Annons

Främmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälper

Malmö Skatteverkets register skulle rensas. Det skulle bli enklare att anmäla felaktig folkbokföring. Trots detta är det fortfarande svårt att få hjälp. Hyresgästen Josef Knutsson har i åratal försökt bli av med ett brödrapar som på pappret ser ut att bo i hans lägenhet: ”Detta borde vara världens lättaste grej”
Josef Knutsson anmäler felaktig folkbokföring
Foto: Anders Paulsson

Josef Knutsson och hans familj lever sedan tre år tillbaka med två skuggpersoner i sitt hem. På pappret ser det ut som en stor familj eller två inneboende. De två männen står registrerade på adressen men bor inte alls där i verkligheten.

Lägenheten ligger högt upp i landmärket Kronprinsen i västra Malmö och kort efter inflytt upptäckte Josef att det fanns ett fel i folkbokföringen. Han blev samtidigt uppmärksammad av släktingar och vänner på de två främmande männen som såg ut att bo hemma hos honom i hans lägenhet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Folk ställde frågor. Varför bor det två personer hos dig? Jag fick hem deras post och detta var en störning, säger han.

Männen har haft adress i lägenheten i åtta år och var tidigare hyresgäster i huset. Sedan Josef flyttade in har han förgäves försökt få de oönskade personerna avregistrerade. Trots larm till fastighetsägare, Skatteverket och polisen har ingenting har hänt.

Kronprinsen
Höghuset Kronprinsen i Malmö, tidigare ägare var Akelius. Idag Heimstaden.

– Man vill gärna ha det rent omkring sig och att saker ska gå rätt till. Jag tänkte att detta inte borde vara så svårt att fixa så jag anmälde det till Skatteverket och tänkte att det kunde ta max några månader att lösa. Men sedan hände ingenting, säger Josef Knutsson som känner ett obehag runt situationen.

– Jag känner inte en omedelbar fara men tankarna maler. Vad handlar detta om egentligen? Detta med gängkriminaliteten har eskalerat med folk som blir oskyldigt skjutna. Folk är skrivna på olika adresser och det går fel ibland. Det har hänt uppe i Stockholm och nu på Lindängen. Det finns många exempel och är bara att läsa tidningen, säger han.

Oroar sig för vad som kan hända

Adressproblematiken som Josef pratar om är välkänd. Gängkonflikterna i Sverige har på senare år utvecklats i en riktning som inte enbart drabbar kriminella, och adresser är relevanta i sammanhanget. Anhöriga till brottslingar har blivit måltavlor för våldsdåd, som en form av hämndaktion. Men även andra har drabbats, enbart för att de bott nära en kriminells adress. I september mördades en man på Lindängen i Malmö vid beskjutning mot en lägenhet i ett flerbostadshus. Polisens tror att skytten egentligen var ute någon annan. Ingenting pekar mot att den mördade var inblandad i brottslighet men i närområdet finns andra med tydlig koppling till gängmiljön.

– Jag tror ju att jag vet vilka de här personerna i min lägenhet är. Men gör jag verkligen det? Vet jag vad de har för kopplingar? Det vet jag ju inte, säger Josef Knutsson.

Läs ocksåTrodde han skrev sig i Egypten – hamnade i HärrydaEgypten är ett land men även en by några mil öster om Göteborg.
Mord på Lindängen i Malmö
Lindängen i Malmö efter attentatet – polisen söker genom bostadsområdet

Felaktig folkbokföring kan även öppna upp för välfärdsfusk och att identiteter används i kriminella syften. Det kan även påverka bostadsbidrag för den som tvingas ha extra personer på sin adress. Sedan några år tillbaka är frågan politiskt högprioriterad. Det har blivit olagligt att registrera fel adress och Skatteverket har satsat på att göra det lättare att rapportera in felaktiga adresser. Men trots detta har registret över svensk folkbokföring fortfarande stora brister. Enligt en lägesbild från tidigare i år är mellan 92 000 och 106 000 personer skrivna på fel adress.

Josef Knutsson har anmält de falska adresserna till Skatteverket flera gånger under de tre år som har gått. Vid ett tillfälle dök personal från myndigheten upp hemma hos honom för en ”kontroll”. Men trots detta står männen fortfarande skrivna i hans hem. Han är uppgiven och undrar om Skatteverket inte litar på honom.

Annons

Har anmält felaktig folkbokföring – får ingen hjälp

– Hur svårt kan det vara? Om Skatteverket inte vet något om en person, räknas de inte som avlidna eller utflyttade efter ett visst antal år? Eller kan de vara boende här, teoretiskt sett, i femtio år? Det är något som brister i systemet när det bara fortsätter, säger han

Josef Knutsson har anmält felaktig folkbokföring
Josef Knutsson, hyresgäst i Malmö och vaktmästare, är kritisk till hur Skatteverket hanterar fel med folkbokföring

Vad ska du göra nu?

– Nej, det finns ju ingenting att göra. Det är inte lönt att ringa Skatteverket igen för det blir bara nonsenssvar. Det har jag fått två-tre gånger. Jag kan inte skicka kompletterande uppgifter via Mina sidor på Skatteverkets hemsida. Det står ”du har redan meddelat fel för personen” och sedan kan jag inte klicka mig vidare, säger Josef Knutsson och visar på sin mobiltelefon.

– Jag har redan serverat allt på ett fat. Vad mer ska jag göra?

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Polisen: Inte vår uppgift att lösa

Josef har även polisanmält fallet med bröderna som ett folkbokföringsbrott men efter två månader blev hans anmälan nedlagd. Kommissarie Daniel Jonasson på polisen i Malmö skrev beslutet och förklarar hur det gick till:

– Vi får inte tag på de här människorna och vet inte var de är. De har ingen ny adress. Jag gissar att de inte är kvar i Sverige. Hur ska vi då få tag på dessa och få rätt på det rent rättsligt? Vi involverar oss inte i att de inte ska vara skrivna där.

Det är inte polisens jobb att lösa grundproblematiken?

– Nej, det är det inte. Vi kan inte besluta att avskriva någon från en adress, det är Skatteverkets uppgift och vi skickade handlingar till dem när den här anmälan upprättades, säger Daniel Johansson som har full förståelse för Josefs obehag över situationen.

Polisen

Annons

Den som hör av sig till Skatteverket med uppgifter om en felaktig adress kan inte utgå från att myndigheten kommer att starta ett ärende, eller att det kommer lösas inom kort. Mycket handlar om hur stort besvär det orsakar.

– Hör man av sig till oss så är det inte så att man skapar ett ärende. Däremot är det så att om man lider besvär av att en person är felaktig folkbokförd, då kan vi agera snabbt och enligt våra prioriteringar så ska vi agera snabbt på den här typen av information, säger Jens Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket som arbetar med kvalitet i folkbokföringsregistret.

Skatteverket medger brist: ”Det har tagit för lång tid”

Han tittar närmare på Josefs fall och återkommer senare och bekräftar att Skatteverket arbetar med ärendet just nu.

– Jag kan inte gå in på några detaljer just nu men det har tagit för lång tid innan vi har reagerat, säger han.

Skatteverket sköter Sveriges folkbokföring

– I det här fallet förstår jag till hundra procent att man tycker att det är jättejobbigt och konstigt när man hör av sig under så här lång tid och så många gånger och ingenting händer. Man blir väldigt utsatt som privatperson när man inte kan göra något åt saken och vi inte agerar. Jag har full förståelse för att det uppfattas som märkligt.

Hem & Hyra har varit i kontakt med en anhörig till bröderna som säger att männen inte längre bor kvar i Sverige. Personen berättar att de har flyttat vidare till ett annat europeiskt land men utan att ändra sin folkbokföring. Tidigare i år ska de själva ha anmält detta till Skatteverket.

– Det är Skatteverket som inte har gjort sitt jobb, säger den anhörige.

Fakta: Folkbokföring – så funkar det och då blir det fel

Skatteverket sköter folkbokföringen i Sverige. Registret ligger till grund för statistik och beskriver till exempel hur många personer som bor i landet och av vilka kön och i vilka åldrar. Det ligger även som grund för sociala förmåner, rösträtt och beskattning.

Du ska vara registrerad, skriven, där du bor. Det innebär att din adress ska vara på den plats där du oftast sover. Den som flyttar måste anmäla sin nya adress till Skatteverket inom en vecka efter att flyttlasset har gått. Men det går också bra att anmäla det hela i förväg.

Läs mer här: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

En felaktig registrering kan vara ett brott som kan leda till konsekvenser efter bara några veckor, i värsta fall böter eller fängelse. Hittills i år, mitten av oktober 2024, har 222 personer dömts för folkbokföringsbrott runt om i landet.

Källa: Skatteverket, Brottsförebyggande rådet

Fakta: Hem & Hyra granskar – tidigare avslöjanden om kaoset runt folkbokföringen

Hem & Hyra har i mängder av artiklar granskat det svenska systemet runt folkbokföringen, fler av reportagen har fått stort genomslag:

När det blev olagligt att ha en felaktig eller falsk adress drabbade detta först och främst hemlösa som var den största gruppen som åtalades för det nya brottet folkbokföringsbrott. Det blev inte bidragsfuskare eller tyngre kriminella som politikerna hade utlovat. Detta visade Hem & Hyras granskning Adresskaoset av Kristina Wahlgren och Anders Paulsson och AnnaKarin Löwendahl som publicerades 2021 och nominerades till journalistpriset guldspaden.

Hem & Hyra har även avslöjat hur det pågår en handel med folkbokföringsadresser som innebär att personer systematiskt skriver sig på felaktiga adresser. En adress är viktig för att få fäste i samhället och en av orsakerna till handeln med adresser är bostadsbristen som skapar ett systemfel som nästan bara drabbar invandrare. Detta visade granskningen Jakten på en adress av AnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrandt, som publicerades 2020 och senare belönades med en guldspade.

Läs också 3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmet Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling” Pensionär med knark i frysen kan bo kvar – vräkningsbeslutet rivs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.