Förtroendevalda får egna skyddsombud i Västra Sverige
Det är Hyresgästföreningen Härryda som lyft frågan i en motion till Västra Sveriges regionfullmäktige, regionens högsta beslutande organ. Anledningen är bland annat attacken mot en förtroendevald i Lysekil för några månader sedan.
Härrydaföreningen vill ha ett skyddsombud för förtroendevalda i var och en av regionens 13 föreningar. Dessa skulle enligt förslaget även ingå i en skyddskommitté, och garanteras utbildning av regionkontoret.
Under måndagskvällen samlades 70 ombud från hela regionen på Arena: Första lång i Göteborg för höstens fullmäktigemöte. På agendan stod bland annat just frågan om skyddsombuden.
Regionstyrelsen ville först avslå motionen. Styrelsen har sedan årsmötet i våras ett uppdrag att utforma en skyddskommitté där både förtroendevalda och anställda ska ingå.
I uppdraget ingår även att ta fram en utbildning och en broschyr för förtroendevalda, att lyfta frågan om en nationell handlingsplan till förbundsstyrelsen, och att se till att det finns en tydlig samverkan kring skyddsfrågor mellan förtroendevalda och anställda.
Men arbetet är inte klart, och därför ville regionstyrelsen helst vänta innan man tar ställning till Härrydaföreningens förslag.
Men flera ombud tyckte att det gick för långsamt, och vittnade om behovet av uppbackning i hotfulla situationer. Motionen fick stöd från flera håll.
Till slut valde regionstyrelsen att gå med på en kompromiss: varje förening får ett skyddsombud, som i sin tur ska utbildas – men alla 13 ingår inte i den blivande skyddskommittén, eftersom ett sådant forum riskerar att bli alltför trögjobbat.
- Från och med 2020 införs en gemensam, nationell medlemsavgift. Den blir densamma som Västra Sverige har i dag, 85 kronor i månaden. Förändringar beslutas framöver av Hyresgästföreningens nationella förbundsstämma, och tidigast sommaren 2020.
- Regionens geografiska indelning förblir intakt. De flesta föreningar i regionen har medverkat i en översyn av den parlamentariska organisationen, med resultatet att inga större förändringar görs i dagsläget. Senast om två år föreslås en uppföljning av hur omorganisationen på regionkontoret påverkar de förtroendevaldas arbete.
- Regionkontoret provar sannolikt utökade öppettider en kväll i veckan. Då ska medlemmar erbjudas samma service som dagtid, till exempel träffa en jurist eller en förhandlare. Innan beslut tas ska frågan förhandlas med facket.
- Regionfullmäktige hade ett värdegrundspass, om behovet av att övervinna fördomar för att växa som förening. Enligt regionordförande Kristofer Lundberg handlar det om att markera mot rasism och främlingsfientlighet, lära av Metoo-rörelsen för att ompröva den traditionella synen på manlighet, samt skruva på den egna möteskulturen så att fler känner sig inkluderade och välkomna.