Annons

Friad trots sms: ”Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet”

Luleå Kvinnan skickade sms till mannen att hon hade nyckel till bostaden, att hon tänkte skära upp sofforna och sätta eld på lägenheten. När mannen kom hem var det precis det som skett. Men tingsrätten frikände kvinnan i brist på bevis.
En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.
Foto: Åsa Eriksson/Polisen
Ord mot ord stod i tingsrätten gällande branden och skadegörelsen i mannens lägenhet.

Händelsen inträffade i Luleå kommun i mars förra året.

Kvinnan och mannen var ett par sedan ett år tillbaka. De tillbringade mycket tid i mannens lägenhet och kvinnan var skriven på adressen, men hon hade även en annan lägenhet som hon ”använde när vi bråkat” som kvinnan berättar för polisen i ett förhör.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Åsikterna går isär huruvida de var sambos eller inte.

Ett utdrag från en smskonversation.
Sms mellan mannen och kvinnan där mannen vill ha hemnyckeln.

Uppgifterna är även tvetydiga gällande om kvinnan hade tillgång till bostaden eller inte. I förhör säger hon att hon inte har någon nyckel, vilket hon tvärtemot hävdar i sms till mannen. Sms som skickats under den tid som brottet ska ha begåtts.

Enligt åtalet ska i alla fall den då 37-åriga kvinnan ha haft en nyckel och gått in i mannens bostad och skurit sönder sofforna, slagit sönder en tv och en spegel samt startat en brand så att det blev skador för 60 000 kronor. För förstörd egendom och återställande begärde mannen ett skadestånd på 83 000 kronor.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.
En tv med sönderslagen bildruta.
Mannen gjorde en polisanmälan dagen efter händelsen, där bland annat teveskärmen slagits sönder.

Brottet ska ha skett någon gång under dagen eller kvällen den 18 mars i fjol då mannen befann sig hos en granne i ett annat hus en bit ifrån.

Mannen berättar i förhör att dörren var låst när han kom hem, men att en av nycklarna saknades i byrålådan.

Annons

”När jag kom hem var allt förstört/…/ Sofforna var sönderskurna, spegeln sönderslagen och spisen var på max/…/ Det var rök i hela lägenheten så allt är rökskadat. Sotet gick inte att få bort från köksfläkten och spisen var helt förstörd/…/ Hon visste var nycklarna fanns och hade varit där dagen före.”

Läs ocksåTvingas leva i förfallet hus – nu säljer värden: "Beter sig illa"
En svart skinnsoffa med revor i ryggstöden.
Både den tvåsitsiga och tresitsiga sektionen av soffan var sönderskuren. Revorna var genomgående i alla ryggstöd och armstöd.

Mannen säger att han själv inte använde spisen den dagen utan åt hos grannen.

”Det finns ingen annan som skulle kunna ha gjort det här. Jag har inget otalt med någon annan”, menar mannen.

I de sms som skickades paret emellan under den aktuella dagen var tonen hård och uttrycken grova.

Utdrag från sms-konversation.
Sms-konversationen mellan mannen och kvinnan hade en otrevlig ton.

Kvinnan förnekar brott och hävdar att det troligen är mannen själv som glömt plattorna på. Hon vet ingenting om sofforna och teven.

Under dagen och kvällen skickade kvinnan en stor mängd sms till mannen, över 120 stycken. Hon försökte också få kontakt med honom genom att ringa ett 80-tal gånger. Mannen svarade inte i telefon men skickade ett flertal sms tillbaka.

De sms som användes i bevisföringen mot kvinnan handlade bland annat om att hon säger sig ha en nyckel till lägenheten och att hon beskriver skadegörelsen i detalj.

Annons
Utdrag ur sms-konversation
Åklagaren menar att smsen bevisar vem som är den skyldige. Men tingsrätten är av annan åsikt.

Kvinnans förklaring till mängden sms var för att hon var orolig eftersom mannen inte talat om var han var. Hon misstänkte att han var med en annan kvinna och skrev hotfulla saker för att få honom att reagera på något sätt.

Tingsrätten i Sundsvall anser att kvinnans förklaringar inte kan avfärdas som osannolika. De graverande textmeddelandena ska även ses som få i förhållande till den stora mängden övriga sms.

Tingsrätten tycker att mannens berättelse å andra sidan är återhållsam och att han svarat fåordigt på frågorna. Han har även sagt i förhör att kvinnan sovit hos honom natten innan vilket inte stämmer överens med smskonversationen. Tingsrätten anser att mannens uppgifter har ett förhållandevis lågt bevisvärde.

Bild på utbränd spis med sot på väggen upp mot fläkten.
Enligt mannen var alla spisplattor uppvridna till max när han kom hem vid halv elva på kvällen.

Smsen anses inte väga upp för att det ska, såsom lagen kräver, vara ”ställt utom rimligt tvivel” att det är den misstänkta kvinnan som orsakat skadorna.

Kvinnan frikänns därför och skadeståndet avslås. Domen har inte överklagats och har därför vunnit laga kraft.

Läs också Kvinna åkte rullstol på parketten – anklagades för vanvård Medlem hittade känsliga brev som Hyresgästföreningen slängt: "Jag blev förvånad" "Gangbangkungen" fråntas uppdraget i Hyresgästföreningen: "Kraftigt gått emot vår värdegrund"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.