Annons

Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år

Nyheter För några år sedan hyllades Örebro för sitt idoga bostadsbyggande. Nu står över 500 lägenheter tomma – bara i kommunala Örebrobostäders bestånd. I ett försök att fylla vakanserna lockar bolaget bland annat med 25 procents lägre hyra i ett år och gratis flytthjälp.
Örebrobostäder, Jan Dahlkvist, Öbo
Foto: Pavel Koubek
Tom i över ett år. Jan Dahlkvist, byggchef på Örebrobostäder, visar en femma i Varberga som stått tom i snart ett år.

Ibland svänger pendeln snabbt. För mindre än tio år sedan kunde Örebro slå sig för bröstet med att man bygger flest nya bostäder per invånare. Befolkningen steg stadigt och byggkranarna blev en naturlig del av stadsbilden.

Hösten 2024 finns byggställningarna fortfarande kvar. Vid centralstationen lockar en privatvärd med inflyttningsklara lägenheter i december. Men runtom i stan har de tomma lägenhetsfönstren blivit allt fler. Den största värden i Närkes residensstad, kommunala Örebrobostäder, svarar i Hem & Hyras undersökning att man har 563 tomma lägenheter. Siffran är från månadsskiftet augusti/september.

– Vi har lediga lägenheter överallt i hela stan. Sådana som du aldrig skulle kunna ana skulle stå tomma. Billiga lägenheter i centrala lägen. Men framför allt är det många lägenheter i miljonprogramsområdena Varberga och Vivalla som är renoverade, säger Karin Blaxmo, chef för uthyrningen på Örebrobostäder.

Lockar med 25 procent i rabatt

Vi åker till Varberga. Här har bolaget försökt att locka med 25 procent rabatt på hyran i ett år på renoverade lägenheter i ett försök att minska antalet tomma fönster. Det har gått så där.

Örebrobostäder, Varberga, Jan Dahlkvist, tomma lägenheter
Ljust, fräsch och tom. Utsikten och ljusinsläppet är det inget fel på. Men Jan Dahlkvist, byggchef på Örebrobostäder, berättar att det är svårt att hitta hyresgäster till större lägenheter med högre hyror numera.

Under 2016 stod ett helt nytt våningsplan på ett av miljonprogramshusen inflyttningsklart. Syftet med bygget var att tillgodose behovet av större lägenheter. Nu är dessa lägenheter svåra att hyra ut. Jan Dahlkvist, byggchef på Örebrobostäder visar oss en tom femma på drygt 100 kvadrat med egen uteplats. Som ett radhus på taket. Hyran på 13 642 kronor exklusive vatten och el kan vara en anledning till ingen har bott i lägenheten på snart ett år. De vita genomgående vita väggarna gapar tomma samtidigt som ljuset flödar in. Projekt som att bygga på hela våningsplan är det stopp för just nu.

– Vi gör det vi behöver, inte mer. Har taket tio år kvar byter vi inte ut det samtidigt som vi gör annat med huset. Vi har alltmer gått ifrån att installera energibesparande FTX-ventilation där det är för kostsamt.

Varberga, Örebrobostäder, svåruthyrt
Påbyggt miljonprogram. En del av husen i Varberga har byggts på med en våning med större lägenheter av radhuskaraktär.

Inflyttningen till Örebro har minskat. Förvisso ökar antalet invånare i kommunen men långt ifrån så mycket som kommunen hoppats på. I bostadsområden som Varberga kan den minskade invandringen ha betydelse.

–  Anhöriga som kommer till Sverige bosätter sig gärna i närheten av sina landsmän. Det är en stor potentiell grupp hyresgäster för oss som inte längre kommer hit, säger Jan Dahlkvist.

”Renoverade lägenheter är så dyra”

Familjen Dalfi/Majid sitter utanför sin port och njuter av sommaren som aldrig vill ta slut. Barnen Diar och Mohammed Majid cyklar runt med några kompisar. Noor Dalfi läser in gymnasiet och Baher Majid är taxichaufför. I ett år har familjen trängt ihop sig i en etta på drygt 30 kvadrat. Den kostar knappt 3000 kronor i månaden. Gården är den enda i området där inte husen är renoverade och här är hyrorna lägre än i övriga Varberga. Det märks, enligt Noor Dalfi.

– Här är det mesta uthyrt. På de andra gårdarna står det mycket tomt. De renoverade lägenheterna är så dyra!

Familjen Dalfi/Majid Varberga, Örebro
På väg att flytta. Örebrofamiljen Dalfi/Majid bor i Varberga men är på väg att flytta till en större lägenhet i Vivalla. ”Alla lägenheter som renoverats är så dyra”, menar Noor Dalfi. Från vänster Diar Majid, Mohammed Majid, Noor Dalfi och Baher Majid.

Men om några dagar ska de lämna den lilla billiga lägenheten för en fyra på drygt 80 kvadratmeter i Vivalla. Den lägenheten är renoverad och kostar knappt 10 500 kronor i månaden.

Dubbelmord några stenkast från balkongen

På en annan gård har lagerarbetaren Subhi Edlibi kört in bilen för att lasta ur den sista packningen. Han och familjen, hustrun Maya och barnen Sandra 3,5 år och Abdul-Hadi 1,5 år, har varit i London två månader för att hälsa på Subhis föräldrar. På gården finns en sittgrupp under ett tak. Där brukar det pågå drogförsäljning, berättar han och gestikulerar yvigt med armarna. Den tyngre brottsligheten gjorde sig än mer påmind i Subhi Edlibi en kväll i slutet av maj 2022. Han satt på balkongen när en rad skott brann av, sen hörde han en skoter köra i väg. Något stenkast därifrån, utanför en förskola, hade två män precis mördats.

Familjen Edlibi, Varberga, Örebrobostäder
Trångbodd i renoverad tvåa. Subhi Edlibi bor med hustrun Maya och barnen Sandra och Abdul-Hadi i en tvåa i Varberga. Hyran är 8400 kronor. Familjen börjar bli trångbodd men vill inte betala mer för att bo i Varberga.

Trots den händelsen har familjen Edlibi bott kvar i den tvåan på drygt 60 kvadratmeter. Lägenheten är renoverad och hyran är 8 400 kronor plus vatten och hushållsel. Det börjar bli trångt och familjen vill flytta, men de har inte riktigt bestämt var och till vad.

– Köpoängen försvann när vi bytte till den här. Nu har vi bott här i snart fem år. Vi får se vad vi kan flytta till. Men vi vill nog inte betala mer för att bo kvar i Varberga, säger Subhi Edlibi.

Karin Blaxmo, Örebrobostäder, Öbo
För många vakanser. Karin Blaxmo, chef för uthyrningen på Örebrobostäder, medger att bolaget har alldeles för många vakanser. ”Det är absolut ett bekymmer”, säger hon.

Att det finns över 500 vakanta lägenheter kan såklart vara bra för familjen Edlibi och andra som söker bostad. Men det kostar stora pengar för Örebrobostäder. I senaste årsredovisningen uppgår kostnaden för hyresbortfallet till 34 miljoner kronor.

– Det är absolut ett bekymmer. Inget som går oss obemärkta förbi. Vad kan vi göra, vad vill våra kunder ha? Hyresbortfallet året är alldeles, alldeles för stort, säger Karin Blaxmo.

”Kommer hyras ut när konjunkturen vänder”

Frågan om Örebrobostäder byggt för mycket nu när över 500 lägenheter står tomma går till John Johansson (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

– Ja och nej kanske. Det är i och för sig inte bra att Örebrobostäder har så många vakanser just nu. Det drabbar bolagets ekonomi. Men mycket tyder på att befolkningstillväxten kommer att ta fart igen och konjunkturen vänder. Då kommer de tomma lägenheterna snart vara uthyrda.

John Johansson, Socialdemokraterna, Örebro
Tror att vinden vänder. John Johansson (S) är kommunstyrelsens ordförande. Han tror att Örebrobostäders tomma lägenheter kommer hyras ut igen när konjunkturen vänder.

Tomma lägenheter kostar pengar. Örebrobostäder planerar att sälja 122 lägenheter under hösten. Kan det bli aktuellt att sälja fler?

– Nej, det är inga ytterligare stora försäljningar på gång. Örebrobostäder kommer vara större när den här mandatperioden är slut än när den började.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.