Annons

Första beslutet klart i jättetvisten

Göteborg Hyresnämnden har just börjat pröva hyrorna för över 43 000 lägenheter hos privata värdar i Göteborg. I dag kom det första beslutet. Det blev en seger för hyresvärden.

För två veckor sedan startade en omfattande rättslig process. I potten ligger hyrorna för totalt 43 600 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg. Värdarnas ombud, Fastighetsägarna GFR, har yrkat på hyreshöjningar på mellan 1,2 och 5 procent.

I ett första ärende har hyresnämnden tagit sig an hyrorna för 25 hushåll i punkthuset på Wahlbergsgatan 2 i Strömmensberg, östra Göteborg. Nämnden har besökt såväl det aktuella prövningshuset som en rad andra jämförelseobjekt, för att bilda sig en uppfattning om vilken hyra som kan tänkas vara rimlig.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

I dag kom så beslutet. Där står det klart att hyresvärden på Wahlbergsgatan, Jan-Hus, får närmast totalt gehör för sina krav. Majoriteten av hushållen, samtliga 23 tvårumslägenheter, får en hyreshöjning på 1,2 procent. Hyresnämnden anser att de sammanlagt över 40 jämförelselägenheter som fastighetsägaren tagit fram bevisar att hyresnivån i det aktuella huset varit för låg.

Pensionären Franca Widlund är en av dem som berörs. Hennes hyra höjs med 69 kronor i månaden, till 5 779 kronor.

Annons

– Det var nästan det jag hade räknat med. Det är ju så varje år, att hyran höjs. Så det får jag väl klara av, det är inget annat att göra, säger hon.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

När det gäller husets två fyrarummare får jämförelsematerialet dock bakläxa. I stället jämför hyresnämnden med andra hyresuppgörelser som slutits i Göteborg i år. Därför stannar hyreshöjningen för dessa lägenheter på 0,3 procent.

När det gäller tidpunkten för hyreshöjningen får två av hyresgästerna sin hyreshöjning helt enligt värdens yrkande, eftersom de på förhand godkänt kravet. Det innebär att deras hyror höjs från och med 1 januari i år.

För resterande 23 hushåll dröjer höjningen till den 1 juni i år sedan hyresgästerna protesterat. Ett tiotal av dem har valt att låta sig företrädas av Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåDe bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna

Om ingen av parterna överklagar vinner beslutet laga kraft den 17 maj.

Samtidigt löper den rättsliga processen vidare. I dag tog hyresnämnden upp prövningsadress nummer två, en fastighet på Ryttaregatan i Gamlestaden. Hyresvärd är kommanditbolaget Kvarnen 29. Även här yrkar hyresvärden på att få höja hyrorna med 1,2 procent.

Fakta: Parternas ståndpunkter

Fastighetsägarna GFR, som företräder hyresvärden Jan-Hus, ville höja hyrorna på Wahlbergsgatan 2 med 1,2 procent. Hyreshöjningen skulle gälla från och med 1 januari i år.
Samtliga hyresgäster i huset, 25 hushåll, är motparter i den juridiska processen.
Hyresgästföreningen företräder ett tiotal av dem, och ville i första hand inte ha någon höjning alls. I andra hand har föreningen yrkat på att hyrorna ska höjas först 1 juni i år, och att hyresgästerna får anstånd med att betala den högre hyran till 1 september.

Fakta: Är du berörd?

43 600 lägenheter ingick i den förhandling om nya hyror som nu strandat på Fastighetsägarnas begäran.

Bland de större fastighetsägare som står bakom strandningen hör bland andra Wallenstam, Stena Fastigheter, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén.

Läs också Skiljedom för 27 000 lägenheter i Göteborg – hyran höjs 5,1 procent Kvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.