Från rivning till bostadsbrist
De senaste tio åren har 334 hyreslägenheter rivits i Östergötland. Det visar Hem & Hyr-as enkät till länets kommuner. I några fall, som i Linköping och Norrköping, har det rivits för att ge plats åt nya bostäder och i exempelvis Mjölby har det byggts betydligt mer än vad som försvunnit. Men på flera håll har bostäderna inte ersatts.
Samtidigt rapporterar allt fler kommuner bostadsbrist. En utredning från länsstyrelsen visar att bostadsmarknaden i Östergötland inte kommer att vara i balans de närmaste 15 åren och att cirka 1 500 lägenheter om året behöver byggas fram till 2030.
I Borghamn rev kommunala Vadstena fastighets AB ett tvåvåningshus med tolv lägenheter 2011. Uthyrningsproblem och ett omfattande och dyrt underhållsbehov låg bakom.
– Det var nog inte fel att det revs. Det huset såg inte så roligt ut. Men man kan ju önska att de hade byggt något annat i stället, säger Camilla Westling, ordförande i Östgöta Dal ekonomisk förening som arbetar för den södra delen av Vadstena kommun.
Nu verkar föreningen för att det ska byggas nya lägenheter, på en annan tomt mitt i Borghamn. Kontakt har upprättats med en entreprenör som är intresserad av att bygga ett 20-tal marklägenheter.
– Det behövs. Villorna är fortfarande billiga i Borghamn men det finns ingenstans att ta vägen för den som inte orkar sköta ett hus längre, säger Mats-Ola Eriksson, Östgöta Dal.
De tänker sig att det skulle bli både hyreslägenheter och bostadsrätter.
– Läget är jättebra, med 150 meter till Vättern, säger Mats-Ola Eriksson, som är övertygad om att det finns en marknad.
Men projektet har dragit ut på tiden. En ny detaljplan behövs innan spaden eventuellt kan sättas i jorden.
Österbymo i Ydre kommun är en annan ort där lägenheter rivits under senare år, 22 stycken.
– Här kan vi inte riktigt tala om bostadsbrist än, men det kommer allt närmare. När beslutet togs stod många lägenheter tomma och vi kunde inte förutse den utveckling som varit senaste tiden, säger Peter Nordström, byggnadsinspektör på Ydre kommun.