Annons

Framgång med bakslag i Arvika

Arvika Jo, det blev nya hyror även i Arvika. Och de sänktes rejält i förhandlingen. Men gav inget svar på den stora frågan om hur stor avkastning som är rimlig.

Efter många turer enades i går det kommunala bolaget Arvika Fastighets och Hyresgästföreningen om nya hyror.

Bostadsbolaget hade yrkat på en höjning på närmare 8 procent, men fick nöja sig med 2,5 beräknat på ett helår.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

För en lägenhet med en hyra på 4000 kronor innebär förhandlingen att hyresgästen i Arvika får en höjning på 100 kronor per månad i stället för 310 kronor.

Annons

Då är hyrorna beräknade på årsbasis, men de flesta hyresgäster ser kanske mer till vad höjningen innebär för plånboken. Och då är den verkliga höjningen 3,8 procent – eftersom höjningen börjar gälla första maj.

Men det var inte bara hyrorna som Hyresgästföreningen ville förhandla om. Yrkandet från Arvika Fastighets AB byggde på ett högt avkastningskrav och en hög borgensavgift. Hyresgästföreningen ville få avkastningskravet prövat av Hyresmarknadskommittén, HMK, och lät förhandlingen i höstas stranda.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

HMK bollade dock tillbaka frågan till Arvika Fastighets och Hyresgästföreningen, och därför uteblev svaret.

Annons

– Vi fick inget svar i den frågan men vi hoppas att bolaget tar med sig det här och diskuterar med sina ägare, Arvika kommun. Uppgörelsen innebär att politikerna måste ta sitt ansvar för att bolaget ska kunna underhålla sina fastigheter. Både borgensavgiften och avkastningskravet är orimligt höga. Vi utgår ifrån att Arvika kommun halverar borgensavgiften så att bolaget tillåts använda ytterligare cirka 1,5 miljoner kronor till nödvändigt underhåll. Vi konstaterar att ägarens krav på avkastning inte fick något som helst genomslag i överenskommelsen som träffades, säger Emmeli Wulfstrand som är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.