Förvaltarens hyresgäster vinnare på nytt ägardirektiv – fick behålla fem miljoner
Det är bistra ekonomiska tider och årets hyreshöjningar blev de högsta på 30 år. Trots det väljer många kommuner att plocka ut vinst från sina bostadsbolag.
Hem & Hyra publicerade nyligen en nationell granskning om hur 101 kommuner väljer plocka ut vinst från de kommunägda bostadsbolagen till den kommunala kassan på drygt 650 miljoner kronor, trots rekordhöjningen av hyrorna inom allmännyttan.
Två kommuner sticker ut i granskningen, Malmö och Örebro, som har valt att slopa vinstuttaget. Nu följer det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg efter.
Tidigare krav på att dela ut vinst
Förvaltaren har tidigare haft ett krav att dela ut bolagets vinst till ägaren Sundbybergs stad. Tidigare har bostadsbolaget kritiserats för att ha delat ut mer pengar än de får, vilket Hem & Hyra rapporterat om.
Vänsterpartiet i Sundbyberg har länge drivit frågan att slopa kravet på att dela ut bostadsbolagets vinst till kommunen. Samtliga partier i den nya Sundbybergsmajoriteten (S,V,C,MP) ansåg det som prioriterat att se över skrivningarna kring utdelning av bolaget och drev frågan gemensamt inför valet.
– Vi i den styrande majoriteten konstaterar att det kommunala bostadsbolaget har stora investeringsbehov som kan påverka hyresgästerna. Därför var det viktigt för oss att förändra direktiven och möjliggöra att överskottet kan stanna i bolaget och därmed göra nytta för hyresgästerna, säger Moises Ubeira (V), vice ordförande i kommunstyrelsen där beslut om de nya ägardirektiven togs.
Ändrat ägardirektiv
Sedan årsskiftet har Förvaltarens ägardirektiv därför ändrats. Tidigare lydde direktiven att man skulle dela ut bostadsbolagets vinst till Sundbybergs stad. Men enligt det nya ägardirektivet kan pengarna lika gärna komma att stanna i bostadsbolaget.
”Storleken på den årliga utdelningen diskuteras i forum för ägardialog. När utdelning görs sker den i enlighet med Allbolagen”, står det i de nya direktiven.
– I de äldre ägardirektiven står det till exempel ”Utdelning sker i enlighet med Allbolagen. Med andra ord fanns ingen ”ventil” för varken nivå på utdelning eller dialog. Det är detta vi menar är förändringen kring ”ska”-krav till ”kan”-möjlighet, säger Moises Ubeira.
Men då betyder det inte att vinstkravet slopas helt?
– Grundtanken är att bostadsbolaget ska ha möjlighet att behålla sitt överskott för de behov som finns som underhåll och renoveringar och bidra till en grön hållbar stad. Nu kan bolaget föra en dialog om hur pengarna ska användas, förut var det tvunget att man skulle skicka över allt i stället. För oss är det viktigt att bostadsbolaget kan växa, säger Moises Ubeira.
Bolagets nya ägardirekt har redan gett effekt. Förra årets vinst på strax under fem miljoner stannade i bostadsbolaget.
– Jag har ingen åsikt om hur våra ägare prioriterar men jag tycker det är bra att det finns ett forum för att ha den här dialogen så att pengarna hamnar där de anses ha bäst nytta. Förra året stannade vinstutdelningen kvar i bolaget efter ägardialog, säger Petra Karlsson Ekström, vd för Förvaltaren.
Hur använder ni vinstpengarna som stannar inom bolaget?
– De används inom ramen för vårt uppdrag som är väldigt ambitiöst. Vi har många satsningar att göra och jobbar med nybyggnationer, renoveringar och med alla hållbarhetsperspektiven, säger Petra Karlsson Ekström.
”Ganska luddigt faktiskt”
Hyresgästföreningen Sundbyberg har varit starkt kritisk mot att kommuner tar ut vinster från sina allmännyttiga bolag och har drivit frågan om att ta bort vinstkravet, som de menar innebär en dubbelbeskattning för Förvaltarens hyresgäster. De har tidigare presenterat det som ett av deras fyra förslag för ändrade ägardirektiv för Förvaltaren.
Mellan 2017-2018 plockade Sundbybergs stad ut över 340 miljoner kronor från Förvaltaren utöver aktieutdelningen, enligt Hyresgästföreningen Sundbergs rapport där förslagen presenteras.
Anders Gustafson, ordförande i Hyresgästföreningen Sundbyberg, är dock tveksam till om den nya formuleringen i ägardirektiven kommer att göra så stor skillnad för hyresgästerna.
– Nej det är ganska luddigt faktiskt. Vi hade helst sett att det formulerades rakare och att vinstuttaget faktiskt slopades helt så pengarna garanterat går tillbaka till hyresgästerna, säger han.
Sedan 2011 verkar de kommunala bostadsbolagen enligt en lag som innebär att de ska drivas enligt affärsmässiga principer i allmännyttigt syfte.
Kommunerna kan plocka ut vinst från bolaget enligt tre kriterier:
- Utdelning på tillskjutet aktiekapital
- Halva vinsten från fastighetsförsäljningar
- Pengar ska användas till sociala ändamål