Annons

Från Ålandsbåten till Tensta – hemlöse Björn har hittat hem

Järva Bostadslöse Björn Mattsson blev känd när han tvingades bo på Ålandsbåten. Efter lång kamp har han fått en lägenhet som kan bli permanent. "Jag hoppas att jag kan stanna här nu", säger han.
Foto: Linda Dahlin
För Björn Mattsson, som varit hemlös under flera år, är den egna lägenheten en stor lättnad. Men oron över att inte få bo kvar gnager fortfarande i honom.

En liten elkamin lyser upp i ett hörn av lägenheten. I köket står ett gammalt symaskinsbord, som blivit plats för théservisen och i en annan vrå en lampa i form av ett träd med orangea blad. I Björn Mattssons tvåa är varje rum trivsamt inrett med fynd från loppisar och Blocket.

För Björn Mattsson, som varit hemlös under flera år, är den egna lägenheten en stor lättnad – till och med livsavgörande. Så allvarligt har det varit för honom att han var nära att ge upp hoppet om livet när han skyfflades runt mellan olika tillfälliga boenden som hemlös.

Läs ocksåVägrade flytta till Hagfors – bor på Ålandsbåten

Hem & Hyra har tidigare berättat om Björn, som bland annat bodde på Ålandsbåten ett tag, då en hytt var det billigaste alternativet för att få tak över huvudet. Senaste gången vi berättade om honom bodde han i ett jourhotellrum i Kungens Kurva.

I början av förra året fick han en träningslägenhet i Tensta via socialpsykiatrin inom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Möttes av en svinstia

Men det blev inte något högtidligt ögonblick när han steg in i den första gången. Ingen visade honom var den låg eller hur den såg ut utan han fick bara hämta ut nycklarna på stadsdelsförvaltningens kontor på Fagerstagatan i Spånga. När han kom fram i februarimörkret möttes han av en kolsvart lägenhet som var smutsig och helt tom.

– Jag fick själv leta mig fram till lägenheten. När jag kom in fanns det ingen ström och den var inte städad utan såg ut som en svinstia. Jag fick börja med att hålla på med Familjebostäder för att få någon som kunde komma och sanera, tydligen var det en privatperson som bott där innan.

”När jag kom in fanns det ingen ström och den var inte städad utan såg ut som en svinstia.”

Efter två dagars diskussion om vem som hade ansvar för städningen så kom äntligen någon som städade upp i lägenheten. Enligt Björn tog det två dagar att sanera lägenheten, och sammanlagt en månad innan han äntligen kunde flytta in.

– Jag pratade med en boendevärd i området som sa att det inte ska gå till på det sättet, utan när de får nya hyresgäster så ska en boendestödjare visa lägenheten och vad som finns till, som tvättstuga till exempel.

En liten elkamin lyser upp i ett hörn av lägenheten. Björn Mattsson tycker om att inreda och har hittat många fina fynd på loppis.

En träningslägenhet är en vanlig lägenhet men för personer med vissa behov.

– Jag lyckades få en diagnos och därför kvalade jag in inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och för att få en träningslägenhet. Som vanlig strukturell hemlös hade jag hamnat utanför och förmodligen fortsatt att vara hemlös, säger han.

Läs ocksåJO utreder Björn Mattssons hemlöshet

”Som vanlig strukturell hemlös hade jag hamnat utanför och förmodligen fortsatt att vara hemlös”

Annons
Hoppas på förstahandskontrakt

En lägenhet som han hoppas ska gå över till en så kallad försökslägenhet, vilket ökar chansen att bostaden kan övergå till ett förstahandskontrakt.

– Jag hoppas att jag får bo kvar här, men det är inte 100 procent säkert. Jag litar inte riktigt på vad någon handläggare lovar. Jag är noga med att dokumentera allt. Förhoppningen är att det ska leda till ett förstahands kontrakt, säger han.

Läs ocksåSocialen stoppar flytten till Hagfors

Nyheten om att Björn Mattsson bodde på Ålandsbåten spred sig som en löpeld i landet i april 2018 efter Hem & Hyras granskning om hur Spånga-Tensta ville skicka honom till Hagfors i Värmland – till en lägenhet som var utdömd som obeboelig.

Ett fall som Justitieombudsmannen, JO, valde att granska och som slutade med skarp kritik från JO mot Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning.

Björn Mattsson när han bodde på Ålandsbåten.

Trots JO-kritiken ordnade det inte upp sig för Björn, som föll mellan stolarna och handläggare som hela tiden slutade och byttes ut. För Björn som redan hade kämpat så länge blev tillvaron allt tuffare och lusten och orken började ta slut.

När en handläggare från stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta tog beslut om att säga upp honom från det tillfälliga hotellboendet orkade Björn inte mer. Han blev inlagd på psykiatrin på Huddinge sjukhus.

Tog äntligen hemlösheten på allvar

Där var han i tre månader och det var först då som stadsdelsförvaltningen började se allvaret i hur hårt hemlösheten tog på Björn.

– Läkaren sa att de inte skulle skriva ut mig förrän jag hade ett boende som fungerar, berättar Björn.

Tack vare en konsult som tillfälligt jobbade i Spånga Tensta och började rota i Björns fall så började det hända saker, enligt Björn. Då hade han ansökt om en träningslägenhet i nästan två år men hans ärende verkade ha slarvats bort. I stället bodde han runt på de olika tillfälliga boenden som staden bekostade.

– Det krävs att det kommer in en sådan människa som engagerar sig för att det ska hända saker, säger Björn.

”Jag hoppas att jag får bo kvar här, men det är inte 100 procent säkert. Läget är perfekt mot ett grönområde”, säger Björn Mattsson.

Sedan han blev hemlös har han haft nästan 20 olika handläggare och han tror att det är en av förklaringarna till att han fallit mellan stolarna.

– Och då får man tänka att jag bara är en i mängden i den här smeten. Det finns otaliga människor som inte vet hur man ska ifrågasätta eller ställa krav. Hade inte den här konsulten dykt upp hade jag inte suttit här, säger han.

Annons
”Olyckligt att det behövde ta så lång tid”

Jyrki Arponen, som tidigare var personligt ombud för Björn Mattsson, och som fortfarande har god kontakt med honom, är glad över att Björn äntligen har fått en bostad.

– Det är olyckligt att det behövde ta så lång tid och att det blev en total miss med städningen i början. Men som jag sa till Björn: ibland får man stå emot motgångar i livet, tills slut löser det sig.

Jyrki Arponen hoppas att Björn ska få bo kvar.

– Han har gjort sig hemmastadd i lägenheten och det blir en mindre kostnad för samhället om han får bo kvar i stället för att flytta till en liknande bostad, säger Jyrki Arponen.

”Jag gillar skafferiet, som är stort som det var tidigare i lägenheter. Där har jag laddat med ett rejält kaffelager”, säger Björn Mattsson.

Björn Mattsson har begärt ut hur mycket stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta har lagt ut på hans tillfälliga boenden mellan 2017 fram till han fick lägenheten 2020 – en summa som landar på drygt 370 000 kronor.

– Nästan så man mår illa över hur staden spenderar skattepengar. Tänk om de hade kunnat lösa boende med en vanlig lägenhet i stället. Nu kostar lägenheten plus övriga bidrag för mig cirka 11 000 kronor i månaden. Kan jämföras med rummet i Slagsta som kostade 16 000 kronor i månaden enbart i hyra.

Lena Strand, biträdande enhetschef, beställarenheten funktionsnedsättning och psykisk ohälsa, Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, vill inte uttala sig om enskilda ärenden. Men hon säger att de följer Stockholms stads riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter.

Oron över om han får bo kvar eller inte gnager i Björn, han vill inte hamna i hemlöshet igen.

– Det är klart att jag går runt och funderar över hur det ska bli. De säger att jag får besked om ett år. Nu kan jag bara vänta och hoppas.

Uppdatering: En vecka efter att denna artikel gick ut på webben fick Björn Mattsson besked om att träningslägenheten övergår till en försökslägenhet den 1 januari 2022. Efter ett år med försökslägenhetskontrakt kan han ansöka om ett förstahandskontrakt hos hyresvärden.

Fakta: Social och strukturell hemlöshet
  • Det finns olika sätt att definiera hemlöshet. Social hemlöshet innebär att det finns en bakomliggande problematik som till exempel beroende eller psykisk ohälsa. Den som befinner sig i social hemlöshet har möjlighet att få stöd av socialtjänsten enligt socialtjänstlagen.
  • Strukturell hemlöshet innebär att ett hushåll utan social problematik inte kan ta sig in på bostadsmarknaden av egen kraft. De som befinner sig i strukturell hemlöshet har inte samma möjlighet till stöd annat än akuta insatser.
  • Enligt Sveriges Stadsmissioners rapport Hemlös 2021 saknar över 33 000 människor ett hem att kalla sitt eget.
  • I Stockholms stad har antalet hemlösa minskat med 60 personer mellan 2018 och 2020 till knappt 2 400 personer, och en minskning på 30 procent bland de akut hemlösa till 114 personer.

Källa: Sveriges Stadsmissioner 

Läs också JO kritiserar tvångsflytt av hemlösa till Hagfors

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.