Annons

Fortsatt strid om kopparhalten i Skurupshems vatten

Skurup Länsstyrelsen ska pröva frågan om kopparhalten i Skurupshems vattenledningar igen. Det slår mark- och miljödomstolen fast i ett beslut, skriver Skånskan.

Långköraren med det dåliga vattnet i bostadsområdet Flintebro i Skurup fortsätter. De boende har sedan hösten 2009 klagat på vattnet och vittnat om diarréer, magsmärtor, eksem och grönfärgat hår. Sommaren 2012 tvingades det kommunala bolaget att göra en utredning av vattenkvaliten efter påtryckningar från myndighetsnämnden för miljö och byggnad. Rapporten förslog en rad åtgärder för att komma tillrätta med de förhöjda kopparhalterna i dricksvattnet.

Som ett resultat av utredningen förelade politikerna i myndighetsnämnden Skurupshem att komma in med en analysrapport av vattnet som kunde visa att maxhalten på 0,2 mg koppar per liter dricksvatten (gränsen för tjänligt med anmärkning) inte längre överskrids. Skurupshem överklagade beslutet till länsstyrelsen.

Annons
Läs ocksåPia kräver skadestånd för brunt vatten i kranen: ”Värden har själv sagt att han inte skulle dricka det”

Länsstyrelsen gick på myndighetsnämndens linje och avslog överklagan. Men Skurupshem gav sig inte utan överklagade till Mark- och miljödomstolen i Växjö. I sitt överklagande hävdar bostadsbolaget att länsstyrelsen delvis baserat sitt beslut på uppgifter från det kommunala vattenverket som Skurupshem inte fått ta del av och därför inte kunnat yttra sig om. Mark- och miljödomstolen ger bostadsbolaget rätt i den frågan har och återförvisar därför ärendet tillbaka till länsstyrelsen för en ny prövning.

Annons
Fakta: Koppar i dricksvattnet

 De flesta vattenledningsrör i Sverige är tillverkade i koppar. Koppar kan fällas ut till vattnet exempelvis när vattnet håller högre temperatur eller har stått stilla i rören en tid.
Enligt Livsmedelsverket blir dricksvatten otjänligt om det innehåller mer än 2 mg koppar per liter.
Vid 0,2 mg klassas det som tjänligt med anmärkning. 
Halter över 0,2 mg per liter kan ge grönfärgat hår och gröna beläggningar på badrumsporslinet.
Om man låter vattnet rinna ett tag först minskar kopparhalten.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.