Annons

Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Lerum Kommunala Förbo ville inte erbjuda samråd med hyresgästerna eller olika renoveringsnivåer. Men efter möten med lokala hyresgästföreningen backar bolaget – åtminstone en bit. ”Det är vi tacksamma för. Men vi är inte nöjda”, säger hyresgästen Catherine Gauffin.
Foto: Gustaf Görfelt
Anita Hammarström och Catherine Gauffin har fått Förbo att svänga om flera saker. "Att vi gått ut i medier, samlat namn och pratat med politiker gör att vi är där vi är i dag", säger Catherine Gauffin.

Förbo planerar stamrenoveringar på Höjden i Lerum och har flaggat för hyreshöjningar runt 25 procent.

Men nu kommer hyresgästerna kunna välja bort vissa standardhöjningar.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Det är innebörden i en ny överenskommelse som precis blivit klar.

Kan avstå diskmaskin

I köket kan man avstå diskmaskin och induktionshäll om man vill. Då höjs inte hyran lika mycket. Det blir också större frysar i köken än Förbo först bestämt.

I badrummet kan den som vill behålla badkaret, ta duschstång i stället för duschvägg och enbart spegel i stället för badrumsskåp.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Hyresgästerna kan även välja mellan några olika färgalternativ för köksluckor och golv. Rörledningar av metall kan målas vita för att smälta in mer.

Dialogmöten

Detta är resultatet av tre dialogmöten som Catherine Gauffin och Anita Hammarström från lokala hyresgästföringen (LH) Kullgården haft med hyresvärden Förbo.

– Vi har fått igenom ganska mycket smågrejer, och det är vi tacksamma för. Men vi är inte nöjda. Vi vill egentligen att Förbo bara ska byta stammarna och elen, säger Catherine Gauffin, ordförande i LH Kullgården.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Framför allt anser inte hyresgästerna att det lönar sig att installera det nya ventilationssystemet FTX. Husen är byggda 1967 och har idag självdrag.

Höjden består av sex tvåvåningslängor. ARKIVBILD

– Ska FTX fungera måste det vara tätt. Men fönster, dörrar och väggar i de här husen är inte täta, säger Anita Hammarström, även hon i LH Kullgårdens styrelse.

Börjar med en länga

Bostadsområdet Höjden består av sex tvåvåningslängor. Förbos plan är att renovera en av dem först. Sedan ska en utvärdering göras innan arbetet rullar genom resten av området.

Hyresgästerna krävde samråd om renoveringen redan i december. Förbo vägrade.

Annons

Men efter att Hem & Hyra och andra medier rapporterat om saken och Catherine Gauffin haft möten med ansvariga politiker i Förbos styrelse, så svängde bolaget.

Riktad inbjudan

Förbo bjöd in Catherine Gauffin och Anita Hammarström till dialog. Det var en riktad inbjudan enbart till dem.

Anita Hammarström och Catherine Gauffin.

– Vi ville ha med hyresgäster från huset där de ska börja renovera, men det fick vi inte, säger Catherine Gauffin.

I den aktuella huslängan har elva hushåll sagt ja till att godkänna Förbos renoveringsplaner, men fem hushåll har sagt nej. Ärendet ska därför prövas av hyresnämnden i början av september.

”Inget samråd”

I sitt yttrande till hyresnämnden skriver hyresgästerna att något samråd ännu inte ägt rum.

Sandra Nogueira är processjurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Sandra Nogueira.

– Ett samråd ska ske under ordnade former. Hyresgästerna ska först bjudas in till ett informationsmöte. Sedan ska de som är intresserade av att delta i samråd kunna anmäla sig. Här har man riktat sig specifikt till två personer och varit tydliga med att inga fler får medverka. Personerna är inte heller boende i den etapp som berörs, säger Sandra Nogueira.

”Representerar området”

Anna Olá är fastighetsutvecklingschef på Förbo. Hon säger att Förbo anser att det rört sig om samrådsmöten, och pekar på att hyresgäster från det aktuella huset sitter i LH Kullgårdens styrelse.

– Vi har tolkat det som att den lokala hyresgästföreningen representerar området och det hyresgästerna vill, säger Anna Olá.

Anna Olá och Hanna Holmström Tomic.

Hanna Holmström Tomic är Förbos kommunikationschef, och medverkar också vid intervjun.

– Det har funnits en stark önskan från hyresgäster att kunna påverka sitt eget boende och göra egna val inom ramen för renoveringen. Det tog vi med oss. Men när det gäller åtgärder som FTX, så är de nödvändiga att genomföra om vi ska nå lagkraven för inomhusklimat, säger Hanna Holmström Tomic.

Annons

Klimatfråga

Anna Olá säger att det finns flera anledningar till att Förbo vill sätta in det nya ventilationssystemet.

– Vi får inte godkända resultat på OVK (obligatorisk ventilationskontroll) idag. Det kommer höjda energikrav från EU, och vi måste även klara av ett varmare klimat i framtiden, säger hon.

Hyresgästerna ifrågasätter om FTX är effektivt i så pass gamla hus. Vad svarar ni på det?

– I Mölnlycke har vi installerat FTX på hus med samma konstruktion och förutsättningar. Där har vi fått väldigt fina resultat. Hyresgästerna är nöjda med inomhusklimatet och det har också genererat en hel del energibesparing, säger Hanna Holmström Tomic.

Anser dialogen avslutad

Förbo anser att dialogen med hyresgästerna på Höjden nu är avslutad. Så fort hyresnämnden sagt sitt hoppas bolaget kunna påbörja renoveringen.

– Vi får förhålla oss till hyresnämnden. Men vi planerar för renovering efter sommaren, säger Hanna Holmström Tomic.

LÄS MER: Helkaklat badrum eller ej? Nu kommer hovrätten att avgöra

LÄS MER: Därför riskerar du kraftigt höjd hyra vid renovering

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Hyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.