Hopp om låga hyreshöjningar även nästa år

Värmland Snart drar hyresförhandlingarna för 2018 i gång. Förutsättningarna är goda för att det ska bli låga hyreshöjningar även nästa år.
Foto: Monika Steczkó
Snart drar hyresförhandlingarna för 2018 i gång.

Under hösten börjar Hyresgästföreningen förhandla med bostadsbolagen om nästa års hyresnivåer. De bostadsbolag som justerar sina hyror från den 1 januari brukar presentera sina yrkanden på hyreshöjningar från mitten av oktober.

Hittills har region Mitt fått in ett yrkande, från Fastighetsägarföreningen i Sörmland som begär 2,5 procent i hyreshöjning för sina medlemmar i Eskilstuna, Vingåker, Katrineholm och Flen och 2,7 procent i Strängnäs.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i region Mitt, tror på låga hyreshöjningar inför årets förhandlingsomgång.

– I stort sett har det inte skett några radikala förändringar i bolagens ekonomiska förutsättningar. Det talar för ett tredje år med måttliga hyreshöjningar, säger Marcus Kjellin.

Han påpekar att flera bostadsbolag fattade tvåårsuppgörelser i fjol och alltså inte behöver höja hyrorna inför 2018.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– I snitt höjdes de hyrorna med 0,69 procent. Det ger en indikation på inom vilken härad det är rimligt att årets hyreshöjningar landar på, säger han.

Räntorna är fortfarande låga och många bostadsbolag har en stabil ekonomi, vilket har resulterat i inga eller måttliga hyreshöjningar för många hyresgäster de två senaste åren.

I andra vågskålen ligger att många kommunala bostadsbolag har ett stort underhållsbehov av sitt fastighetsbestånd, speciellt av miljonprogrammet, och ett behov av att bygga nytt.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

– Det gäller att skapa ekonomiska förutsättningar för att hantera det långsiktigt, säger Marcus Kjellin.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.