Frustration hos förhandlare – hyror kan bli lägre med bättre underlag
Förhandlare inom Hyresgästföreningen är kritiska mot underlaget i årets förhandlingar enligt källor till Hem & Hyra. Det saknas fortfarande siffror som kunde varit till stor hjälp.
– När de väl kommer ut är vi ganska långt inne i förhandlingsomgången. Då är det för sent att gå tillbaka, säger en förhandlare som Hem & Hyra pratat med.
Specifikt riktas kritiken mot Nils Holgersson-gruppen som kartlägger ökade taxor och avgifter i landet. De har presenterat siffror för elnätsavgifter, fjärrvärmetaxor och vatten och avlopp. Till största del har dessa taxor ökat. Men en siffra som fortfarande saknas i rapporten är vanlig elhandel. Den har till skillnad från övriga kostnader minskat från 2023 till 2024.
Frågan är bara hur mycket, än så länge har Nils Holgersson-gruppen inte gått ut med någon siffra, vilket gör att förhandlare känner sig bakbundna.
– Finns det data som har stor betydelse så bör gruppen gå ut och indikera om det, när de vet att rapporten blir ovanligt sen. De vet vilken betydelse den har i de årliga förhandlingarna, säger en av de förhandlare som Hem & Hyra pratat med.
Upprinnelsen till frustrationen är ett mejl som skickats direkt från en ansvarig i Nils Holgersson-gruppen som svarar på varför underlaget dröjer:
”Det jag kan avslöja är att elkostnaderna gått ner väldigt mycket. Så pass att totala elkostnaden ser ut att nästan jämna ut de andra totala kostnadsökningarna för Nils Holgersson-huset. Men det är något vi inte försöker skylta med allt för mycket från NH, eftersom kritiken mot de som gör de kraftiga höjningarna inte får grusas av att elen just detta år varit billig, för den vet vi ju går upp och ned hela tiden utan hänsyn till att andra kostnader ökat.”
Hos förhandlarna har mejlet fått spridning och skapat irritation, enligt uppgifter till Hem & Hyra. Att elkostnaderna sjunkit så mycket är ett argument för att inte höja hyrorna lika kraftigt. Därför anses siffrorna viktiga i förhandlingar med hyresvärdar som pekar på ökade kostnader.
– När de säger att de inte kompenseras fullt ut för alla kostnadsökningar så kan vi inte kontra med Nils Holgersson-siffrorna, säger en förhandlare.
– Eftersom elpriset minskat 2024 i förhållande till 2023 och 2022 så behöver det inte bli så höga höjningar. Det kan handla om en procentenhet, det är ändå mycket pengar, säger en annan.
Nils Holgersson-gruppen är sammansatt av olika organisationer på bostadsmarknaden och släpper normalt sin slutrapport under oktober eller november. I år drog Fastighetsägarna igång förhandlingar redan före sommaren och de första hyrorna börjar nu bli klara.
”Jag kan förstå att man som förhandlare vill ha tillgång till så mycket material och siffror som möjligt. Allt underlag och rapporten i sin helhet kommer släppas runt mitten av november precis som vanligt.”, skriver Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen i ett mejlsvar till Hem & Hyra.
Hade det funnits möjlighet att gå ut med dessa siffror tidigare?
”Rapporten har alltid sett ut så här, och det är alltid svårt att sia om vilka siffror som kommer bli en snackis eller sticka ut när vi planerar arbetet med rapporten i början av året. Det finns också ett värde i att rapporten håller en kontinuitet. Kontinuiteten och att man kan lita på siffrorna är rapportens stora styrka och också därför så många använder sig av den. Samtidigt har jag full förståelse för att behoven förändras.”, skriver Joachim Höggren.
Många förhandlingar har dragit igång tidigt och vissa börjar redan bli klara, hur kan resultatet påverkas av att allt underlag inte finns klart?
”Att hyresförhandlingarna drar i gång redan i juni sticker ju verkligen ut ur en historisk kontext, jag tror inte vi sett något liknande under Nils Holgersson-rapportens snart 30-åriga historia. När hyresförhandlingarna startar så här tidigt så blir det såklart ett glapp mellan behovet av underlag och när underlagen finns tillgängliga. Det är klart att de förhandlande parterna vill ha så mycket underlag det bara går med sig in i förhandlingen, för att få till så bra förhandlingar som möjligt. Men behoven förändras ju över tid och det är något Nils Holgersson-gruppen behöver ta med sig in i arbetet med rapporten framöver.”