Annons

Förvaltare skulle hjälpa förmögen och sjuk 78-årig kvinna – försökte ta över hennes hyreshus på Östermalm

Stockholm Mannen anlitades för att förvalta en psykiskt sjuk kvinnas hyreshus på Östermalm. Men han gav bort kvinnans hyresrätter till närstående – en son fick en paradvåning med en hyra på 13 500 kronor. Dessutom försökte han bilda en stiftelse med sig själv som ordförande – med målet att ta över hela hyreshuset. Affären var nära att gå i lås ända tills en jurist började ställa frågor.
Foto: Kenneth Samuelsson
Förvaltaren gav bort hyresvärdens lägenheter på Östermalm till närstående - sonen fick en paradvåning med 13 500 kronor i hyra.

Utanför det ståtliga hyreshuset på Östermalm från 1890 står stora gröna träd på rad. Solen skiner längs den ljusrosa putsfasaden och det vilar ett lugn över gatan. Men skenet bedrar –  hyreshuset är föremål för flera rättsprocesser.

Den 78-åriga kvinnan som äger huset har en stor förmögenhet i form av bland annat hyreshuset. Men hon är psykiskt sjuk och har därför sedan flera år haft förvaltare som ska ta hand om henne och hennes tillgångar.

När hon fick en ny förvaltare 21 januari 2022 började en resa som skulle sluta med processer i tingsrätt, hovrätt och hyresnämnden. På vägen höll kvinnans hyreshus, värt cirka 150 miljoner, på att tas över av en stiftelse där förvaltaren själv var ordförande.

Hyresvärden äger ett hyreshus på Östermalm från 1890 värt cirka 150 miljoner kronor.

Allting börjar med att förvaltaren under 2022, med hjälp av en jurist utreder och säger upp hyresgäster. Förvaltaren hävdar att hyresgästerna antingen är felaktigt folkbordförda där, eller att de hyrt lägenheter olovligt i andra hand. Flera av lägenheterna i huset ger han sedan bort till närstående.

Att få en attraktiv hyresrätt på Östermalm kräver i vanliga fall 20–30 års kötid.

Fick lägenheter utan att stå i bostadskön

Hem & Hyras granskning visar att förvaltarens yngsta son har fått två lägenheter i huset – utan att stå en dag i bostadskön.

Sonen, som äger en gård i Eskilstuna där hans fru och barn bor, får den första lägenheten 1 april 2022. Det är också i trean på 68 kvadratmeter han är folkbokförd. Hyran är 5 100 kronor, men enligt kontraktet ska sonen då själv installera kyl/frys och laga toalett och diskho på egen bekostnad.

Hus Östermalm
Förvaltarens son fick en paradvåning på 159 kvadratmeter på Östermalm utan att stå i bostadskön.

I början av januari 2023 skriver sonen på kontraktet till en annan lägenhet i huset – en sexrummare på 159 kvadratmeter, månadshyran är 13 500 kronor. I lägenheten bodde tidigare den äldre damen som äger hyreshuset. Hon har också haft en bostadsrätt i grannhuset.

Även andra sonens fru får en lägenhet i huset. Ytterligare en man som har koppling till förvaltaren flyttar in.

Anlitade sonens företag

Men förvaltaren ger inte bara bort kvinnans attraktiva hyresrätter till närstående. Han anlitar också sin äldsta sons bolag för att förvalta hyreshuset.

Bolaget bildades 2013 och har bytt namn och inriktning flera gånger. Under flera år har det ingen omsättning alls. 2021 landar omsättningen på blygsamma 139 000 kronor. Men året efter, när sonens företag får uppdraget att förvalta kvinnans hyreshus, skjuter omsättningen i höjden till över tre miljoner kronor.

Sonens företag hade en omsättning på 139 492 kronor innan bolaget anlitades av pappan för att ta hand om kvinnans hyreshus.

Styrelsehistoriken visar dessutom att pappan, den 78-åriga kvinnans förvaltare, lämnat bolagets styrelse bara två månader innan han anlitat bolaget för att ta hand om kvinnans hyreshus.

Hyresgästerna anmäler förvaltaren

Den nya förvaltarens agerande går inte obemärkt förbi i huset. I maj 2022 skickar  hyresgäster in klagomål på förvaltaren till Överförmyndarförvaltningen, som är tillsynsmyndighet för förvaltare och gode män.

Hyresgästerna klagar bland annat på att förvaltaren har anlitat sin sons företag för att förvalta fastigheten och gett sin andra son ett förstahandskontrakt på en lägenhet i huset. Förvaltaren bemöter kritiken och Överförmyndarförvaltningen låter honom fortsätta sitt uppdrag.

Men ett mejl från en stiftelsejurist den 5 april 2023 får till slut förvaltningen att reagera. Juristen undrar hur man praktiskt går till väga när en person som har en förvaltare vill bilda en stiftelse. Nu börjar maskineriet på förvaltningen att snurra och pusselbit läggs till pusselbit.

Den som frågan avser är den psykiskt sjuka 78-åringen. Det framkommer att en avdelning på banken Nordea håller på att bilda en stiftelse, dit kvinnans hyreshus, värt cirka 150 miljoner kronor, ska föras över. Den som är tänkt att vara ordförande i stiftelsen är kvinnans förvaltare.

Förvaltaren fick sparken när han försökte föra över kvinnans hyreshus till en stiftelse där han själv var ordförande.

Nu reagerar Överförmyndarförvaltningen och kräver att förvaltaren ska fråntas sitt uppdrag.

Tydlig intressekonflikt

Att förvaltaren har hjälpt till att bilda en stiftelse och föra över kvinnans tillgångar till den – en stiftelse där han själv föreslås vara ordförande – är ”en intressekonflikt”.

Förvaltningen skriver också att en ny förvaltare behöver förordnas skyndsamt ”för att nuvarande ställföreträdare inte ska kunna fortsätta processen med att skänka bort huvudmannens tillgångar”.

Förvaltningen tycker också det går att ifrågasätta lämpligheten i att förvaltaren anlitat sin sons företag för att förvalta kvinnans egendom och ge sin andra son en av kvinnans hyresrätter. Överförmyndarförvaltningen slår fast att förtroendet för förvaltaren är förbrukat och föreslår att Överförmyndarnämnden ska entlediga honom, något som sker den 16 maj 2023.

Förvaltaren överklagar beslutet

Men förvaltaren överklagar och den bild som förvaltaren målar upp i de dokument som han skickar in till tingsrätten är minst sagt annorlunda. Han hävdar att han hela tiden har arbetat för kvinnans bästa och att hennes livssituation, både ekonomiskt, socialt och medicinskt är bättre än innan han tog över som förvaltare.

Han hävdar också att han informerat Överförmyndarförvaltningen om planerna på att bilda en stiftelse och att han inte alls försökt skänka bort kvinnans tillgångar. Han ser inte heller något konstigt med att han anlitade sin sons företag för att ta hand om förvaltningen av kvinnans hus, utan menar att det skedde i konkurrens med tre andra bolag.

Att han gav sin andra son en lägenhet förklarar han med att lägenheten tömdes på hyresgäst och att det viktigaste var att få in en hyresgäst med betalningsförmåga. Sonen gick också med på att ta över lägenheten utan renovering, kyl/frys eller diskmaskin och åtgärdade dessa brister på egen bekostnad.

Förlorar i flera instanser

Förvaltaren hävdar också att kvinnans tidigare förvaltare misskött kvinnans ekonomi. Och att hyresgästernas klagomål  beror på att de själva riskerar att bli uppsagda av olika skäl. Han hävdar också att hyresgästernas plan är att köpa huset och ombilda till bostadsrätter. Något som han menar att kvinnan absolut inte vill – det är därför hon velat lägga hyreshuset i en stiftelse.

Men förvaltaren får inget gehör i tingsrätten utan förlorar. När han begär prövningstillstånd i hovrätten säger de nej och fastställer tingsrättens beslut.

Förvaltaren har hela tiden hävdat att han inte gjort något fel – tingsrätten tyckte annorlunda och menade att hans agerande var olämpligt.

Efter att förvaltaren har fått sparken får den 78-åriga kvinnan en ny förvaltare, Cecilia Granberg. Tillsammans med kvinnan överklagar hon Överförmyndarförvaltningens beslut att ge mannen ytterligare arvode.

De hävdar att han inte har rätt till mer arvode än det förskott på 74 900 kronor för 214 timmar 2022 och 2023 han fått. I andra hand kräver de att utbetalning av eventuellt arvode ska ske först efter att polismyndigheten utrett misstänkt brottslighet från förvaltaren under tiden han var kvinnans förvaltare. I tredje hand vill förvaltaren att staden ska bekosta arvodet eftersom hon menar att Överförmyndaren har ett visst ansvar för hur den tidigare förvaltarens arbete utförts.

Sonen sägs upp

Den nya förvaltaren anlitar också en jurist som säger upp den tidigare förvaltarens son från hans två Östermalmslägenheter.

Hyres- och arrendenämnden i Stockholm ska avgöra om förvaltarens son får behålla Östermalmslägenheterna.

De hävdar att han inte har behov av lägenheterna då han har en bostad i Eskilstuna. Ett annat skäl är att han kommit över lägenheterna på oriktiga grunder.

Men precis som sin pappa, tar sonen strid. Han vägrar lämna lägenheterna och fallet går vidare till hyresnämnden.

I ett yttrande beskriver mannen att han fick lägenhet nummer ett, trerummaren, av pappan efter att han fått ett jobb utanför Stockholm och behövde en bostad för att slippa pendla från Eskilstuna.

Han beskriver att han sedan fick frågan om han kunde tänka sig att byta till sexrummaren på 159 kvadratmeter med en hyra på 13 500 kronor. Trerummaren skulle bli lokal och hyras ut till företag.

Familjen skulle flytta till paradvåning

Han tackade ja och skrev kontrakt. Tanken var sedan att hela familjen skulle flytta till paradvåningen. Men enligt mannen blev det aldrig någon flytt eftersom han blev uppsagd efter att hans pappa sparkats som förvaltare. Sonen hävdar att han behöver lägenheten för sitt jobb och håller inte alls med om att han fått lägenheten på oriktiga grunder.

”Min far hade som förvaltare fullt mandat att hyra ut lägenheter i huset å hyresvärdens vägnar och ingen skada har uppstått därav”, skriver han.

Hem & Hyra har sökt förvaltaren och hans söner vid upprepade tillfällen, men de vill inte ställa upp på en intervju. Vi har också sökt personer i Överförmyndarnämnden, men de har inte återkommit eller velat uttala sig i ärendet.

Inte heller Cecilia Granberg, kvinnans nya förvaltare, vill svara på frågor som rör ärendet.

Kan vi ställa några frågor till din huvudman, kvinnan?

– Det är inte min bedömning att det är någonting som är lämpligt, säger Cecilia Granberg.

Håkan Andersson, chef på Överförmyndarförvaltningen, Stockholm Stad, berättar att 50 till 75 stycken förvaltare och gode män blir entledigade varje år.

Håkan Andersson, chef på Överförmyndarförvaltningen i Stockholm stad, vill inte kommentera enskilda ärenden. Detta trots att en stor mängd handlingar i ärendet är offentligt hos tingsrätten.

– Det kan te sig lite konstigt men vi har starkare sekretessregler än tingsrätten, säger han.

Men hur vanligt är det att gode män och förvaltare blir av med sina uppdrag?

– Det finns 4 400 gode män och 1 000 förvaltare i Stockholms kommun och varje år avsäger sig flera hundra personer när vi ställer frågor eller riktar kritik mot dem. Mellan 50 och 75 slutar inte självmant utan entledigas av Överförmyndarnämnden, säger han.

Den sparkade förvaltaren skriver i sin överklagan till tingsrätten att han har kvar andra uppdrag och också fått ett nytt uppdrag som förvaltare samma vecka han ansågs olämplig och blev entledigad. Kommentar?

– Jag kan inte kommentera det, mer än att det är hans påstående. Men varje uppdrag granskas för sig, vilket betyder att man kan göra fel eller vara oskicklig i ett fall men vara lämplig i ett annat. Det är en bedömningsfråga och handlar om vi har förtroende för personen eller inte, säger han.

I det aktuella fallet har förvaltaren gett kvinnans hyresrätter på Östermalm till släktingar, men också gynnat sin ena sons företag genom att låta sonens företag förvalta kvinnans hyreshus. Mannen har också försökt föra över kvinnans mångmiljontillgångar i en stiftelse där han själv var ordförande.

Får en förvaltare gynna sig själv och sina anhöriga med sin huvudmans tillgångar?

– Generellt sett råder absolut gåvoförbud, en förvaltare eller anhöriga till förvaltaren får inte ta emot pengar eller tillgångar från huvudmannen.

Om en förvaltare ger bort sin huvudmans hyresrätter i Stockholms innerstad. Vad tänker du kring det?

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden. Men generellt är det olämpligt. Att ge bort lägenheter i Stockholms innerstad till någon får nog ses som en gåva. Om det är olagligt får en rättegång i så fall avgöra.

Vad gör ni om ni misstänker att det har begåtts fel eller brott av en förvaltare ?

– Vi kan entlediga och vitesförelägga personen. Misstänker vi brott så polisanmäls personen. Men om det har gjorts i det här fallet kan jag inte kommentera.

Förvaltaren fick rätt på en punkt

I det ståtliga hyreshuset på Östermalm fortsätter hyrestvisten med den tidigare förvaltarens son, som är uppsagd från sina två hyreskontrakt.

På en punkt fick den förre förvaltaren rätt – tvisten om arvodet. Tingsrätten gick emot 78-åringen och den nya förvaltaren Cecilia Granberg och slog fast att han ska ha rätt till ytterligare arvode på cirka 28 000 kronor, utöver de över 70 000 kronor han redan fått.

Nästa stora fråga för hyresgästerna är en pågående ombildning till bostadsrätter. En fråga som avgörs inom kort.

Artikeln bygger på intervjuer med flera anonyma källor och genomgång av handlingar i tingsrätt, hovrätt och hyresnämnden.

Fakta: Fakta god man och förvaltare

En person, huvudman, som själv inte kan sköta sina angelägenheter kan få en god man förordnad för sig. En person som dessutom är ”ur stånd att vårda sig och sin egendom” kan få en förvaltare förordnad för sig.

Skillnaden mellan god man och förvaltare är att det är frivilligt att få en god man, personen måste säga ja och kan också avsluta när personen vill. En person som har en god man får hjälp att tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter, det kan vara hjälp med att betala räkningar.

En god man kan behövas när till exempel en person är dement eller psykiskt sjuk.

En person som har god man begränsas inte på något sätt, utan har kvar sin rättshandslingsförmåga och kan teckna avtal.

När det inte räcker med en god man kan personen få en förvaltare och till skillnad från en god man är en förvaltare nästan alltid en tvångsåtgärd, personen tvingas helt enkelt ha en förvaltare för att personen till exempel inte kan ta hand om sin ekonomi.

Det är tingsrätten som beslutar om en god man eller förvaltare ska beviljas till personen.

En person som har en förvaltare förlorar sin rättshandlingsförmåga och får därför inte ingå avtal eller ta ut pengar från sina bankkonton, undantaget är lön som fås tas ut.

En förvaltares uppgift är att bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.

Källa Stockholm stad


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.