Annons

Framtiden som i en liten ask

Värmland När hyresgästerna på Kronoparken använder tekniken virtuell verklighet handlar det inte om att ta makten över några rymdmonster. Utan om att ta makten över hur det ser ut där man bor.

Alli Hannad vacklar till. Han går med försiktiga steg men tappar ändå balansen för en sekund. Framför ögonen har han så kallade cardboardglasögon av kartong, och i dem – sin mobil. Spelar han ett spel där man ska ta makten över rymdmonster? Nej, det är Hyresgästföreningen som bjuder på en titt in i framtiden för att ta makten i det egna, helt vanliga, bostadsområdet.

– Jäklar! Det är supercoolt, säger Alli och tar bort glasögonen, sluter ögonen och gnuggar dem lite innan han ser upp och ut i den verkliga verkligheten.
Intill står Jyossef Albariki och ser nöjd ut. Det var han som testade glasögonen först och stack iväg och hämtade sin kompis Alli. Bägge har bott i området så länge de kan minnas.

Läs ocksåFörbättrad utemiljö med hjälp av VR-teknik

Den privata hyresvärden Willhem ska göra om utemiljön i Kronoparken. Området är över 40 år gammalt och börjar bli slitet. Samtidigt är det ett av Karlstads mer utsatta områden socialt och ekonomiskt. För att inkludera hyresgästerna i utformningen av utemiljön har Hyresgästföreningen tillsammans med ett spelföretag i Karlstad gjort området möjligt att se med VR-teknik.

Hyresgästföreningen har satsat 100 000 kronor på att under ett år undersöka möjligheterna att använda VR-teknik i verksamheten. Syftet är delvis att nå nya målgrupper. I stället för att visa färdiga förslag har miljön skalats av för att på så sätt förhoppningsvis inspirera de boende att komma med egna förslag.
– Det här är ett jättebra verktyg att låta hyresgästerna se hur det skulle kunna bli för att få åsikter innan så att vi gör rätt från början när vi gör om. Vi vill ju att de boende ska trivas här, säger Willhems bovärd Mattias Hall.

Annons

Alli ser sig omkring igen i glasögonen.
– De har tagit bort allt där jag har barndomsminnen. I buskarna brukar jag gömma mig när vi leker dunken. Men – det här är finare, säger Alli.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

En bit bort står Hani Mahamed med sin son och ser nyfiket på när Alli och Jyossef provar tekniken. Jag frågar om hon vill testa och hon nickar ivrigt.

Hani Mahamed.

Elisabeth Myr på Hyresgäst­föreningen hjälper henne att komma igång. Och plötsligt är Hani någon annanstans. Hon står visserligen kvar mellan de röda tegelhusen på Fagottgatan. Men hon skrattar högt och säger:
– Jag är i skogen! Åhh – vad fint det är!
Hon ser sig omkring åt höger och vänster och ler stort.
– Vad ser du? frågar jag.
– Jag är i skogen och det är jättefint. Inte som nu. Det är en gång där man kan gå och gräset är lägre, säger hon och blir sedan hon stum och verkar nästan lite tagen av vad hon ser.

Annons

Hani har bott på Kronoparken i sju år och är nöjd med området. Hon har aldrig direkt tänkt på att det skulle kunna se annorlunda ut. Men under titten in i framtiden med hjälp av VR-tekniken säger hon att det vore roligt om området gjordes om. Hani tar av sig glasögonen och ser sig omkring som för att se efter var hon egentligen är.
– Jag blir nästan lite yr! Tänk att det kan vara så verkligt, det är som att man är där på riktigt, säger hon häpen.
Även om Alli och Jyossef också känner sig lite yra, nöjer de sig inte med att stå still och titta utan går omkring på ostadiga ben. De skrattar åt varandra och när Jyossef ser neråt utropar han:
– Jag har inga fötter!
För där tar den virtuella verkligheten slut. Riktigt verkliga fötter finns bara i riktigt verkliga bostadsområden. Och om några år kommer de kanske trampa runt i ett nyrenoverat område.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"
Fakta: Vad är VR?

VR är engelska och är en förkortning av Virtual reality – virtuell verklighet.

Tekniken simulerar verkliga eller påhittade miljöer och som man ser med speciella glasögon.
Redan 1962 gjordes det första försöket med en VR-maskin. Den kallades Sensorama och visade filmer i 3D med vidvinkel och kryddade upplevelserna med stereoljud, vindmaskin och dofter.

Fakta: Kronoparken i Korthet

De första stora kvarteren stod färdiga år 1971.

Kronoparken räknas till östra Karlstad där 7,5 ­procent levde på försörjningsstöd (2016), att ­jämföra med nordöstra Karlstad, 1,2 procent.

Arbetslösheten var 7,9 procent (2017), att jämföra med nordöstra Karlstad, 2,3 procent.

Källa: Socioekonomiska förutsättningar i Karlstad 2018

Fakta: Vill du också testa?

• Här kan du testa att kolla runt på de aktuella gårdarna i Kronoparken med enbart din mobil eller med hjälp av till exempel billiga cardboard-glasögon, antingen via QR-koden intill eller via länken: https://www.agera360.com/hgf/karlstad/flojt-och-fagottgatan
• 1. Klicka på symbolen för VR-läge. 2. Placera telefonen i ”glasögonen”. 3. Sätt på glasögonen och titta runt!

Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.