Så mår lekplatserna i Halland
Rostiga och vassa spikar som sticker ut, potentiella strypsnaror eller murkna lekställningar som riskerar att rasa ihop. En lekplats kan vara en trevlig plats men kan också innebära stora faror för lekande barn om den missköts.
Hem & Hyra har granskat de halländska bostadsbolagens senaste besiktningsprotokoll. Majoriteten av de kommunala bostadsbolagens lekplatser hade någon form av anmärkning vid den senaste besiktningen. Anmärkningarna rör allt från enklare underhåll till allvarliga säkerhetsbrister.
Totalt rör det sig om 49 så kallade A-fel. Ett A-fel kan till exempel handla om utrymmen där ett barnhuvud kan fastna med stryprisk som följd. B-felen, som är sex gånger så många, är inte lika farliga men kan ändå orsaka skador. Exempel på B-fel kan vara spikar som sticker ut och sand som är för hårt packad.
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att kontrollerna blir av och som ska se till att lekplatserna inte riskerar att skada någon. Det är ett krav att certifierade besiktningsmän utför årliga kontroller.
Hem & Hyras granskning visar att ambitionsnivån och rutinerna varierar bland värdarna i Halland.
Det bolag som har lyckats sämst med att kontrollera sina lekplatser är Laholmshem. Samtliga av bolagets besiktningsprotokoll är tio år eller äldre.
Hur kommer det sig att ni inte har gjort årliga kontroller av era lekplatser?
– Det handlar om bristande struktur och chefsbyten men i slutändan går det inte att sticka under stol med att lekplatserna har satts åt sidan. De har inte ansetts vara lika viktiga som det andra arbetet, säger Michael Reid, trädgårdsmästare och projektledare för Laholmshems utemiljö.
Eftersom det, enligt bolaget, inte finns pengar att åtgärda bristerna har Laholmshem valt att avveckla de flesta av sina lekplatser.
– I framtiden vill vi i stället satsa på några få stora lekplatser och vi kommer successivt börja bygga helt nya lekplatser, säger Michael Reid.
Två lekplatser i området Vallberga sticker ut i granskningen. Vid senaste besiktningen i maj 2013 fick de 30 anmärkningar, flera av bristerna var allvarliga. Enligt Laholmshem skulle lekplatserna monteras ner hösten 2016 men i slutet av december fanns de fortfarande kvar.
Det bostadsbolag som enligt protokollen har minst antal brister är Fabo.
– Vårt resultat bygger på att vi har jobbat systematiskt med våra lekplatser under många år, säger Daniel Spetz, affärsområdeschef fastighetsservice hos Fabo.
Det är bland annat produktsäkerhetslagen som reglerar säkerhetskraven för lekplatser. Konsumentverket är tillsynsmyndighet och Anna Strandberg är myndighetens expert på området. Hon tycker att Hem & Hyras kartläggning visar på något allvarligt och berättar att hon tidigare har sett liknande exempel från andra delar av landet.
– Om det börjar ruttna i en klätterställning går det fort. På fyra år kan det hända mycket och det kan leda till väldigt allvarliga skador. Det ska vara årliga besiktningar som utförs av en certifierad besiktningsman, säger hon och poängterar hur viktigt det är med korrekta värderingar av bristerna.
– Det är viktigt att det finns en underhållsplan, säger hon.
Varje år söker 50 000 barn i Sverige läkarvård efter ha varit med om lekplatsolyckor, enligt en utredning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Alla olyckor har inte med dåligt underhåll att göra. Men en hyresvärd som äger lekplatser och inte tar ansvar för att följa upp säkerheten kan drabbas av sanktionsavgifter, vite eller skadestånd om efterspelet till en olycka går vidare till en domstol.
Hyresgäster som har klagomål på underhållet eller upptäcker brister på lekplatser vid fastigheterna ska i första hand vända sig till hyresvärden. Men det går även att gå vidare.
– Om man inte får gehör där går det att i stället vända sig till kommunens byggnadsnämnd eller Konsumentverket, säger Anna Strandberg.