Annons

Första hyresyrkandet kom från Lysekil

Lysekil Lysekilsbostäder vill höja hyran med 2,66 procent och hänvisar stigande taxekostnader och renoveringsbehov. "Ett högt krav", enligt Hyresgästföreningens Björn Karlsson.

Om Lysekilsbostäder får igenom sitt yrkande blir det en hyreshöjning på 133 kronor i månaden, för den som bor i en tvårummare på 60 kvadrat och som i dag har en månadshyra på 5 005 kronor. 

Enligt bolagets vd Göran Enqvist är det både stigande taxekostnder och ett skriande underhållsbehov som ligger bakom höjningskravet. 

Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

– Under 2016 har taxekostnaderna för el, vatten och avlopp, avfallshantering och fjärrvärme ökat med 4,3 procent. Det motsvarar en kostnadsökning på 15,01 kronor per kvadratmeter och ger oss en total kostnadsökning på 1,52 procent, säger Enqvist och fortsätter: 

– Resten av yrkandet ska täcka ett snabbt ökande behov av underhåll. Vi hinner inte med det uppdämda underhållsbehovet som våra fastigheter står inför idag. Under 2016 kommer vi att klara av ett underhåll motsvarande cirka 145 kronor per kvadratmeter. För att täcka det verkliga behovet skulle vi behöva satsa cirka 215 till 220 kronor per kvadratmeter.

Enqvist menar att yrkandet på 2,66 procent visserligen täcker motsvarande kostnader för 2017. Men att höjningen inte kommer att räcka till de taxehöjningar som leverantörerna för el, VA, avfall och fjärrvärme redan har aviserat. 

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

– Tyvärr har vi inga större förhoppningar om förståelse för detta hos vår förhandlingsmotpart, Hyresgäsföreningen, säger Enqvist. 

Annons

Ett första förhandlingstillfälle är inbokat den 15 november. Från Hyresgästföreningens sida blir det Björn Karlsson som förhandlar. 

– Med tanke på de fortsatt låga räntorna samt rådande inflationstakt hade vi förväntat oss ett lägre yrkande. Positivt är ändå att de vill lägga mer medel på underhåll, men detta måste följas upp på kort och lång sikt, säger han och konstaterar även att Lysekils kommuns höga borgensavgift innebär fortsatt höga kostnader för bolaget.

Läs ocksåRånad och slagen i sin lägenhet - men Emil vägrar vara räddLysekil - gangsterhåla eller trygg småstad? Emil vägrar känna rädsla, trots att han blev rånad och misshandlad i sin egen lägenhet. "Det handlar inte om Lysekil, utan om enskilda individer", säger han.

Borgensavgift är den avgift som kommuner tar ut från sitt kommunala bostadsbolag om de går i borgen för bolaget vid lån och kreditansökningar. Anledningen till att kommunen går i borgen är att bostadsbolaget då ofta får bättre villkor hos banker och kreditbolag. Förra året låg borgensavgiften i Lysekil på 0,6 procent. Att jämföra med 2014 års genomsnitt på 0,39 procent, hos samtliga kommuner i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

 

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgästernas fråga till politikerna - Vill ni ha ett Lysekil enbart för sommargäster? Kraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.