Annons

Från lera till hem i Vallastaden

Linköping Bostäder som samtidigt är ett experiment. Nu är bygget av Stångåstadens lägenheter i Vallastaden i gång.
Foto: Jenny Knutsson
, , ,

Den blivande stadsdelen Vallastaden består än så länge mest av brungrå lera och vattensamlingar. Men 2017 ska här finnas småskalig bebyggelse med gott om luft och gröna ytor mellan husen.

Kommunägda Stångåstaden är en av 17 byggherrar som tilldelats mark i Vallastaden och på måndagen var det dags för det ceremoniella första spadtaget för två av bolagets projekt, med sammanlagt 38 lägenheter.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

I stället för spadar fick Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist, bolagets styrelseordförande Tommy Ählström (M) och Linköpings universitets rektor Helen Dannetun greppa varsin pensel. De påbörjade en tavla som de gäster som ville sedan fick fortsätta måla på. Helen Dannetun målade en färgglad sol som kontrast till det novembergrå vädret.

– Tavlan blir projektets byggskylt och sedan får vi se om den kan placeras i någon offentlig miljö, säger Marie Lorentzon, som är kommunikationsansvarig på Stångåstaden.

Två tomter ska bebyggas. I det ena fallet handlar det om fyra radhus som utformas av lika många designers.

Annons
Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

– Därför kan till exempel fasader och taklösningar variera. Det blir inte fyra identiska radhus, säger bolagets fastighetschef Anders Stjärnberg.

På den andra tomten byggs ett hus som kommer att bestå av två delar där den ena blir ett lågenergihus och den andra ett plusenergihus. Plusenergi betyder att huset skapar mer energi än det förbrukar, energi som kan tillföras nätet. Extra isolering och annorlunda placering av fönstren, med mindre fönster åt norr och stora åt söder är några exempel på vad som kommer skilja husdelarna åt.

Anders Stjärnberg beskriver satsningen som ett experiment, ett forskningsprojekt. Byggkostnaderna blir högre än vanligt.

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

– Ja, det blir dyrare men vi ser på en del som forsknings- och utvecklingspengar.

Annons

Det är kostnader som inte ska hamna på hyresavierna, enligt Anders Stjärnberg.

Hyrorna är dock inte klara än och uthyrningen kommer i gång först nästa år. 600 personer har anmält att de vill ha fortlöpande information om projektet, men några formella intresseanmälningar har ännu inte tagits in.

Stångåstaden planerar också att bygga ett större antal lägenheter i en annan del av Vallastaden, tillsammans med Studentbostäder. Det projektet har ännu inte kommit lika långt men ska också vara färdigt senast sommaren 2017, då en bomässa enligt planerna ska hållas i området.

Läs också Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.