Fortsatt fara för ljusbränder i januari
Den absolut vanligaste orsaken till bränder i hemmet är spisen och merparten av sådana bränder sker i flerbostadshus. Men i december och januari ökar också antalet bränder orsakade av levande ljus. Och på just söndagar i december är ljusen den vanligaste brandorsaken.
– Tänder man ljus så ska man ha dem under uppsikt, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Drygt 40 procent av alla ljusbränder, alltså nära hälften, inträffar i december. Även i januari inträffar många bränder av detta slag, men för resten av året är det en relativt ovanlig brandorsak. Att julen och december nu går mot sitt slut innebär alltså inte att faran är över.
Vi har passerat adventssöndagarna, då ljusbränderna är som vanligast, men risken för sådana är alltså fortsatt förhöjd under hela januari.
Många bränder i hemmet leder inte till brandkårsutryckning, och ryms därför inte i heller MSB:s statistik. Däremot ser försäkringsbolagen betydligt fler ljusbränder bland sina ärenden.
– De största försäkringsbolagen får in ungefär 20–24 000 skadeanspråk per år som beror på brand i bostäder. Kommunens räddningstjänster åker ut på ungefär 6 000 bränder i bostäder, säger Anders Lundberg vid MSB.
– Vi har pratat med företrädare från försäkringsbolag som vittnat om att ljusbränder är ett betydande problem för dem, säger han.
Från förskringsbolagens sida finns det inga krav på att det ska ha skett någon utryckning för att de ska hantera ett ärende, eftersom det ofta kan uppstå skador även vid små bränder, som många lyckas släcka själva.
Enligt Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If, är det helt enkelt bra att tänka till lite extra när det ska tändas ljus i vinter.
– Det finns till exempel en större risk att tända ljus på morgonen eftersom du kanske inte ser lågan när det är ljust ute, säger hon.
Anders Lundberg på MSB varnar också för att inte placera ljusen för nära något brännbart.