Försvunnen värd riskerar höga viten: ”Tämligen akut ärende”
Redan i våras försvann värden från hyresgästernas radar. Det handlar om två hyreshus, ett i Skånes Fagerhult och ett i Örkelljunga. Det ena huset saknar värme och varmvatten. För att kunna ta en ”dusch” eller diska måste vatten värmas på spisen. I det andra huset har det gått så lång att hyresgästerna har tagit saken i egna händer och betalar direkt till fjärrvärmebolaget. Här var det nära att vattnet stängdes av helt.
– Vi har fortfarande inte hört av honom och har inte en susning om framtiden. Klart är att vi behöver stöttning och hjälp. Så här kan vi inte hålla på i tid och evighet, säger hyresgästen Magnus Nyh.
60 000 kronor i månaden
Nu har Söderåsens miljöförbund beslutat om ett föreläggande som är förenat med vite. När beslutet vinner laga kraft ska värden, så länge han inte fixar värmen- och varmvattnet, betala 15 000 kronor varje två-veckorsperiod för respektive hus. Det kan alltså bli 60 000 kronor i månaden.
– Det är ett tämligen akut ärende. Utan varmvatten blir det svårare för hyresgästerna med hygienen, säger miljöinspektör Liselotte Olsson.
Men hon konstaterar också att deras vapen – miljöbalken – i detta fall inte tillåter några snabba lösningar. De lyckas inte nå värden via telefon, mejl eller brev. Den formella vägen är nu att de har skickat ett brev, med en så kallade kommunicering, till hyresvärdens företagsadress. Ett brev där de berättar att de avser att besluta om ett föreläggande med vite och att han kan komma med synpunkter.
”Kan bara spekulera”
Han har inte svarat och nu har man gjort en särskild delgivning för juridisk person, vilket betyder ett nytt brev och att ägaren har två veckor på sig att inkomma med synpunkter. Efter det anses han delgiven oavsett deltagande eller inte. När detta ha skett har värden sedan rätt att överklaga beslutet under tre veckor. (Läs mer om delgivning i faktarutan nedan).
– I princip krävs ingen respons från honom för att vi ska kunna använda beslutet som åtgärd men då lär det inte ske några förbättringar heller. Varför han inte går att få tag på kan vi bara spekulera i. Våra åtgärder fungerar under förutsättning att någonting sker. Det blir besvärligt när vi inte får tag på honom. Vi behöver draghjälp. Vi kan vara med i en process om tvångsförvaltning men vi är inte där än, säger Liselotte Olsson.
Hon nämner polisen och socialtjänsten som tänkbara andra aktörer.
Också Hyresgästföreningen har försökt att nå hyresvärden utan resultat. De har ansökt om ett åtgärdsföreläggande i Skånes Fagerhult som ska tvinga hyresvärden att agera. Ärendet ska behandlas i hyresnämnden i slutet av augusti. Om värden dyker upp till sammanträdet återstår att se. Han är delgiven tid och plats via juridisk person som betyder att handlingar är skickade till hans företagsadress (som han enligt lagen förväntas bevaka).
Hyresvärden har även jagats av Helsingborgs stad i samband med ett havererat krogprojekt. En del av projektet krävde polistillstånd, och när tillståndet gick ut blev det ett ärende för polisen. De lyckades få tag på honom i början av sommaren. Hur vill polisen inte berätta.
Här kan du läsa mer om den försvunne hyresvärden och de drabbade hyresgästerna.
Hem & Hyra har försökt att nå hyresvärden utan resultat.
En delgivning är ett beslut eller information som lämnas till berörd person. Det kan handla om allt från stämningar, rättegångskallelser och betalningsföreläggande från Kronofogden. Oftast delges en person via post men det kan ske på olika sätt, till exempel muntligen.
Om en person håller sig borta kan en så kallad stämningsman få uppdraget att delge personen. En stämningsman har rätt att få ut viss sekretessbelagd information, till exempel passfoton och har rätt att beträda enskilt område som inte är bostad.
Påträffas inte personen kan handlingen till exempel lämnas i den söktes bostad eller på dörren.
Stämningsmän förordnas vid polisen. Liknade befogenheter har så kallade delgivningsmän som arbetar och är godkända vid ett auktoriserat privat delgivningsföretag.
Källa: Polisen, Skatteverket