Annons

Förslag: Vindslya eller provkontrakt för unga

Nyheter Lokaler, vindar och källare kan utnyttjas som ungdomsbostäder och unga kan få provkontrakt som gäller ett år. Det är två idéer från Ungdomsstyrelsen.

Under 2000-talet har andelen personer mellan 18 och 25 år som bor kvar hos föräldrarna ökat. Fler bor med osäkra villkor i andra eller tredje hand och problemen har brett ut sig till betydligt fler kommuner än tidigare, konstaterar Ungdomsstyrelsen.

Det beror inte bara på att det finns för få bostäder, utan också att på att de unga oftare stängs ute på grund av att de inte har fast anställning eller tillräckligt hög inkomst. Allra svårast är det för unga med funktionshinder eller med två föräldrar som är födda utomlands.

Läs ocksåUnga: En app kan göra det kul

Ungdomsstyrelsen har undersökt problemen och dess konsekvenser och föreslår en rad förändringar. Bland annat att införa ungdomskontrakt, som automatiskt upphör när man fyller till exempel 26 år.

Fastighetsägarna skulle lockas att satsa på ungdomslägenheter genom att de skulle slippa vissa krav på tillgänglighet, bullernivåer och annat. Syftet skulle vara att få fram fler bostäder i befintliga byggnader.

Utredaren Daniel Wohlgemuth medger att det är ett jobbigt förslag att lägga, både för att man skapar ett kategoriboende med lägre standard för unga och för att de skulle tvingas flytta vid en viss ålder.

Annons
Läs ocksåFull fart på Hallsta Summer Camp

– Men om man frågar de unga själva så tror jag många kan tycka det är värt det, bara de får en bostad. Om man kan utnyttja nya ytor inom befintliga byggnader går det både snabbare och blir billigare än om allt måste byggas nytt, säger han.

Även förslaget till ettåriga provkontrakt skulle innebära att man sanktionerar att unga inte ska ha samma besittningsrätt som andra. Ungdomsstyrelsen jämför det med provanställningar, som har blivit vanliga på arbetsmarknaden.

Men hur lätt det skulle vara för fastighetsägaren att säga upp en person med provkontrakt har man inte preciserat.

Läs ocksåBolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt

Ungdomsstyrelsen vill också att bostadsbidraget för unga utreds eftersom många har för låga inkomster för att kunna få en bostad. Även hyresgarantierna är något som borde synas.

Annons

– Hyresgarantierna lanserade som en stor ungdomssatsning, men det är ytterst få unga som har kunnat utnyttja dem, säger Inger Ashing, tf generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.

Rapporten Fokus 11 har beställts av regeringen och överlämnades till ungdomsminister Nyamko Sabuni, FP, under fredagen. Daniel Wolgemuth tror att det är bra att nya impulser kommer in i bostadsdebatten från andra håll än de vanliga.

– Debatten är livlig och de ungas boende nämns ofta. Alla är medvetna om problemen i stort, men man gör ingen ingående analys av hur det ser ut i den egna kommunen om tio år. Man gör inte så mycket åt problemen.

Fakta: Bakgrund

Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor.

I år har man haft ett uppdrag från regeringen att analysera ungas situation på bostadsmarknaden. 

Hela rapporten ”Fokus 11” finns att ladda ner här.

Läs också Unga sommarjobbar hos Hyresgästföreningen Killarna blir kvar längre hemma hos mamma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.