Annons

Försökte få ut exman – förfalskade namnteckning: ”Var tvungen att bli av med honom”

Skåne En kvinna förfalskade sin exmans namnteckning – och sade upp hans del av hyreskontraktet. Hon var rädd för honom och han lämnade inte henne i fred, har hon berättat i tingsrätten. Men kvinnan får nu böta för tilltaget.
Nya lagar 2022
Kvinnan uppgav i tingsrätten att hennes exman inte lämnade henne ifred, och att han hotade att komma tillbaka till lägenheten. Då tog hon till en drastisk åtgärd.

Kvinnan och mannen – som både är i 45-årsåldern – stod gemensamt på kontraktet på en trerummaren i en mindre ort i Skåne.

I samband med att relationen tog slut och mannen flyttade ut i maj 2023 vägrade han att säga upp sin del av hyreskontraktet.

Läs ocksåDärför måste "Anna" bo i lägenheten där hon blev slagen: ”Jag har tappat hoppet”Anna bor bland flyttkartonger, inte långt ifrån mannen som misshandlade henne.

Kvinnan uppger att hon är rädd för mannen, och att han hotat med att återvända till lägenheten. Hon har två gånger anmält honom för misshandel, och har även ansökt om kontaktförbud.

”Jag erkänner”

När mannen vägrade skriva under uppsägningshandlingarna tog kvinnan saken i egna händer. Hon förfalskade hans namnteckning, och skickade in dokumenten till hyresvärden. Något som snabbt upptäcktes.

”Jag erkänner, men jag känner att jag var tvungen att bli av med honom på något sätt,” har kvinnan sagt under ett polisförhör.

Läs ocksåLagförslaget: Stärkt skydd för hyresgäster vid våld i hemmetTrots att det hyresrättsliga skyddet stärktes för nio år sedan kan det fortfarande vara svårt att behålla lägenheten för den som utsätts för våld i hemmet. Nu ska flera luckor i lagen täppas igen, enligt det nya förslaget till regeringen.
Bridgett Stehag, verksamhetschef för Agera kvinnojour.

Kvinnan dömdes nyligen i tingsrätten till villkorlig dom och 2 000 kronor i dagsböter för urkundsförfalskning.

I rätten hävdade kvinnan själv att hon var rädd, och att mannen inte lämnade henne i fred. Men att förfalska en namnteckning på det här sättet är aldrig rätt väg att gå, poängterar Bridgett Stehag, verksamhetschef för Agera kvinnojour.

– Vi skulle aldrig rekommendera att man gör så. Då blir man dömd för det. Ofta ser vi att männen som använder våld är aktiva i att göra motanmälningar och värna om sina rättigheter. Om kvinnan gör något illegalt så finns det stor risk att mannen agerar på det och anmäler henne för det, säger hon.

Annons
Läs ocksåMamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Hade inte råd med advokat

Vid en separation är huvudregeln att den som bäst behöver lägenheten har rätt att få den. Om man inte kan komma överens kan man ansökan om en bodelningsförättare hos tingsrätten. Det kostar 900 kronor i ansökningsavgift, plus att man även måste betala bodelningsförrättarens arvode.

Kvinnan har berättat i förhör att hon först vände sig till hyresvärden, som inte kunde hjälpa henne utan mannens underskrift. Hon fick istället rådet att gå via tingsrätten. Men eftersom kvinnan samtidigt hade skuldsanering hade hon inte råd med det, har hon berättat i förhör.

Det finns dock möjlighet att få visst ekonomiskt stöd så att man kan driva sitt ärende, tipsar Bridgett Stehag på Agera kvinnojour.

– Det är klart att det är en kostnad förknippad med att man tar hjälp av en advokat. Men jag rekommenderar ändå att man går via tingsrätten. Om man inte har bra med inkomster har man rätt att ansöka om ekonomisk hjälp. Ibland kan man även få rättshjälp via hemförsäkringen, säger hon.

Värden kan säga nej

Det stöd man kan få är så kallad ersättningsgaranti för bodelningsförrättare. Då får man fem timmar av bodelningsförrättarens arbete betalt.

I det här fallet var hyresvärden villig att låta kvinnan stå ensam på kontraktet tills det uppdagades att kvinnan hade förfalskat exmakens namnteckning. Men så är inte alltid fallet.

Annons

Bridgett Stehag på Agera kvinnojour är relativt ofta med om att hyresvärden nekar kvinnan att stå ensam på kontraktet, eftersom hon inte lever upp till inkomstkraven.

– Det är problematiskt. Då blir en kvinna, som kanske har barn, bostadslös på grund av det, och måste hitta en annan lösning. Och det är inte alltid så lätt, säger hon.

Enligt hyreslagen har en hyresvärd rätt att neka till att ett hyresavtal skrivs över på någon annan. Men vid en skilsmässa eller separation gäller andra regler, något som juristen Jessica Thornström tidigare berättat om i Hem & Hyra.

Om familjerätten kommer in behöver man inte få hyresvärdens samtycke, förklarar hon.

– I destruktiva relationer finns inte sällan ett ekonomiskt våld. Den som är våldsutsatt kan ha betalningsanmärkningar eller skulder, typiskt sådant som gör att hyresvärden inte skulle behöva acceptera personen enligt de hyresrättsliga reglerna. Men kan man få rätt till kontraktet enligt familjerättsliga regler så har inte hyresvärden möjlighet att säga nej.

Läs också Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen Tidigare Balderanställd dömd – blåste storvärden på miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.