Annons

Första steget mot Stockholmshyror

Stockholm Nya hyror i allmännyttan står för dörren. Men hur ska de räknas ut, egentligen? Hem & Hyra följde med på en inventering av fastigheter i Järvaområdet.

Här går Yngve Sundblad, professor emeritus i datalogi på KTH, och räknar leksaksgrodor i Rinkeby. Han är van vid betydligt krångligare matematiska problem än så, men i dag är det 1, 2, 3, 4 typer av lekanordningar som läggs ihop och förs in i protokollet för en specifik fastighet, vilken så småningom ska omfattas av det som kallas Stockholmshyror.
Inventeringen markerar slutet på etapp ett av ett projekt som tog sin början 2015. Eller 2013, beroende på var man vill börja. Det tidigare datumet var slutet på det senaste försöket till den så kallade ”Stockholmsmodellen” – ett antal försök att sätta mer konsekventa hyror i huvudstaden.
2015 togs ett nytt initiativ och nu har allmännyttan och Hyresgästföreningen återigen kopplat greppet för att kunna sätta, som det kallas, systematiserade hyror i Stockholm. Ett viktigt arbete, enligt Hyresgästföreningen. Misslyckas det står negativa förändringar att vänta. Eller som det ordagrant kan läsas i informationsmaterialet till allmänheten:
”Den hyresglidning som nu pågår bland annat på grund av en allt friare hyressättning av nyproduktionen leder till smyghöjningar inom hela beståndet. Höjningar som går igenom i hyresnämnden och som vi har svårt att bromsa.”
Sara Bäre, biträdande enhetschef på Hyresgästföreningens förhandlingsenhet i Stockholm konkretiserar det med ett enkelt och känt problem:
– Vi behöver den här systematiseringen. I dag finns hyresskillnader som inte går att förklara. Till exempel i likvärdiga lägenheter i två hus som står bredvid varandra, säger hon.
I dag kan man alltså säga att den första etappen är avklarad och det är just den som Yngve Sundblad är ute och kontrollerar. Samtliga av allmännyttans berörda fastigheter har inventerats – exteriört. Under några dagar gör han stickprovskontroller för att se om mätningarna gått rätt till enligt det formulär som så småningom ska vara en del av grunden för ett poängsystem.
Protokollet påminner om ett taxeringssystem för småhus. Men här är det bra lekplatser, ordentliga återvinningssystem, en rejäl platsbyggd grill och generösa tvättstugor som ger plus i protokollen.
Det är alltid bra att dubbelkolla. Den som tidigare varit ute och mätt har i detta fall noterat fel i frågan om hiss.
– Här har det gått för fort, säger Yngve Sundblad om missen som uppenbarligen är ett slarvfel. Om än ett viktigt sådant då hiss är en betydelsefull parameter i hyressättningen.
Härnäst återstår att inventera enskilda lägenheter. Och dessutom att sätta poäng på varje enskild detalj som ska påverka de nya hyrorna. När det inträffar?
– Det är det som är tiotusenkronorsfrågan, säger Sara Bäre som hoppas att en överenskommelse finns att presentera vid årsskiftet.
Yngve Sundblads prognos är att Stockholmshyran får genomslag för de 70 000 hyreslägenheterna i Stockholmsbolagen tidigast nästa höst, men sannolikt ännu senare.
– Avgörande är att det blir lika mycket hyressänkningar som hyreshöjningar, säger Yngve Sundblad.

Annons
Annons
Fakta: Fyra viktiga kriterier

Lägenheten: Badrumsstandard, köksstandard, Inomhusmiljö, lyhördhet, ljusinsläpp, m.m.
Område/Läge: Kommunikationer, kommunalservice, skola, vård, trygghet/säkerhet, service, m.m.
Fastigheten: Trygghet/säkerhet, värme, ventilation, sophantering, tvättstuga, hiss.
Förvaltningskvalitet: Underhåll, personalens kompetens, felanmälan telefon och mail, löpande skötsel, städning, snöröjning m.m.

Fakta: Geografiska läget spelar roll

Bostadsområdets geografiska läge ska återspeglas i hyressättningen. Den parametern har ansetts vara kontroversiell i debatten.
Tidigare har Stockholm indelats i områden som klassificerats från A till K. A betecknar centrala boenden som Östermalm, Gamla Stan och Södermalm. Exempel på K-områden är Husby, Fagersjö, Skrubba och Hjulsta.

Fakta: Här sätts det systematiskt

Stockholmsregionen har systematisk hyressättning införts i Haninge, Huddinge, Botkyrka och Sigtuna.
Arbetet med systematisering har även startats i bland annat Tyresö och Södertälje.
I landet omfattas ungefär hälften av alla allmännyttors lägenhetsbestånd. Det är till exempel infört både i Umeå och Malmö.

Läs också Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas ”Föreningen har inte ändrat sig om hyrorna” Årsskifte med osäkerhet för hyresrätten Avtal klart om nya Stockholmshyran Ljungbybostäder inventerar samtliga lägenheter i beståndet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.