Fritt fram för kommunala värdar att kameraövervaka
I våras skrev Hem & Hyra om att regeringen ville upphäva den tidigare kameraövervakningslagen och införa en ny lag som gör det enklare för bland annat kommuner och polisen att sätta upp kameror på offentliga platser. Kravet var att övervakningen gjordes i brottsbekämpande syfte eller för att skapa trygghet.
Den nya lagen skulle även omfatta kommunala bostadsbolag, som genom snabbt beviljade tillstånd skulle få lättare att motverka brottslighet och ordningsproblem i sina bostadsområden.
Under sommaren har förslaget granskats av lagrådet och nu har det klubbats igenom av riksdagen. Från och med den 1 augusti blir det alltså mer eller mindre fritt fram för allmännyttiga värdar att filma sina hyresgäster, så länge bevakningen görs av goda skäl.
I sitt betänkande skriver Justitieutskottet att det i dag finns bostadsområden som i allt större utsträckning kommit att påverkas av brottslighet och otrygghet och att en kraftsamling behövs för att öka tryggheten:
”Polisen måste kunna agera snabbt för att bryta negativa trender i brottsutsatta områden, och till det arbetet krävs verkningsfulla verktyg.”
Enligt Nils Henckel, jurist på Datainspektionen, kan det framöver bli lättare för en kommunal hyresvärd att sätta upp en kamera i till exempel tvättstugan eller i förrådsutrymmen.
– Allt beror på vad det är för problematik som ligger bakom. Man skulle kunna tänka sig en situation då man har stora problem med skadegörelse i bostadshuset.
Privata bostadsbolags möjlighet att kameraövervaka avgörs primärt av ett annat regelverk och påverkas inte i samma utsträckning av den nya lagen.
– Privata hyresvärdar måste själva pröva om de har rätt att sätta upp kameran enligt dataskyddsförordningen.
Hyresgästföreningen ser både fördelar och nackdelar med de förenklade reglerna för övervakning.
– Å ena sidan är det positivt med kameror om det kan öka tryggheten för våra hyresgäster som bor i utsatta områden, å andra sidan riskerar boende att bli konstant övervakade, säger förbundsjurist Johan Mirtorp.
Förslaget innebär även att till exempel butiker, köpcentrum och religiösa samfund inte behöver söka tillstånd för att kamerabevaka.