Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg
5,3 procent. Så mycket högre blir hyran hos ett stort antal privata hyresvärdar i Göteborg. Det står klart efter beslutet från den särskilda skiljeman som hyresnämnden i Göteborg har utsett.
– Det är bra att det inte är några 12 procent som många hyresgäster har oroat sig för. Men det är också en väldigt hög höjning som kommer att träffa hyresgäster hårt, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.
Förhandlingarna om nya hyror för 27 000 hushåll i Göteborg har stått still i flera månader, sedan mitten av december. Då valde ett flertal privata hyresvärdar som förhandlar via Fastighetsägarna GFR att lämna förhandlingsbordet och diskussionerna med Hyresgästföreningen.
I stället har Fastighetsägarna GFR ansökt hos hyresnämnden om att en oberoende skiljeman ska avgöra Göteborgshyrorna. Den jättelika ansökan omfattar drygt 500 ärenden, ett för varje hyresvärd, och över 800 fastigheter.
Hyresnämnden utsåg i januari Erik Ferlin, till vardags hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden i Linköping, att avgöra tvisten.
Och nu har skiljemannen alltså kommit med sin rekommendation för Göteborg – i praktiken ett förslag som parterna måste gå med på.
Skiljeman avgör Göteborgshyrorna
Göteborgshyrorna stiger med 5,3 procent från och med 1 april. Några större hyresvärdar som helt eller delvis omfattas av höjningen är Ernst Rosén, Holger Blomstrand, Ivar Kjellberg, Källfelt, Skandia fastigheter och Sigillet.
När hyresförhandlingarna inleddes i september förra året var utgångsbudet från Fastighetsägarna GFR rekordhöga 12 procent från och med april i år.
Fastighetsägarna GFR är ”djupt kritiska” till resultatet, som väntas påverka underhåll och förvaltning. Organisationen är också missnöjd med att skiljemannens beslut saknar motivering.
– Eftersom motivering är så otydlig är det svårt att förstå logiken bakom den rekommenderade nivån och den ger ingen vägledning för parterna framåt. Det innebär att vi sannolikt kommer att behöva vända oss till hyresnämnden även i kommande årsförhandlingar, säger vd Rikard Ljunggren i ett pressmeddelande.
Hyresbasen: ”Svagt agerande”
Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström tycker tvärtom att beslutet sammanfattar trepartsöverenskommelsen väl, alltså det avtal som förhandlingarna grundar sig på. Han är kritisk till att Fastighetsägarna redan nu flaggar för nya, strandade hyresförhandlingar.
– Känslan har även i år tyvärr varit att de egentligen inte vill förhandla lokalt. De vill att någon annan ska ta beslut. De vill ha någon att skylla på. Och nu när de dessutom har någon att skylla på så är det fel även då. Det är ett svagt agerande.
Möjligheten att använda en skiljeman kom till genom en ny lag den 1 januari 2023. Lagen säger att parterna nu ska teckna en uppgörelse enligt skiljemannens beslut inom två veckor.