bort att de ­stora privata bolagen som köper upp fastigheter är högt belånade. Det ­innebär också en risk för en fastighetsbubbla. Riksbankens massiva uppköp av ­privata fastighetsbolags obligationer stärker i praktiken den sektorns ­möjligheter till expansion.

Vad bör göras tycker du?

– Det vore ­rimligt att staten ­eller Riksbanken ­genom ett garanti­system gav mot­svarande stöd riktat till den kommunala sektorns fastighets­ägande och särskilt allmännyttans ­bostäder.

Läs också Peters hem såldes utan att han visste - 190 000 kommunala lägenheter har blivit privata sedan 2000 Så pressas hyrorna upp flera tusen med konceptrenovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.