Annons

Försvinner jobben töms husen

Västmanland En underskrift på ett kontor någonstans i världen. Mer behövdes inte för att hyreshusen i svenska kommuner skulle tömmas och sedan rivas. Men i dag har samtliga av Mälardalens 27 kommuner istället brist på bostäder.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Från 1989 till i fjol har nästan 15 000 kommunägda lägenheter rivits i Uppsala län, Sörmland och Västmanland, Gävleborgs och Dalarnas län. Källa: Statistiska centralbyrån, SCB.

Tio procent av hyran. Så mycket kunde de hyresgäster som bodde kvar i de kommuner som drabbades värst av de ekonomiska kriserna på nittiotalet få betala för bostadsbolagens outhyrda lägenheter. I Mälardalen revs nära 6 000 kommunägda lägenheter och tusentals såldes till privata fastighetsägare.

– De tidigare så starka kommunerna drabbades av ett mörker när storindus­trierna drog ned eller stängde helt, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i Borlänge.
De ofta internationella företagens neddragningar var inget kommunerna kunde göra något åt. Men vad de gjorde sedan spelar stor roll, menar Marcus Kjellin:

Läs ocksåBlev utelåst på fyllan och försökte ta sig in med vinkelslip – nu vräks mannenBilden visar en skadad dörr, efter att hyrergästen försökt ta sig in genom låset.

– Här är Strängnäs och Flen bra exempel på vad som kan ske. Strängnäs satsade, lobbade för bättre kommunikationer och gjorde reklam. I Flen
däremot vek man ned sig och står fortfarande och stampar medan Strängnäs frodas.

Eskils­tuna är också en kommun där de lokala politikerna inte varit rädda för nya idéer och där man gjort medvetna satsningar som betalat sig i form av jobb och tillväxt.
Marcus Kjellin menar att kommun­politiken och hur den utformas är grunden för framtiden. Företagen rår man inte på och inte heller statliga beslut:

– En ändring hos Migrationsverket får också konsekvenser för bostadsföretagen. Tvingas de asylsökande lämna en kommun så står lägenheterna  snart tomma igen.
Stora vakanser och nedslitna fastigheter ledde till att Östhammarshem rev runt 300 lägenheter i början på 2000-talet.

Annons
Läs ocksåSå blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstädSe upp för prisdumpade städtjänster när du köper hemstäd. Om timpengen är orimligt låg är det sannolikt städpersonalen som betalar det verkliga priset.

Som mest hade bolaget ett överskott på 500 lägenheter, berättar Östhammarshems ordförande Örjan Mattsson (S).

De fastigheter som revs var rejält slitna och skulle ha blivit alldeles för kostsamma att renovera. Fem hus i Gimo som tidigare hyrts ut till Migrationsverket jämnades med marken, likaså ett mögelskadat hus i Österbybruk. Och i Östhammar glesades ett miljonprogramsområde ut med ett 20-tal marklägenheter.

I dag är situationen den omvända. På fem år har Östhammarshem byggt ett 60-tal lägenheter och utöver det omvandlat kontor till bostäder.
I kommunen där det förut fanns ett överflöd är det nu svårt att få en bostad ur det kommunala beståndet.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

– En lägenhet kan ha 200 sökande. Alunda är populärast och där finns det inga lediga lägenheter, säger Örjan Mattsson.

Annons

För att ytterligare snabba på bostadskön har bolaget vidtagit åtgärder som att komma överens med hyresgästen om att utföra renoveringar efter inflyttningen.

Känns det märkligt i dag att ni rev lägenheter i början på 2000-talet?

– Med facit i hand kan man ju tycka att det är lite konstigt att riva tämligen nya hus, men då fanns inget alternativ. Det kostar ju att riva, men på det här sättet slapp vi fasta kostnader för uppvärmning av husen, och företaget kunde återhämta sig ekonomiskt, säger Örjan Mattsson.

Läs också Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.