Första beslutet från skiljeman ger högsta höjningen hittills – Hyresgästföreningen: ”Svårt att vara nöjd”
Det handlar om cirka 1 400 hushåll som hyr av privata värdar i Vårgårda och Alingsås. Inledningsvis ville Fastighetsägarna GFR, som företräder de privata värdarna, höja hyran med 15 procent i Alingsås och 14,5 procent i Vårgårda. Hyresgästföreningen kontrade med att höjningar på den nivån ”…går vi självklart inte med på”.
När parterna inte kom överens blev fick en oberoende skiljeman fick ta över. Nu har alltså det första beslutet kommit och skiljemannens beslut hamnar i topp på de färdigförhandlade hyrorna hittills i år, en höjning på 5,25 procent i Alingsås och 5,10 procent i Vårgårda.
Hyresgästföreningen: ”Allt för stor höjning”
Jesper Lissmark är förhandlare på Hyresgästföreningen. Han säger att skiljemannens beslut visserligen är långt ifrån Fastighetsägarnas ursprungliga krav. Men att höjningarna ändå är allt för stora.
– Med tanke på många hyresgästers ekonomiskt stressade situation är det svårt att vara nöjd med skiljemannens beslut även om det är långt ifrån Fastighetsägarnas krav på 15 procent. Däremot är det positivt att nästa års hyreshöjning blir lägre än årets då man höjde med 5,7 procent i Alingsås och 5,5 i Vårgårda. Det tolkar vi som att skiljemannen har tagit intryck av att det går mot ljusare tider för hyresvärdarna, säger Jesper Lissmark.
Inte heller på Fastighetsägarna är man helt nöjd med skiljemannens besked.
– Dagens beslut innebär en höjning som ligger klart över de nivåer för de flerårsuppgörelser som en del träffat för 2025. Det är också över de nivåer som varit aktuella vid förhandlingsbordet. Samtidigt är de otillräckliga för att täcka branschens stora kostnadsökningar. Med sån här höjningar finns inte förutsättningarna att långsiktigt sköta och underhålla hyresrätter. Det är en förlust för alla, särskilt hyresgästerna, säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR.
Många förhandlingar har kraschat
Situationen i Alingsås och Vårgårda är inte unik. Fastighetsägarna har begärt skiljemannaförfarande i flera kommuner runt om i landet. I dagsläget har över 150 000 hyror skickats vidare för avgörande hos skiljeman. Något som Hyresgästföreningen ifrågasätter.
– Fastighetsägarna har satt i system att vända sig till oberoende skiljeman istället för att sitta ner med oss vid förhandlingsbordet och komma överens om hyrorna där. Det tycker vi är beklagligt. Vi hade mycket hellre sett att vi hade kunnat komma fram till en lokal överenskommelse. Sveriges hyresgäster har rätt att få sina hyror avgjorda i lokala förhandlingar där de får inflytande, säger Jesper Lissmark.
Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna håller inte med om att man inte försökt förhandla.
– Vår ambition har varit och är fortfarande att nå förhandlingsuppgörelse vid förhandlingsbordet. Men eftersom parterna gör så olika tolkningar av trepartsmodellen så står vi extremt lång ifrån varandra, säger han.
När nu skiljemannen har sagt sitt är det upp till parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse.
LÄS ÄVEN: Värdarnas motdrag: En enda person ska avgöra hyrorna för 28 000 hushåll
- Även förra året strandade Fastighetsägarna GFR i Alingsås förhandlingen. Då beslutade skiljemannen att hyrorna för 2024 skulle höjas med 5,7 procent. Fastighetsägarna krav låg på 12 procent.
- I Vårgårda krävde Fastighetsägarna 11 procent. Efter förhandling med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 5,5 procent.
- Några av de hyresvärdarna i Alingsås låter Fastighetsägarna GFR förhandla hyrorna åt dem är Nefast, Neobo och HSB.
- I Vårgårda handlar det om Trollängen Bostad AB samt Förvaltningsaktiebolaget Skräddaren.