Annons

Så mår lekplatserna i Halland

Halland De kommunala bo­stads­bo­lagen i Hal­land äger 347 lek­platser. Vid den senaste kon­trollen fick ma­jo­ri­teten av lek­platserna en el­ler flera an­märk­ningar. Det visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Anna Hultberg
Bo­ver­ket lyf­ter fram FN:s barn­kon­ven­tion som slår fast att alla barn har rätt till lek i en sti­mu­lerande, trygg och lämp­lig mil­jö.

Ros­tiga och vassa spikar som sticker ut, po­ten­ti­ella stryp­sna­ror el­ler mur­kna lek­ställ­ningar som ris­kerar att rasa ihop. En lek­plats kan vara en trev­lig plats men kan ock­så in­ne­bära stora fa­ror för le­kande barn om den misskö­ts.
Hem & Hyra har granskat de hal­ländska bo­stads­bo­lagens senaste be­sikt­nings­pro­to­koll. Ma­jo­ri­teten av de kom­mu­nala bo­stads­bo­lagens lek­platser hade nå­gon form av an­märkning vid den senaste be­siktningen. An­märk­ningarna rör allt från en­klare un­der­håll till all­var­liga sä­ker­hets­brister.

To­talt rör det sig om 49 så kallade A-fel. Ett A-fel kan till ex­em­pel handla om ut­rym­men där ett barn­hu­vud kan fastna med stryprisk som följd. B-felen, som är sex gånger så många, är inte lika far­liga men kan ändå orsaka ska­dor. Ex­em­pel på B-fel kan vara spikar som sticker ut och sand som är för hårt packad.

Läs ocksåFågeltips fick hyresgäst i Falkenberg fälld för folkbokföringsbrottEn tvådelad bild som visar ett kraftigt nedsmutsat kök med en tunna med fågelfrön på golvet och diverse skräp, samt två smutsiga duvor i en mycket smutsig bur full med fågelträck och smutsigt vatten.

Det är fas­tig­hets­ä­ga­ren som an­svarar för att kon­trollerna blir av och som ska se till att lek­platserna inte ris­kerar att skada nå­gon. Det är ett krav att cer­ti­fie­rade be­sikt­nings­män ut­för år­liga kon­troller.

Hem & Hy­ras grans­kning visar att am­bi­tions­ni­vån och ru­tinerna va­rierar bland värdarna i Hal­land.
Det bo­lag som har lyc­kats sämst med att kon­trol­lera sina lek­platser är La­holms­hem. Samt­liga av bo­lagets be­sikt­nings­pro­to­koll är tio år el­ler äld­re.

Hur kommer det sig att ni inte har gjort år­liga kon­troller av era lek­platser?

Läs ocksåHär har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrornaSofie Lindberg på Hyresgästföreningen och Per Arbin på Fastighetsägarna GFR.

– Det handlar om bris­tan­de struk­tur och chefs­by­ten men i slut­än­dan går det inte att sticka un­der stol med att lek­platserna har satts åt si­dan. De har inte an­setts vara lika vik­tiga som det an­dra ar­be­tet, säger Michael Reid, träd­gårds­mäs­ta­re och pro­jekt­le­da­re för La­holms­hems ute­mil­jö.

Efter­som det, en­ligt bo­laget, inte finns pengar att åt­gärda bristerna har La­holms­hem valt att av­veckla de flesta av sina lek­platser.

Annons

– I fram­tiden vill vi i stället satsa på nå­gra få stora lek­platser och vi kommer suc­ces­sivt börja bygga helt nya lek­platser, säger Michael Reid.

Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

Två lek­platser i om­rå­det Vall­ber­ga sticker ut i grans­kningen. Vid senaste be­siktningen i maj 2013 fick de 30 an­märk­ningar, flera av bristerna var all­var­liga. En­ligt La­holms­hem skulle lek­platserna mon­teras ner hösten 2016 men i slu­tet av de­cem­ber fanns de fort­farande kvar.

Det bo­stads­bo­lag som en­ligt pro­to­kollen har min­st an­tal brister är Fabo.

– Vårt re­sul­tat bygger på att vi har jobbat sy­ste­ma­tiskt med våra lek­platser un­der många år, säger Daniel Spetz, affärs­om­rå­des­chef fas­tig­hets­ser­vi­ce hos Fabo.

Det är bland an­nat pro­dukt­sä­ker­hets­lagen som re­glerar sä­ker­hets­kraven för lek­platser. Kon­su­ment­ver­ket är till­syns­myn­dig­het och Anna Strandberg är myn­dig­hetens ex­pert på om­rå­det. Hon tyc­ker att Hem & Hy­ras kart­läggning visar på nå­got all­var­ligt och be­rättar att hon ti­digare har sett lik­nan­de ex­em­pel från an­dra delar av landet.

– Om det börjar rut­tna i en klät­ter­ställ­ning går det fort. På fyra år kan det hända myc­ket och det kan leda till väl­digt all­var­liga ska­dor. Det ska vara år­liga be­sikt­ningar som ut­fö­rs av en cer­ti­fie­rad be­sikt­nings­man, säger hon och po­äng­terar hur vik­tigt det är med kor­rekta vär­der­ingar av bristerna.

Annons

– Det är vik­tigt att det finns en un­der­hålls­plan, säger hon.

Var­je år söker 50 000 barn i Sve­ri­ge lä­kar­vård ef­ter ha varit med om lek­plats­olyc­kor, en­ligt en ut­redning från Myn­dig­heten för sam­hälls­skydd och be­red­skap. Alla olyc­kor har inte med då­ligt un­der­håll att göra. Men en hyres­värd som äger lek­platser och inte tar an­svar för att följa upp sä­ker­heten kan drabbas av sank­tions­av­gifter, vite el­ler ska­de­stånd om ef­ter­spelet till en olyc­ka går vidare till en dom­stol.

Hy­res­gäster som har kla­go­mål på un­der­hållet el­ler upp­täcker brister på lek­platser vid fas­tig­heterna ska i första hand vända sig till hyres­värden. Men det går även att gå vidare.

– Om man inte får ge­hör där går det att i stället vända sig till kom­munens bygg­nads­nämnd el­ler Kon­su­ment­ver­ket, säger Anna Strandberg.

Läs också Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.