Annons

Fortsatt diskriminering av romska hyresgäster

Nyheter Värdarnas särbehandling av olika etniska grupper fortsätter att vara ett problem. Det visar fjolårets ärenden hos diskrimineringsombudsmannen.

Av fjolårets 61 anmälningar till DO om diskriminering på bostadsmarknaden har ingen nått en fällande dom i rätten.

Fyra fall har dock lösts genom förlikning – med skadestånd på mellan 90 000 och 180 000 kronor för värdarnas del.

Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

Ett fall rör en kvinna i Uppsala som sökte plats på seniorboende men fick avslag för att hon på grund av rullatorn inte ansågs ha tillräckligt god hälsa att klara sig på egen hand.

Det andra ärendet gäller en läkare som skulle jobba i Gävle men nekades bostad för att han inte var svensk medborgare.

Det tredje handlar om en familj som vid flera tillfällen, bland annat under föreningens årsmöte, fått kränkande kommentarer om sin etnicitet riktade mot sig.

Annons
Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

Störst enskilt förlikningsbelopp – 120 000 kronor – utbetalas till en kvinna som nekades att hyra lägenhet av en värd i Avesta med hänvisning till att hon var rom.

Kvinnan uppger att hyresvärden först var positiv till att hyra ut till henne och familjen – men att han ändrat uppfattning när han vid ett hembesök insåg deras etniska tillhörighet.

Hyresvärden ska då ha hävdat sig behöva grannarnas godkännande för att en rom skulle få flytta in i huset. Kort därefter meddelades att kvinnan inte längre var önskvärd som hyresgäst.

Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.

Själv nekar värden till diskriminering – något som DO:s utredning bestrider.

Ett liknande, ännu inte avslutat fall, rör en romsk kvinna i Linköping som av sin värd ska ha förbjudits att bära sina traditionella kläder i hemmet. Inte heller hennes gäster var tillåtna att ha på sig ”zigenarkläder” – annars skulle kontraktet rivas.

Annons

I sin stämningsansökan kräver DO att ett skadestånd på 100 000 kronor utbetalas till kvinnan för psykiskt lidande.

– Tillgång till bostad är en mänsklig rättighet. Vi ser i anmälningarna till DO att det är en rättighet som romer ofta förnekas. Det är allvarligt, säger John Stauffer, jurist på DO.

Under 2010 inkom 78 anmälningar om diskriminering på bostadsmarknaden. Ingen av dem ledde till fällande dom.

Läs också Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.