Försvunnen hyresgäst fall för polisen
Mannen hade bara bott i det lilla samhället Geijersholm sedan några månader tillbaka när han rapporterades saknad av sin hyresvärd. Eftersom han var relativt nyinflyttad och saknar kopplingar till orten, hade han inte hunnit bygga upp någon bekantskapskrets.
– Det är inte så många som känner till honom här. Han har tidigare bott i södra Sverige, säger Stefan Hedelin som är chef över utredningsgruppen i polisområde Torsby, Sunne, Hagfors och Munkfors.
Hyresvärdens vaktmästare var orolig att mannen skulle ligga avliden i sin lägenhet eftersom han inte hade synts till och inte heller betalat hyran sedan i juni. Därför gick vaktmästaren enligt polisen in i bostaden för att se efter, men där var allt i sin ordning och då ringde vaktmästaren polisen.
– Vi har också varit inne i lägenheten och sökt igenom men det finns inga tecken på något. Dörrar och fönster var låsta och stängda. Vi har gått runt i området och pratat med folk i närheten men få känner till honom. Vi har inte heller funnit några anhöriga. Så vi vet inte mycket mer än att han är försvunnen, säger Stefan Hedelin.
Polisen vill ha kontakt med personer som kan ha upplysningar om mannens försvinnande. De går inte ut med mannens namn, men med uppgiften att han är finsk medborgare och signalement: mannen är 65 år, har rakt gråsprängt hår, är 177 centimeter lång och har en medel kroppsbyggnad och blå ögon.
– Man såg honom ofta cykla och det märkliga är att även hans cykel är borta, säger Stefan Hedelin.
Enligt polisen är det oklart vad som ska hända med hyresgästens saker och bostad, om han inte återvänder snart.
Nu har mannen tre obetalda hyror, vilket är skäl för uppsägning. Men eftersom mannen är försvunnen kan han inte delges en eventuell uppsägning.
Hyresnämndens Matz Mårtensson är hyresråd för Värmlands län och säger att frågan inte är helt enkel.
– Jag tror inte att lagstiftaren inte riktigt tänkt på att hyresgäster kan försvinna på det här sättet. Det finns regler som säger att om en lägenhet anses övergiven så kan hyresvärden återta den. Men då krävs normalt att den i stort sätt ska vara tömd, annars riskerar värden göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Därför är hyresvärdar generellt väldigt försiktiga med att anse en lägenhet övergiven, säger Matz Mårtensson.
Enligt Matz Mårtensson är det inte alldeles ovanligt att folk flyttar utomlands utan att säga upp hyreskontraktet eller att man av andra skäl slutar att betala hyran och inte bor kvar i lägenheten. På grund av risken att göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande, vänder sig de flesta större hyresvärdar till hyresnämnden eller Kronofogdemyndigheten för att få ett beslut om vräkning, i stället för att anse att lägenheten är övergiven. Men en sådan process tar tid.
– Är inte hyran betald kan hyresvärden kan antingen gå till oss eller till Kronofogden. Då får det ha sin gilla gång och det kommer ta ganska lång tid om det ska göras strikt efter boken. Det innebär en trygghet för hyresgäster, men det kan bli betungande för hyresvärdar och innebära stora kostnader med uteblivna hyror under flera månader.
Går man inte strikt efter boken, kan hyresvärden på egen hand göra bedömningen att lägenheten faktiskt är övergiven och återta den.
– Men det är på eget ansvar att bedöma att lägenheten är övergiven och kan ställa till stora problem om hyresgästen återvänder. Så de sitter inte i någon helt enkel sits här, säger Matz Mårtensson.
Oavsett om hyresvärdar går enligt boken eller bedömer en lägenhet som övergiven måste möbler magasineras i upp till sex månader beroende på omständigheter. Därefter tillfaller möblerna hyresvärden.
Hem & Hyra har försökt nå mannens hyresvärd men utan att lyckas.