Fotboll och fimptävling i Fiskis
”Kom igen då, skjut i mål, heja heja” Det är inget fel på engagemanget bland publiken under fotbollsmatchen mellan lag ”Sikgatan” och ”Lakegatan” på Fisksätra IP, som anordnas av Stena Fastigheter.
Ugbaad Harbi, 23 år och projektledare för turneringen, står vid sidlinjen och berättar att intresset för att delta har varit stort.
– Det är andra året Stena gör det här och flera barn har frågat om det blir något i år. De tycker det är kul att spela, säger hon, om satsningen som pågår hela veckan och avslutas med final och prisutdelning på lördag.
Lagen är uppdelade så att ungdomarna i ålderna 9-18 år representerar sin gata i Fisksätra.
– Det är kul att vi hade fyra tjejlag i åldern 9 till 11 år igår, i dag spelar 12-14-åringar och då är det mer killar, säger Ugbaad Harpi, som har en bakgrund som tränare för tjejer i Fisksätra IF.
Just att locka fler tjejer att vara med och spela fotboll och ta plats i det offentliga rummet har varit ett mål med turneringen, berättar Sarah Pettersson, ansvarig för relationsförvaltning på Stena Fastigheter.
– Vi vill göra något roligt för barn och ungdomar i Fisksätra på sommarlovet och öka stoltheten för området, men vi har ett speciellt fokus på att få med unga tjejer.
Till sin hjälp har Stena medarrangören, organisationen Futebol dà forca, fotboll ger styrka, som också anordnar öppna fotbollsträningar för att locka tjejer att ta plats och spela fotboll.
– Killar tar oftare mer plats i föreningslivet och det offentliga rummet i Fisksätra och vi vill försöka ändra på det, säger Sarah Pettersson.
Under turneringen tar bolaget också chansen att informera om hur mycket onödiga kostnader som går till felsorterade sopor, nedskräpning och problem med stopp i sopsugar. Enligt bolaget rör det sig om tre miljoner kronor, pengar som räcker till nio Fisksätra Games, som kostar 320 000 kronor per år.
– Vi vill visa hur mycket pengar som skulle kunna gå till roligare saker, säger Sarah Pettersson.
För att få upp ögonen för sop-problemet anordnas under veckan en fimpplockartävling, där lagen får poäng för varje plockad fimp.
Ugbaad Harpi berättar att speciellt de yngre barnen har varit duktiga fimpplockare och samlat in flera burkar.
– Sedan kanske det blir så att de yngre kan påverka föräldrar som röker så att de inte slänger fimpar på marken, säger hon.
– Vi har också låtit några Chalmersstudenter göra en prototyp till en fimp-robot, som ska visas upp på lördag, säger Sarah Pettersson.