Frun och maken antyder de är gay – får ha kvar lägenhet
Den kommunala hyresvärden Bostadsbolaget trodde nog de hade på fötterna när de skickade in sin utredning till hyresnämnden. Sedan april 2020 har de anlitat Störningsjouren för att kartlägga det gifta paret som hyr en lägenhet västra Göteborg.
Utredningen går tillbaka till år 2012. Störningsjouren kom fram till att maken stod som folkbokförd på lägenhetsadressen, men att han hade sin stadigvarande bostad på annan ort. Enligt utredningen bodde maken med sin fru i ett hus de köpt gemensamt.
Hyresvärden hade också skickat Störningsjouren för att fota lägenhetsdörren, där stod en helt annan mans namn bredvid den manliga hyresgästens. Med detta underlag hävdade Bostadsbolaget att hyresgästen hyr ut lägenheten i andrahand utan lov och att de inte nyttjade lägenheten som bostad.
Ovanligt svar till hyresnämnden
Men sedan kom svaret från hyresgästen. Maken förklarar att han bor i lägenheten med sin manliga sambo som han “fattat tycke för”. I huset – som han köpt med sin fru – bor frun med sin kvinnliga sambo.
Maken förklarar också att han haft ett ”stormigt” förhållande med sin fru, men att de fortfarande är gifta av praktiska skäl. Han ser heller inte hur han och hans manliga sambo ska kunna flytta in i huset där frun bor med sin kvinnliga sambo.
Maken skriver till hyresnämnden: ”I en drömvärld hade jag på ett sätt gärna sett att vi alla bodde på samma plats i huset som en stor lycklig familj. Tyvärr är inte verkligheten sådan. Det blir i så fall en stormig tillvaro”.
”Trevlig fasad utåt”
Maken avslutar sitt brev till hyresnämnden med: ”Jag hoppas jag förklarat mitt lite komplicerade liv så enkelt som möjligt” och en önskan att få ha kvar lägenheten då det gifta paret försöker visa en ”trevlig fasad utåt”.
Nu har hyresnämnden kommit med sitt beslut. De avslår hyresvärdens ansökan om att säga upp hyresavtalet för olovlig andrahandsuthyrning och för att maken egentligen skulle bo i huset med frun.
Hyresnämnden motiverar sitt beslut med att: ”hyresvärden har inte förmått att styrka att hyresgästen inte bor i lägenheten eller inte har behov av densamma”. Maken får nu ha kvar sin lägenhet, tillsammans med sin sambo.
Uppdatering: Ärendet överklagades till Svea hovrätt, men hyresvärden drog senare tillbaka sitt överklagande. Därmed gäller hyresnämndens beslut.