Först dödsbesked – sedan uppsagd
Fredrik Winnbergs liv förändrades dramatiskt för 1,5 år sedan. Han hade på kort tid förlorat sin lillebror, farbror, mamma, och så sin mormor, som han delade lägenhet med. En vecka efter mormoderns begravning kunde han plötsligt stå utan bostad – mitt i sorgen.
– Det tär på en psykiskt. Alla dödsfall och så riskerar man plötsligt att stå på gatan, säger han.
För ett år sedan stod kronofogden utanför dörren för att vräka honom. Låssmeden var på väg.
– Det är sånt man ser på film och tv. Det händer inte, säger Fredrik Winnberg, som trodde att det var kört.
I sista stund kom ett telefonsamtal från tingsrätten att avhysningen hade stoppats.
– Annars hade de kommit in och börjat tömma lägenheten.
Han sitter vid köksbordet som dagen när kronofogden hade parkerat utanför hyrestrean i Haninge. Lägenheten är fylld av lånade möbler eftersom Fredrik Winnberg och hans flickvän slängde ut allt när de riskerade att bli av med bostaden. Köksmöblerna, ett matsalsskåp och en stol är det enda han har kvar från sin mormor.
– Det var så bråttom med avhysningen. Vi gjorde oss av med saker i onödan – köksmaskiner, mormors servis, foton från när jag var liten, berättar han.
Han skrev ett brev till Stena fastigheter drygt två veckor efter att hans mormor avlidit. I brevet berättar han att han har delat lägenhet med sin mormor i flera år och hjälpt henne med vardagssysslor som matlagning, räkningar, att handla, tvätta och städa. Även hans barn har bott i bostaden på deltid.
Hans mormor flyttade aldrig till äldreboende utan det var han som tog hand om henne de sista åren.
– Min mormor var som en extramamma. Först tog mamma hand om henne. När mamma dog i en olycka flyttade jag hit med min tjej för att hjälpa henne.
Enligt hyreslagen kan ett kontrakt överlåtas till en närstående som man levt tillsammans med om det finns bevis för att man ”varaktigt sammanbott”. Fredrik Winnberg och hans mormor delade hyra och hushåll – det kan en nära granne och hemtjänst intyga.
– Folk från Stena fastigheter har varit här och fixat i lägenheten. De har sett oss här tillsammans med Fredriks mormor, berättar flickvännen Amanda Backström.
När Fredrik Winnberg hörde av sig till hyresvärden efter mormoderns död fick han besked om att han skulle kunna bo kvar och ta över kontraktet – om han först lämnade in ett brev om sin situation och bokade in ett möte med Stena fastigheter.
– Vi trodde på det som de sa, säger han.
Men sedan vände bostadsbolaget och sa blankt nej.
– När vi kom till kontoret hade förvaltaren ändrat sig. Han sa att jag inte hade varit sammanboende med min mormor.
Det kom ett brev där det stod att han var uppsagd.
– Min morbror i Norrland ville stöka undan problemet och hade sagt upp lägenheten.
Stena fastigheter tyckte att det räckte för att kontraktet skulle sägas upp även om lagen kräver att den avlidnes arvingar godkänner en uppsägning. Fredrik Winnberg var en av dödsbodelägarna men hade inte gett sitt godkännande.
– Min morbror tänkte inte på att vi bodde här. När han förstod situationen kontaktade han Stena igen och bad att jag skulle få ta över kontraktet.
Men svaret från Stena fastigheter blev att de inte kunde göra något – för att lägenheten redan var ”avpolleterad”. Trots att bolaget fick ett släktutdrag som visade att Fredrik Winnberg var dödsbodelägare backade de inte.
– Stena har varit med länge. De är en av Sveriges största privata hyresvärdar. De borde ha koll på vad som gäller. De verkar kunna hitta på vad som helst, säger han.
Bolaget ville kasta ut Fredrik Winnberg sju dagar efter att hans mormor hade begravts.
Två dagar innan mormoderns begravning skriver han och vädjar:
”Nu när julen närmar sig i snabb takt och likaså min mormors begravning smyger paniken på mig lika snabbt då jag ej har någon annanstans att ta vägen. Mina tre barn är oroliga inför julen och vad som ska hända med oss som familj. Jag måste få sörja och begrava min mormor i lugn och ro och fira julen med barnen där vi firat julen under alla dessa år utan denna huvudvärk och stress hängande över mig”.
Dagen innan han ska ut ur lägenheten får han tips om att höra av sig till Hyresgästföreningen. Han får kontakt med en rådgivare.
– Hon sa: ”lämna inte tillbaka nyckeln. Ni har rätten på er sida”.
Under månaderna som följer företräds han av en jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.
– Om vi inte hade fått hjälp vet jag inte hur det skulle ha gått, säger han.
Stena fastigheter tar tvisten vidare till tingsrätten. Nio månader efter att kronofogden stått utanför dörren möts Fredrik Winnberg och Stena fastigheter i domstolen.
– Där var de stenhårda och sa bara ”kontraktet är avslutat”.
Han säger att det var tufft att gå igenom hela processen.
– Det har varit en otrolig stress och press. Många hade säkert gett upp. Om vi hade förlorat i rätten hade vi suttit här med en massa skulder.
Det handlade om rättegångskostnader på över 200 000 kronor.
Men i januari i år kom till sist beslutet att han hade vunnit. Rätten kom fram till att ingen av parterna hade sagt upp kontraktet och att det inte gick att avhysa dödsboendet.
– Vi vann solklart. Vi fick rätt på alla punkter. Det var som att en sten föll från hjärtat.
I en sista vända går nu ärendet till hyresnämnden. Där ska det avgöras om lägenheten kan överlåtas på honom.
Han förklarar att han har lön för att klara hyran och har erbjudit sig att betala tre månaders deposition.
– Att de inte sänker garden och ger med sig. Erbjuder oss något annat så att vi får komma överens. Vi kan ta vad som helst – dyrare, mindre eller större. Vi vill förlikas. Det är inte mänskligt att hålla på så här.
Kvitton på halva hyran med mormoderns underskrift kan nu bli viktiga bevis när han ska visa att de delat hushåll i flera år.
– Nu vill vi bara ha ett avslut på det här så att vi kan gå vidare, säger han.
När Hem & Hyra söker Stena fastigheter i Haninge, vill de inte kommentera ärendet eller svara på varför de gick till kronofogden och tingsrätten. De hänvisar till den advokat bolaget anlitat, men han är inte anträffbar.